Novosti
ZAKON NIJE DEFINIRAO STRUKTURU MINIMALNE PLAĆE

Sindikati: Minimalac treba iznositi najmanje četiri tisuće kuna bruto
Objavljeno 10. kolovoza, 2015.
“Minimalna plaća ne smije iznositi manje od 50 posto od prosječne brutoplaće”

Zbog nejasne zakonske regulative i nefunkcionalnosti pravnog sustava poslodavci u minimalnu plaću “trpaju”, kako tvrde iz sindikata, sve i svašta - rad blagdanom, smjenski i noćni rad, pa čak i dodatak na radni staž, odnosno minuli rad.

Prema riječima Šime Oreškovića, predsjednika PPDIV-a, taj sindikat gotovo svakodnevno dobiva upite svojih članova i pritužbe vezane uz sastavne dijelove plaće koji ulaze u minimalnu plaću, odnosno upozorenja na nejednaku praksu kod poslodavaca u tom smislu.

Povećati plaću

- Naime, neki poslodavci u minimalnu plaću uračunavaju dodatke za otežane uvjete rada, noćni rad, rad u smjenama, dodatke za učinak, minuli rad, troškove za topli obrok i sl., a neki ne, te se stoga radnici odnosno naši članovi smatraju diskriminiranima i zakinutima u tom smislu. Valja navesti da je prema članku 2. Zakona o minimalnoj plaći minimalna plaća najniži mjesečni iznos brutoplaće koji radniku pripada za rad u punom radnom vremenu. Međutim, iz te zakonske definicije nije razvidno koji se sastavni dijelovi plaće uračunavaju u mjesečnu plaću koja se uspoređuje s visinom minimalne plaće, odnosno nije razvidno koji su sastavni dijelovi plaće uključeni u mjesečni iznos minimalne plaće. S obzirom na sve navedeno, mi tražimo da se odredi struktura minimalnog iznosa plaće, odnosno da se zakonom isključe iz sadržaja minimalne plaće svi dodaci na plaću - rekao je Šimo Orešković te je dodao kako su se vezano uz tu problematiku obratili ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću, a sastanak o toj i ostalim temama s njim očekuju odmah nakon godišnjih odmora.

Orešković je naglasio kako nakon definiranja sadržaja minimalne plaće očekuju da se počnu pregovori o povećanju minimalnog iznosa plaće, koji trenutno u Hrvatskoj iznosi 3029 kuna bruto.

- Smatramo da minimalna plaća u Hrvatskoj ne smije iznositi manje od 50 posto od prosječne brutoplaće. To znači da brutoiznos minimalne plaće ne bi smio biti niži od 4000 kuna - rekao je Orešković te dodao kako bi poslodavci napokon trebali shvatiti da radnike trebaju dobro platiti jer im u suprotnom uskoro neće imati tko raditi.

Spriječiti izrabljivanje

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel podsjetio je da je minimalna plaća uvedena u Hrvatskoj tek 2008. godine.

- Budući da nije u primjeni dovoljno dugo, nije moguće napraviti objektivnu analizu ekonomskih posljedica, a osim toga, razdoblje primjene minimalca poklapa se s razdobljem recesije u Hrvatskoj, što dodatno otežava razlučivanje njegovih eventualnih posljedica na razinu zaposlenosti, od posljedica ekonomske krize - izjavio je Novosel.

SSSH i njegovi udruženi sindikati tražit će, kako navodi Novosel, preispitivanje načina utvrđivanja minimalne plaće u odnosu na njezin mogući utjecaj na radno intenzivne sektore djelatnosti te utjecaj na socijalnu isključenost.

- Smatramo da je zanemarena izvorna i primarna svrha uvođenja instituta minimalne plaće, a to je borba protiv siromaštva, sprečavanje izrabljivanja radnika, kao i sprečavanje povećavanja razlika u dohotku (tj. jaza između najniže i najviše plaće u samoj distribuciji plaća). Stoga ponovno ističemo kako je minimalna plaća prije svega alat socijalne politike koja za cilj treba imati smanjivanje siromaštva, odnosno osiguranja dostojanstvenog rada radnicima. Uzimajući u obzir trenutnu razinu minimalne plaće od 3029,55 kuna, potrebno je najprije ispitati ispunjava li ta razina sami primarni cilj uvođenja instituta minimalne plaće, a to je smanjenje siromaštva radnika osiguravanjem dostojanstvene razine plaća. Nažalost, smatramo kako provedba relevantnih istraživanja o minimalnoj plaći u Hrvatskoj i njezinim utjecajima trenutno nije moguća, prije svega zbog nedostatka kvalitetnih podataka koji bi mogli dati objektivnu ocjenu postojećeg stanja i spoznaja kako to područje bolje i kvalitetnije definirati - kaže Novosel.

Zdenka RUPČIĆ
Jasnije definirati minimalac

SSSH je mišljenja kako bi na području minimalne plaće prvo trebalo pristupiti boljem uređenju sustava minimalne plaće, što se prije svega odnosi na jasniju definiciju minimalne plaće.

Minimalna plaća nije dostatna za dostojanstven život

U SSSH-u smatraju da se ne smije zanemariti sustav kolektivnog pregovaranja u realnom sektoru. - U realnom sektoru potrebno je osigurati institucionalno jačanje kolektivnih ugovora, odnosno kolektivnog pregovaranja, posebice na granskoj razini. Posljedično tomu, SSSH će pokrenuti razgovore o definiciji minimalne plaće kao i o prihvatljivosti njezine razine jer ona kao takva u trenutnoj situaciji nije dostatna za dostojanstven život radnika, izajavio je Novosel.

3029 kuna

iznosi minimalna brutoplaća u Hrvatskoj

Mladen Novosel

predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Zanemarena je izvorna i primarna svrha uvođenja instituta minimalne plaće, a to je borba protiv siromaštva

Šimo Orešković

predsjednika PPDIV-a

Poslodavci bi trebali shvatiti da radnike trebaju dobro platiti jer im u suprotnom uskoro neće imati tko raditi

50%

prosječne brutoplaće trebao bi biti minimalni iznos minimalne plaće