Dome slatki dome
STVORITE INTERAKCIJU VANJSKOG I UNUTRAŠNJEG PROSTORA

Negiranje pregrada za ugodniji život
Objavljeno 13. kolovoza, 2015.
Uz minimalne preinake vaš će prostor dobiti novu dimenziju

U toplim ljetnim danima veza unutrašnjeg i vanjskog životnog prostora vrlo je intenzivna. Kvaliteti stanovanja značajno će pridonijeti činjenica da je ta veza i ukras prostora. Ugodan pogled i pravilan odnos unutar prostora obogatit će život ukućana.

Život u zatvorenom prostoru puno je ugodniji ako maksimalno negiramo pregrade oko sebe. To se odnosi i na male površine. Vizualne barikade opterećene elementima namještaja stvaraju napetost koje nismo ni svjesni. Najjednostavniji način da se izbjegne taj problem maksimalno je orijentiranje dnevne zone na vanjski prostor. Poželjno je rabiti što više staklenih stijena, a manje prozora. Stijene će prostor učiniti prozračnijim i većim, što povećava ugodu stanovanja.

Česte pogreške nastaju u organizaciji dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Ako je prostor povezan, već se javlja osjećaj prozračnosti pa se zanemaruje veza s vanjskim prostorom. TV uređaj s komodom najčešće je postavljen na puni zid a garnitura za sjedenje pozicionira se tako da je leđima okrenuta staklenoj stijeni ili prozoru. Tako se zanemaruje vizualno povećanje prostora i pogled na otvoren prostor. Česta pogreška je i postavljanje blagovaoničnog stola uz stijenu te uvlačenje garniture za sjedenje u unutrašnjost prostora. Visina stola i stolica zatvara pogled na vanjski prostor i ponovno ga čini zatvorenim i neugodnim. To se ne odnosi na prostore velikih površina.

Uz minimalne preinake vaš će prostor dobiti novu dimenziju. Orijentirajte sjedenje tako da se pogled proteže na vanjski prostor, direktno ili bar bočno. Izbjegnite pri tome guste zavjese i nabore, jer ćete ponovo negirati vezu s okolicom.

Ako je organizacija prostora takva da je nemoguće izvesti pravilno pozicioniranje, stvorite relaks-kutak koji će imati otvoren pogled na vanjski prostor i brzo ćete shvatiti koliko vas ta pozicija opušta.

U te je zone poželjno uvesti što više zelenila kako bi se naglasio vanjski prostor.

Svjetlosni efekti noću će doći do punog izražaja, stoga budite kreativni! Prirodna je potreba čovjeka da boravi u vanjskom prostoru, stoga učinite tu vezu što atraktivnijom!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh., www.interijerNET.hr

UGODAN POGLED

I PRAVILAN ODNOS UNUTAR PROSTORA OBOGATIT ĆE ŽIVOT UKUĆANA

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike