Osijek
NOVOST U OKVIRU PROJEKATA “PRIJAVI I ZAUSTAVI”

Razvijene mobilne aplikacije za zaštitu djece od nasilja
Objavljeno 17. kolovoza, 2015.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u sklopu projekta “Prijavi i zaustavi”, razvio je korisne i edukativne aplikacije koje će korisnicima omogućiti anonimno i efikasno prijavljivanje i prepoznavanje svih oblika nasilja nad djecom. Dvije su aplikacije prilagođene dvjema dobnim skupinama, odnosno djeci i odraslima. Svojim edukativnim sadržajem najmlađe uči o znakovima i vrstama nasilja, a starijima ukazuje na korisne informacije o prepoznavanju žrtava nasilja. Objema je skupinama omogućena i anonimna prijava nasilja nad djecom, a samim time potiču se reakcije stručnjaka i nadležnih institucija.

Projekt “Prijavi i zaustavi” financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a osim Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u program su uključeni i Dom za odgoj djece i mladeži Osijek, Dječji dom Sv. Ana Vinkovci, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Filozofski fakultet te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara. Projekt obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, a svojim radom izravno dopire do građana, stručnjaka i odgojno-obrazovnih djelatnika te neizravno do roditelja, na koje je cjelokupna prevencija i prijava nasilja usmjerena.

Opći je cilj projekta, kao i novih aplikacija, upravo prevencija svih oblika nasilja nad djecom te rano uočavanje nasilja, kako bi se ono moglo prijaviti i sasjeći u korijenu.

- Nadamo se da će naši sugrađani preuzeti aplikaciju, no još važnije i prijaviti nasilje nad djecom - ističu iz Centra. Inovativna se aplikacija može besplatno preuzeti u mobilnim trgovinama aplikacija, a jasno je određena i podjela na djecu i odrasle. M. Mandić

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike