Kultura
OTVORENJE 5. RUJNA U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

Gorgona nekad i danas i Umjetnik na odmoru 2015.
Objavljeno 21. kolovoza, 2015.

Njih trinaestero, koji su ove godine ljetovali u Poreču, aktivni su predstavnici neoavangardnih pokreta, upravo onih koji su, da (u duhu vremena koje je obilježilo njihovu umjetničku inicijaciju) parafraziramo čuvenu Marxovu 11. tezu o Feuerbachu, ne samo svijet različito interpretirali, nego ga i mijenjali. Štoviše, jedan od njih, Michail Grobman, skovao je pojam neoavangarda još početkom 60-ih, a 1971. emigrirao je iz Moskve u Izrael.

Zanimljivo je da su se tri članice grupe Pussyriot, pobjegavši iz Rusije zbog zabrane djelovanja, sklonile u prvo vrijeme upravo u domu Michaela i Irene Grobman u Tel Avivu.

Usto, niz je drugih zanimljivosti četvrtog izdanja “Umjetnika na odmoru”. Ove godine prvi su put gostovale i dvije umjetnice: Teresa Tyszkiewicz, poznata po radu s pribadačama i feminističkim temama te Ewa Partum, koja je u porečko more bacila slova iz jednog poglavlja Joyceova Uliksa. Umjetnik iz Slovačke, Milan Adamčiak bio je suradnik slavnoga Johna Cagea, a ekskluzivno se razotkrio i jedan član „nevidljive“ grupe Autopsia.

“Gorgona nekad i danas” - osim djela umjetnika koji su sudjelovali u projektu, posebna atrakcija ovogodišnje, četvrte, izložbe, izbor je radova. Kultna Gorgona (koju su činili: Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, Marijan Jevšovar, Ivan Kožarić, Miljenko Horvat, Dimitrije Bašičević Mangelos, Matko Meštrović i Radoslav Putar) ne prestaje intrigirati i stručnu i širu javnost, a ovaj put publika će moći vidjeti neke do sada nepoznate radove i dokumentaciju članova. Ješa Denegri, povjesničar umjetnosti koji predano istražuje neoavangardu, kustos je te izložbe, ali i jedan od autora monografije „Gorgona“, koja će uskoro biti objavljena u izdanju Kolekcije Marinko Sudac.

Film “Umjetnik na odmoru” - posjetitelji izložbe će ekskluzivno imati priliku pogledati i film o prvoj sezoni projekta, kada su sudjelovali: Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Balint Szombathy, Sandor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije, a od hrvatskih su prisutni bili Vlado Martek, Željko Kipke i Ivan Kožarić.

I samo otvorenje bit će poseban doživljaj: dva performansa, dvojice umjetnika. Milan Adamčiak iz Slovačke i Miloš Šejn iz Češka umjetnici su koji stvaraju na razmeđu različitih medija: vizualno, zvučno, tekstualno, uz vlastiti glas i pokret.

Na drugom katu prostora za povremene izložbe, radovima nastalim u Valmaru, predstavit će se: Verbumprogram (Srbija), Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Njemačka), Przemysław Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiškin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija), Milan Adamčiak (Slovačka).(N.Vek.)

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike