Dome slatki dome
KAKO SE JEDNOSTAVNIM TRIKOVIMA OSLOBODITI NAMETNIKA

Naselite bubamare, prskajte češnjakom
Objavljeno 13. kolovoza, 2015.

Jedna od najvrjednijih tajni koju vrtlar može saznati jest kako se osloboditi lisnih uši. One mogu opustošiti čak i najpomnije održavan vrt. Dok se hrane, izlučuju ljepljivu tvar - mednu rosu. Počinju se hraniti u rano proljeće, a onda se nasele i mravi, koji se hrane njihovim ljepljivim izlučevinama.

Toliko ih vole da se počinju zaštitnički ponašati prema ušima i štititi ih od predatora, čak ih i sele na nove biljke. Kako se onda boriti protiv njih u tako neravnopravnim uvjetima? Mehaničko uklanjanje djelotvorno je ako se radi o malom broju uši, jer jedna uš tjedno izleže 80 novih. Vodeni će mlaz sprati uši i one će najvjerojatnije uginuti prije no što se uspiju ponovno popeti na biljke. Da bi taj način funkcionirao, biljke treba prskati mlazom vode redovito, bar tri-četiri puta tjedno. Puno je učinkovitije poslužiti se prirodnim insekticidom, koji se pravi ovako: Kuhajte pet velikih češnjeva češnjaka i čajnu žličicu ljute crvene paprike u litri vode 40 minuta. Procijedite i kada se ohladi, insekticidom poprskajte biljke. No i neka se kućna sredstva mogu iskoristiti:

1. Pomiješajte 10 ml deterdženta za pranje posuđa s 500 ml vode i tom otopinom poprskajte biljke. Od nje će uši dehidrirati i uginuti.

2. Pomiješajte 1 šalicu biljnog ulja s 3 šalice tople vode i dodajte pola žličice tekućeg deterdženta za pranje posuđa. Poprskajte biljke time. Od ulja će se lisne uši ugušiti.

3. Utrljajte biljno ulje na pogođene dijelove biljke.

Prirodni neprijatelji su im bubamare, pa ih privucite u svoj vrt. Neke specijalizirane trgovine, istina, ne u Hrvatskoj, prodaju te korisne insekte. Orezivanje je djelotvorno samo ako su se uši nastanile na dijelu biljke. Spalite odrezani dio. Kemijski pristup primijenite tek ako sve drugo zakaže. Trgovine vrtnim potrepštinama prodaju regulatore rasta insekata, proizvode na bazi piretrina i ulja i sapune koji imaju insekticidno djelovanje, namijenjene desetkovanju kolonija uši. Ustrajnost se isplati. Ako odaberete koji od navedenih pristupa i redovito ga primjenjujete, već ste na dobrom putu da se oslobodite lisnih uši. Odlučite li se ipak za neorganski pristup, najbolje je primijeniti neki od proizvoda za zaštitu bilja koji sadržava i insekticid i fungicid, jer se u oštećenja koja lisne uši znaju napraviti na biljkama često naseljavaju gljivice, pa će se i njih trebati riješiti.

Ah, ti mravi

Kredom iscrtan pod, lišće zabodeno u kutove, rubne letvice premazane octom, u ladicama izmrvljeni klinčići, mljeveni papar oko sudopera, izmrvljeni kvasac na ulazu u smočnicu, eterično ulje origana pokapano oko dovrataka, vrela voda uvijek spremna za akciju... Ne, ne radi se ni o kakvim vudu-zahvatima, sve je to u službi borbe protiv mrava u kući. Kuhinja je pretvorena u bojno polje, ali ništa ne pomaže, a o vrtu da i ne govorimo. Razmišljamo kako bi bilo da nabavimo mravojeda, u šali nam govori naša čitateljica koja ne zna kako se riješiti mrava bez uporabe kemijskih sredstava i otrova. Još nije isprobala alkoholni ocat, cimet, dječji puder, prašak za rublje, sol i WD40, ali sve je bliže odluci da se okrene provjerenoj kemiji, poput neopitroida, raid kutija ili biokila. No kuća je druga vrsta bojnog polja od vrta. U vrtu mravi zapravo i nisu štetnici, nego samo smetnja, ali mogu ometati rast biljaka i povećati štetu koju su već načinili neki drugi insekti. Mravlji hodnici mogu smetati korijenju biljaka, zbog čega one mogu uvenuti. Na travnjacima mravi često grade humke, pa ih je teško kositi, a i ne izgledaju baš lijepo. Najgore je što ponekad odnesu zasijano sjeme, a pogotovu vole ono bogato uljima, pa vrtlar i ne zna što ga je snašlo. Usput, na biljke naseljavaju uši jer vole jesti medenu rosu koju one izlučuju.

Kako ih se riješiti u organskom vrtu? To je gotovo nemoguć zadatak, jer, ako čine štetu, može ih se samo otjerati. Penju li se po stablima i grmovima, možete ih spriječiti masnim vrpcama ili vrpcama voćarske masti. Ako uočite da se roje u vašem vrtu, možete ih zaliti, najbolje kipućom vodom. Biljke u kontejnerima također možete potopiti u vodu kako biste otjerali mrave. Možete ih prskati juhom od pravog pelina, posipati dijatomejskom zemljom, postaviti mamce s medenom vodom. Kao preventivne mjere zaštite mogu poslužiti sadnja lavande, mažurana i majčine dušice, rajčica i paprati. Ako se ipak odlučite za neku vrstu insekticida, najprimjereniji je piretrum, proizvod na bazi biljnog ulja.

Nasrtljivi insekti

Buhači su oko 3 mm duge crne bubice koje se mogu naći na kupusnjačama, pogotovu na kineskom kupusu, repi, rikuli i rotkvama. Za suha vremena načine najviše štete, pa treba biljke redovito zalijevati. Na lišću ostavljaju rupice, a ličinke jedu korijen biljke. Preporučuje se sijati ispod agrotekstila ili vrlo guste mreže. Ako se u blizini posadi daikon, buhači će se preseliti na njega, no kako je daikon dosta robusnog rasta, moći će podnijeti i jači napad, dok druge osjetljivije vrste malo ne ojačaju. Buhače se može prskati sredstvima na bazi buhača ili, još bolje, juhom od pravog pelina ili vratića, posipati dijatomejskom zemljom ili kamenim brašnom, između redova staviti grane žutilovke. Gusjenice kupusova leptira pojavljuju se u travnju i svibnju, kada na biljkama polažu narančasta jajašca, a rado napadaju i dragoljub. Treba ih skupljati ručno, uništavati jajašca i postaviti mrežu protiv leptira. Prirodni neprijatelj su im ose. Treba u blizini posaditi rajčice, celer ili špinat, a tlo prekriti granama kaline. Može se prskati čajem od pravog pelina, od vratića ili juhom od lišća rajčice te posipati dijatomejskom zemljom. Prskati preparatima na bazi Bacillus thuringiensis. Gusjenice sovica žive u tlu, debele su i, kad ih se uznemiri, saviju se u obliku slova C. Smeđe su, žute ili zelene, hrane se noću, i to mladim povrćem, jagodama i ukrasnim biljkama, a primijetit ćete to po stabljikama pregriženima u razini tla. Suzbijajte korov jer na njega polažu jajašca; obradite tlo zimi i izložite ga kokošima ili pticama; pronađite ih noću na biljkama, dok se hrane, pa ih uništite ili oko podložne biljke u tlo utisnite limenku bez dna. Oko biljaka se može prskati čajem od vratića ili pravog pelina. Od bioloških preparata mogu se primijeniti oni na bazi Bacillus thuringiensisa.

Krtica se najlakše riješiti u ovo doba godine, postavljanjem zamki na dubinu tla 15 - 20 cm, u ravni dio njihova tunela. Krtice se može potjerati i repelentima koji ispuštaju jak miris ili napravama koje u tunele odašilju vibracije. Krumpirova zlatica rijetko napada zdrave biljke. Prirodni neprijatelji su trčci. Uz ručno skupljanje buba i jajašaca, listovi se mogu posipati dijatomejskom zemljom ili kamenim brašnom, biljke zalijevati koprivinim tekućim gnojivom, malčirati s paprati. Kao biološki preparat za prskanje se može koristiti Bacillus thuringiensis. Trešnjina muha uglavnom napada kasnije sorte, i to u blagoj klimi. Pomaže prskanje čajem od pravog pelina, koji sprječava odlaganje jaja, i to tri tjedna nakon cvatnje. Od svibnja do srpnja objesiti mamce za trešnjinu muhu (žute ljepljive ploče). Jabučni savijač napada i kruške i marelice i to su oni poznati crvi u plodu. Koriste prirodni neprijatelji kao što su ptice, šišmiši i osice. Otpalo voće treba odmah ukloniti. Na oko 20 cm iznad tla treba postaviti pojasove za hvatanje crva na stablu ili pojasove od valovite ljepenke, u koje će se zavući gusjenice. Prskati čajem od pravog pelina i vratića kako bi se prekrio miris jabuke. Od bioloških preparata mogu se koristiti i oni na bazi Bacillus thuringtiensisa ili, kod naglog napada, na bazi buhača.

J.Sedlak

MRAVLJI

HODNICI MOGU SMETATI KORIJENJU BILJAKA, ZBOG ČEGA ONE MOGU UVENUTI

Sprej od lišća rajčice

Da biste se oslobodili lisnih uši, možete rabiti i prirodno sredstvo dobiveno od dvije šalice nasjeckanog lišća rajčice, koje preko noći potopite u dvije šalice vode. Rajčice su noćne biljke, odnosno rastu noću, i zato sadržavaju alkaloide, koji su za mrave otrovni. Natopljeno lišće izvadite i u preostalu vodu dodajte još dvije šalice vode. Poprskajte biljke time, ali ćete tretman vjerojatno morati ponoviti još koji put, jer uši proizvode 80 jajašaca tjedno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike