TvObzor
TEHNOLOŠKE INOVACIJE IZ ZVJEZDANIH STAZA

Nekada poput čiste znanstvene fantastika, a danas stvarnost
Objavljeno 21. kolovoza, 2015.

Kada je riječ o tehnologiji, kultna serija “Zvjezdane staze: Nova generacija” bila je daleko ispred svoga vremena. Izumi koji su se prije 20 godina činili kao čista znanstvena fantastika danas su postali stvarnost. Saznajte kojim se naprednim uređajima koristila posada svemirskog broda Enterprise, a koje danas koristimo u svakodnevnom životu.

1. UNIVERZALNI PREVODITELJ

Bilo bi ludo uopće i pomisliti da možemo posjedovati uređaj koji će bilo koji jezik na svijetu pretvoriti u nama razumljiv jezik. To znači da bismo mogli putovati bilo kamo i sporazumijevati se s bilo kim. U mnogim epizodama “Zvjezdanih staza” svemirski putnici koriste se univerzalnim prevoditeljem koji u realnom vremenu dekodira sve što govore izvanzemaljci. Iako je nama danas dostupna aplikacija po imenu Voice Translator, ona, nažalost, još ne razumije sve jezike svijeta, ali pouzdana je na čak 71 jeziku.

2. TABLET

Ono što je danas nezamjenjiv tehnološki dodatak svake torbe, posada svemirskoga broda poznavala je kao Personal Access Dana Device, skraćeno poznat i kao PADD. Mi na tabletu možemo raditi sve, a u “Zvjezdanim stazama” koristio se za upisivanje koordinata, gledanje filmova i slušanje glazbe.

3. KLIZNA VRATA

Klizna vrata nalaze se u većini javnih ustanova i već smo se naviknuli na njih, ali ekipa iz “Zvjezdanih staza” imala ih je praktički kod kuće. Ne bi bila loša ideja da se netko sjeti i počne ih ugrađivati u kuće i stanove umjesto običnih vrata.

4. TRIKODER

Uređaj koji je posada Enterprisea koristila za skeniranje bioloških, geoloških i meteoroloških anomalija zvao se trikoder i u svemiru je bio vrlo koristan za mjerenje razine kisika ili detektiranje potencijalne opasne zaraze na nekom planetu. Godine 2012. profesor sa Sveučilišta u Ontariju izradio je prototip takva uređaja koji skenira magnetska polja i koji nam omogućava da otkrivamo nevidljive pojave koje se nalaze posvuda oko nas i koje ne vidimo golim okom.

5. BEŽIČNA BUBICA

Važnost diskretne komunikacije najbolje je razumjela posada svemirskoga broda kad je za posebno delikatne razgovore koristila bežičnu bubicu. Iako je bubica koja se koristila na svemirskom brodu bila vidljiva svima, kad se tek pojavila u stvarnom svijetu, svi koji su je koristili i još pritom gestikulirali tijekom razgovora drugima su izgledali kao pravi luđaci.

Ako se želite prisjetiti drugih briljantnih tehnoloških otkrića s kojima su nas upoznali najdraži putnici svemirom, svratite na Pickbox, jer 15. kolovoza stigle su “Zvjezdane staze: Nova generacija“. Kapetan posade Jean-Luc Picard vodi vas na uzbudljivu avanturu svemirom.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike