Novosti
EGZISTENCIJA S GLAVOM U TORBI

Milkovići su 7 godina radili u Libiji: Nikada više u arapske zemlje!
Objavljeno 14. kolovoza, 2015.
Desetak geofizičara još uvijek je u Egiptu, Kurdistanu, Saudijskoj Arabiji…

s područja Đakovštine na radu u arapskim zemljama trenutno je desetak kolega navodno ubijenog Tomislava Salopeka. Vijest o Tomislavovoj sudbini neke je zatekla na radu u tom dijelu svijeta, a neke kod kuće.

Nitko od njih, kao ni članovi njihovih obitelji, prijatelji i znanci, ne želi u javnost. Ne žele se ni najmanjim detaljem dovesti u opasnost, jer, očito, potvrđuje slučaj s Tomislavom Salopekom, okrutnost i teror ISIL-a ne događaju se drugima. Kako doznajemo, tih desetak geofizičkih radnika radi upravo u Egiptu, Kurdistanu, Saudijskoj Arabiji…, za domaće i inozemne – američke, francuske i druge, tvrtke.

Radni put sličan Tomislavovom

Neslužbeno doznajemo da se neki od njih, nakon sudbine koja je zadesila mladog Vrpoljanina, ne žele više vraćati na rad u arapske zemlje, a neki su odgodili povratak, odnosno uzeli “čekanje”. Jer, nakon Tomislava, ništa više nije kao prije, u pitanju je sigurnost vlastitog života. Neki od njih imaju vrlo sličan radni put kao Salopek. Situaciju je sve ovo vrijeme preko medija pratila i obitelj Milković iz Piškorevaca, koja ima višegodišnje iskustvo rada i života u arapskom svijetu, u Libiji, još za Gadafijeve vladavine.

Ivan Milković dobro je okusio što znači raditi za strane kompanije u arapskim zemljama i živjeti u njihovu mentalitetu. Sedam godina radio je za njemačku građevinsku tvrtku, prešavši, kaže, Libiju uzduž i poprijeko, od sela do sela, od grada do grada, od pustinje do pustinje, ukupno 133.000 kilometara. On i supruga Katica danas događaje iz tog dijela svijeta prate iz naslonjača u svojoj dnevnoj sobi, složni da se tamo, ponajviše zbog sigurnosnih razloga, više nikada ne bi vraćali, čak ni turistički.

Na rubu incidenta

- I za našeg boravka bilo je ondje često situacija na rubu incidenta, sukoba (i) među njima samima, jer narod je to od osam-devet plemena, no nije to bila atmosfera opće nesigurnosti i straha kakvu danas nameće i kroji ISIL - kaže Ivan Milković, koji za sebe veli da je bio u dijelovima libijskih pustinja u koje ni noga kakvog Libijca nije kročila.

- Nakon 17 mjeseci rada i života bez obitelji u Libiji, svjestan da itekako trebaju takvog radnika kao što sam ja, zatražio sam od šefa da mi omoguće dolazak obitelji, pa su u Libiju za mnom došle živjeti supruga i kći. Ne možeš biti u tom svijetu a da nemaš problema, jer ti si kršćanin i to se i tada osjećalo, pogotovo nakon sukoba Libije s Amerikancima. Naša firma gradila je autoceste, mostove, kanalizacije i drugu infrastrukturu, pa smo radili i po Gadafijevim vojarnama, kompleksima, rezidencijama... Prema malom čovjeku bio je dobar, izgradivši ceste, stanove…, no bahat prema srednjem i višem sloju… Što se tiče tadašnje sigurnosti nas stranih radnika, slučajeva kao što je ovaj s Tomislavom Salopekom nije bilo, kao ni situacija da strana kompanija za svog radnika mora platiti otkupninu i sl. - kaže Ivan.

Suzana ŽUPAN
GADAFIJEVA STRAHOVLADA

Ivan i supruga Katica dobro pamte Gadafijevu strahovladu i samovolju. “U naš kamp došla su dva njegova vojnika jer je Gadafi izdao zapovijed da svi napustimo kamp zato što ga oni preuzimaju. Unatoč svim intervencijama našeg direktora da se to ne dogodi, naposljetku smo morali napustiti kamp, a firma sagraditi novi, u koji smo se potom preselili. Što je vrijeme više prolazilo, bilo je sve više problema. Nema kršćanima, strancima perspektive tamo. Mislim da će se strane kompanije, one sa Zapada, povlačiti jer je nesigurnost sve veća. Ni jedno osiguranje firme, njezinih radnika, radilišta, baza i sl., ne može zaustaviti ISIL”, procjenjuje Milković. “Nigdje više nisi siguran”, kaže Katica, koja također poručuje da više ne bi živjela u tom dijelu svijeta, niti ga turistički posjetila.

sigurnost

više ne postoji. U arapske zemlje više se ne ide ni turistički

Možda ste propustili...

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati