Osijek
MAYUMI KAMEI, JAPANKA S HRVATSKOM ADRESOM

U radu s djecom rušim predrasude o suzdržanim i zatvorenim Japancima
Objavljeno 19. kolovoza, 2015.

Mayumi Kamei, umjetnica iz Japana, koja 18 godina živi i radi u Hrvatskoj, aktivno sudjeluje u manifestaciji Zemlja bez granica, koja je počela jučer, a tema su joj putovanja. Prva aktivnost naslovljena je Putujemo u Japan, a iz mnoštva zanimljivih događanja izdvajamo radionicu Japanski ples, koju ju vodila naša sugovornica.

Stalni ste gost osječke Zemlje bez granica, zar ne?

- Naša je suradnja počela prije desetak godina. Tada smo Wakana Takahashi Vondra, također Japanka koja živi u Hrvatskoj, i ja, prvi put vodile radionicu japanske kulture u sklopu Zemlje bez granica. Nakon toga, niz sam godina dolazila u Osijek, surađivala na tom projektu, a u međuvremenu suradnja se proširila, pa su kao voditelji radionica dolazili drugi Japanci.

Zemlja bez granica počela je programom Putujemo u Japan. Što Vama osobno to znači?

- Ponosna sam i sretna što je upravo Japan otvorio vrata Zemlje bez granica. Kroz moju radionicu i druge sadržaje osječka djeca mogla su upoznati pjesmu, ples, jezik, pismo, dječje igre, ukratko japansku kulturu. Bilo mi je neobično što su djeca jako brzo naučila japanski ples. Također, iznimno mi je drago što su me djeca dobro prihvatila. Naime, često nas Japance drugi doživljavaju kao zatvorene i suzdržane ljude, međutim, i ovo događanje pokazalo je da tome baš nije tako.

Zanimljiva je vaša životna priča. Kako ste, unatoč velikim kulturološkim razlikama, odlučili živjeti i raditi u Hrvatskoj?

- U Hrvatsku me dovela glazba. Rođena sam u Tokiju, tamo sam počela svoje glazbeno obrazovanje. Na prestižnom sveučilištu Chiba University diplomirala sam muzičku pedagogiju, a zatim na Tokyo National University of Fine Arts and Music diplomirala i specijalizirala solo pjevanje. U Hrvatskoj sam upisala i završila magisterij iz solo pjevanja na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu, u klasi prof. Olge Šober, Osječanke o kojoj imam samo riječi hvale. U Lovranu sam četiri godine radila kao asistent i profesor solo pjevanja, a zatim se javila na audiciju za zbor Hrvatske radiotelevizije. Prošla sam, preselila se Zagreb, gdje i danas živim i radim. Osim toga, s drugim umjetnicima održavam koncerte u Hrvatskoj, ali i u Brazilu, Njemačkoj, Irskoj, Sloveniji i Japanu.

Kako ste se prilagodili načinu života u Hrvatskoj?

- Dolazim iz Tokija. Tamo je životni tempo izuzetno brz, svi nekamo žure, sve je ubrzano. Kultura i tradicija drukčiji su nego ovdje, no brzo sam se prilagodila. Lijepo mi je ovdje, zadovoljna sam. I sada svoju budućnost vidim u Hrvatskoj. V. Latinović

HRVATSKI JEZIK JE JAKO TEŽAK

Mayumi Kamei izvrsno govori hrvatski jezik. Ipak, nije uvijek bilo tako. “U Hrvatsku sam došla, a da nisam znala ni jedne riječi vašeg jezika. U početku sam se sporazumijevala na engleskom jeziku, ali kada sam odlučila ovdje živjeti, morala sam naučiti vaš jezik. Nije bilo lako, jer hrvatski jezik je jako težak. Ne govorim baš savršeno, ali glavno je da se razumijemo”, kaže simpatična Japanka.

Možda ste propustili...

PAZARENJE U CAMPUS CAFFEU 1. LIPNJA

Prijave primaju do subote, 18. svibnja

MLADI OKUPIRALI NOVOOTVORENI INOVACIJSKI CENTAR ANTUNOVAC

Game Guardians i GallaSandalla