Mozaik
5. OPUZEN FILM FESTIVAL - NA RUBU EUROPE

Na dvije otvorene i jednoj zatvorenoj lokaciji 76 filmova
Objavljeno 20. kolovoza, 2015.

Na peto izdanje OFF – Opuzen Film Festivala (17. – 22. kolovoza), prijavljeno je rekordnih 1782 dugometražna i kratka filma iz cijele Europe!

Selektori festivala podijelili su filmove u nekoliko zanimljivih programa u kojima će publika imati prilike pogledati široku selekciju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, kao i retrospektivu radova velikana filmske umjetnosti: Hitchcocka, Kieslowskog, Melvillea i Tarkovskog.

Filmski program ove će godine, na dvije otvorene i jednoj zatvorenoj lokaciji, prikazati 76 filmova, a festival je otvorio Branko Ištvančić filmom “Most na kraju svijeta”.

U glavnom programu publici će se predstaviti filmovi Pedra Almodovara “Putnici ljubavnici”, “Xenia” Panosa Koutrasa, “Ajme meni” Jana Ole Gerstera, “Diplomacija” Volker Schondorffa, “Bijeli bog” Kornel Mundruczoa, te slovenske “Priče iz Wc-a” Gregora Andolšeka i Tijane Zinajić, dok će festival zatvoriti domaća koprodukcija “Duh babe Ilonke“ Tomislava Žaje.

U dokumentarnom programu publika će se upoznati s ekscentričnim Ericom koji sanja o glazbenoj karijeri, zaviriti u “Bilješke” o revoluciji i demokraciji Eleonore de Montesqiou, preseliti se na Brač u “Bijelu kuću” Ranka Paukovića, poslušati intimnu priču jedne nizozemske majke te se podružiti sa Aldonom u snažnoj i dirljivoj priči koju će nam ispričati Iwo Kondefer. “Backpackeri” će opuzensku publiku povesti na put Europom i Azijom, da bi ih na kraju pozdravio i Boban Minić u filmu “Laku noć, Sarajevo”.

I ove će godine biti promatrana Europu očima mladih europskih redatelja u selekciji Europska kratka kritika. Oni će publici otvoriti vrata u širok spektar tema s “Ruba Europe”. Kroz 13 'kratkiša' upoznat ćemo pisce bez inspiracije, mlade majke i njihove probleme, afričke prostitutke, zlostavljane žene koje se bore protiv sustava, izumitelje i umjetnike, ljude kojima nije teško pustiti nas u svoju intimu, ali i one kojima zbližavanje teško pada.

U programu animiranih filmova, Dykmans Julien će zaplesati “Mehanički valcer”, Sara Koppel predstaviti ugrožene životinjske vrste u 60 sekundi “Ozbiljno smrtne tišine”, zavirit ćemo i u “Tajni laboratorij Nikole Tesle” te upoznati neobična bića koja putuju vlakom i još neobičnije ljude bez usta.

OFF je bogat i domaćim programom u kojem će se devet mladih hrvatskih filmaša predstaviti u dokumentarno-igranoj selekciji, a publika će imati priliku zakoračiti i na sam rub Mediterana u istoimenom filmskom programu u kojem će se prikazati 12 filmova.

Bit će i pregršt popratnog programa od čega je najvažnije izdvojiti retrospektivnu izložbu “5 godina OFF-a”, kao i OFF filmsku školu na kojoj će i ove godine budući filmski profesionalci naučiti osnove pripreme i snimanja filma.

- Je li novi put ovog festivala, nakon pet dosadašnjih godina, nacionalno, što je jednostavno i primamljivo, ili individualno kao nešto još zadugo suspektno u Europi, pitanje je na koje dajemo odgovor ove godine. Kao da još uvijek nitko ne želi i na smije reći da je moguće oboje istovremeno! Svi festivalski filmovi dolaze iz Europskih zemalja, različitih su jezika, filmskih tradicija, obrađuju različite rubne teme, imaju različite glumce, smisao za humor, a zajedničko im je da su svi Europski i svi su u isto vrijeme u Opuzenu. Ovaj festival pokazuje da je moguće oboje! - istaknuo je Augustin Zonjić, direktor festivala.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

Najčitanije iz rubrike