Objavljeno 17. kolovoza, 2015.
Breskva je voćka koja potiče iz Kine, a sad se uzgaja u svim dijelovima svijeta gdje prevladava topla klima. Breskve u Europi široko su rasprostranjene posebice oko Mediterana. Cvjeta početkom lipnja pa sve do kraja rujna, sadrži veliku količinu vode i korisnih tvari. Otkivamo vam sve namjene i blagodati ove voćke.
Ljekovita svojstva
Breskva sadrži 80 do 90 % vode, a malo kalorija, pa je pogodna kao diuretik i sredstvo za čišćenje organizma. Pored toga sadrži i korisne hranjive tvari kao što su beta-karoten, bjelančevine, masti, vlakna, biljna mast, biotin, kalcij, magnezij, natrij, mineralne soli, organske kiseline, selen, škrob, fosfor i ugljikohidrate.
Breskva u prerani
Nutricionisti preporučuju višenamjensko korištenje bresaka u prehrani. Pa tako nutricionisti predlažu da pijete domaći sok od breskve bez dodanog šećera. Također, kompot možete napraviti sami, a preporučuju se i džem ili slatko od bresaka koje možete konzumirati tijekom cijele godine. Čaj od listova ove višenamenske voćke je vrlo koristan i također ima laksativno djelovanje i pogodan je u borbi protiv infekcija.
Medicinska namjena
Breskva djeluje povoljno na tijelo i može se koristiti u medicinske svrhe pa je tako spektar namjene širok i zabilježeno je povoljno djelovanje u liječenju akni, astme, anemije, bolesti zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih žila, bronhitisa, gojaznosti, gubitka pamćenja, depresije, impotencije, anksioznosti, jačanje imuniteta, problema s mjehurom i mokraćnim putevima, štitnjačom, želučanih tegoba, nadutosti, oticanja nogu, raznih infekcija, reumatskih bolesti.(T.K.)