Osijek
GRAĐANI NA DODATNOM OPREZU

Osječani otkazuju putovanja za Tunis i Egipat, no agencije ih i nadalje imaju u ponudi
Objavljeno 18. kolovoza, 2015.
Zračna luka Osijek ove godine nije prijelazna luka za Egipat

Tragična sudbina Slavonca Tomislava Salopeka, koja je zgrozila cijeli svijet, dodatno je učvrstila odluku mnogih Osječana da ne putuju u zemlje poput Egipta, ali i Tunisa, pa čak i Turske.

Tome u prilog govore i upozorenja Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je na svojoj stranici u srijedu izdalo najsvježije upozorenje za one koji namjeravaju putovati u Egipat, ali i u preostala područja gdje postoji opasnost od terorističkih napada.

Da su Osječani na velikom oprezu pokazuje i podatak iz turističkih agencija pa tako, primjerice, od Nade Menalo iz Ora Toursa doznajemo kako su nakon 26. lipnja, kad je u tuniškom hotelu smrtno stradalo 38, a ranjeno 39 osoba, stornirana sva putovanja u tu zemlju rezervirana za srpanj.

- Svi su polasci putnika iz Zagreba i Ljubljane za Tunis u srpnju bili stornirani, dok je u prvom tjednu kolovoza ponovno sve profunkcioniralo. Još je prerano govoriti hoće li nemili događaj u Egiptu dugotrajno utjecati na interes domaćih turista za tu zemlju, no činjenica je da je potražnja vrlo slaba. Sve će, dakako, ovisiti i o odluci Ministarstva vanjskih i europskih poslova, no općenito su reakcije stranaka od ranije takve da smatraju kako se terorizam može dogoditi bilo gdje i nije isključivo vezan uz Egipat ili Tunis - pojasnila je Menalo.

I u Kompasu su rezervacije aranžmana za Egipat i Tunis stale, no prema pojašnjenju službenice iz te turističke agencije, to se dogodilo prije tragičnog događaja u Egiptu. Potražnja je slaba i Osječani te destinacije već duže ne uzimaju u obzir pri planiranju svojih odmora, no kod nas je moguće rezervirati turističke aranžmane za te zemlje, kaže službenica, sve dok Ministarstvo ne proglasi da se ondje putuje na vlastitu odgovornost.

Zainteresirane za putovanje u Egipat i Tunis ne bilježe ni u OK Toursu koji nudi subagenturu za turističke agencije Kompas i Atlas. Ondje od Manuela Carvalha doznajemo kako se tek nekolicina građana predbilježila za putovanje u Tunis, no za Egipat nisu imali ni jedan upit.

Dodajmo tomu da Zračna luka Osijek više nije prijelazna luka za letove za Egipat, što je prethodnih godina bio slučaj.

Marija MIHELIĆ
SAVJETI MVEP-a O PUTOVANJIMA U EGIPAT, TUNIS I TURSKU

Na web-stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova navodi se kako se hrvatskim državljanjima preporučuje izbjegavanje svih putovanja u Egipat, osim nužnih, a hrvatskim državljanima koji ipak namjeravaju turistički putovati u Egipat preporučuje se da to čine preko ovlaštenih turističkih agencija. Kad je u pitanju putovanje u Tunis, MVEP upozorava na opasnost od terorističkih akata pa se prigodom putovanja savjetuje velik oprez i poštovanje uputa lokalnih vlasti i prijevoznika, što vrijedi i za Tursku. Ondje se također preporučuje izbjegavanje kretanja u blizini vojnih i policijskih objekata te, do daljnjega, izbjegavanje putovanja u područja istoka i jugoistoka Turske, kao i uz granicu s Irakom i Sirijom.

DOBRO JE ZNATI

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju.

Izvor: MVEP

PREPORUKE ZA SIGURNIJE PUTOVANJE

1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova).

2. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu ili osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju da vam putovnica bude ukradena.

3. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja.

4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).

5. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO, www.hzzo-net.hr).

6. Cijepljenje - preporučujemo da se zbog ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web-stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/).

7. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te kolika vam je minimalna svota potrebna za boravak.

8. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a ako putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr i glasnogovornik@mvep.hr.

Kako bi vas djelatnici veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:

- ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu

- informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način

- mjesto i vrijeme boravka

- hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti

- neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi djelatnicima konzulata u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.

9. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a pri boravku u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.

10. Pazite na sebe! Budite odgovorni i sami učinite sve što treba za vlastitu sigurnost.

Izvor: MVEP

Najčitanije iz rubrike