Magazin
TJEDNI OSVRT

Vukovar i izbori
Objavljeno 14. kolovoza, 2015.
U SDP-u, s pravom ili ne, vjerojatno misle kako je za HDZ upravo grad heroj mjesto stjecanja političkih bodova

Najednom je HDZ prestao uporno zazivati prijevremene izbore, bar ne skoro, jer i prema mišljenju većine političkih analitičara vladajućoj je koaliciji nekim čudom krenulo. Sada je ona stoga počela kalkulirati s datumom koji bi joj najviše odgovarao.

Doduše, ekonomski pomaci se osjete, ali su neznatni, no zato im se otvorio prostor na zaštiti nacionalnih interesa, prije svega kada je riječ o aktualnim sukobima sa Slovenijom i Srbijom. Turistička sezona daje dobre rezultate, mogla bi nakon 2008. biti i rekordna s prihodom od osam milijardi eura. Sve to HDZ-u ne ide na ruku, pa već jedno kraće vrijeme ne spominje ni svoj spasilački gospodarski program.

Ipak, krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora, veljača iduće godine, bliži se, pa se i u Banskim dvorima moraju odlučiti za raspuštanje Hrvatskog sabora. Samo što, očito je, ni tamo još ne znaju što, kako i kada bi. Nije da građane, umorne od politike koja ne daje nikakve rezultate, tko god bio na vlasti, famozni datum baš nešto zanima, no ne bi bilo zgorega znati.

Stoga se sve češće iz SDP-a može čuti kako je želja većine da to bude što prije, najkasnije u studenomu, a istog su mišljenja i njihovi partneri u HNS-u. Međutim, ta ideja ne uklapa se u želju većine u SDP-u da se izbori održe prije obljetnice pada Vukovara 18. studenoga. Naime, kako je predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović ta koja će odrediti točan datum izbora, koji se pak moraju održati 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora, SDP želi na svaki mogući način izbjeći mogućnost da predsjednica odluči da se na birališta ide nakon tužne obljetnice.

A zašto se tužnu vukovarsku tragediju uopće gleda u kontekstu izbora? Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da izbjegavanjem Vukovara kao teme vladajući pokazuju histeriju i priznaju da se uistinu boje Vukovara, čime gube i dio podrške koju imaju. Iako mnogima nije jasan strah od Vukovara, u SDP-u na primjeru Knina i Sinjske alke, s pravom ili ne, vjerojatno misle kako je za HDZ upravo grad heroj mjesto stjecanja političkih bodova. S druge, pak, strane politolog Berto Šalaj smatra kako vladajući nemaju toliko strah od Vukovara koliko se boje da uspješan ritam u kojem su sada neće potrajati do siječnja ili veljače. Kaže da SDP-ovci misle kako taj pozitivan zamah treba iskoristiti i da zbog toga razmišljaju o izborima u studenom.

Kako god, u HDZ-u naoko pršte optimizmom i poručuju da je već konačno vrijeme da se odredi točan datum izbora, a da SDP-u ništa neće pomoći. Kažu da je HDZ spreman i pobijedit će bez obzira na datum izbora.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike