Regija
RODITELJI STRAHUJU ŠTO ĆE BITI S GRADNJOM ŠKOLE

Nova škola u Podcrkavlju čekala je
gradnju sportske dvorane, a sagrađena
dvorana sada čeka završetak škole
Objavljeno 7. kolovoza, 2015.
Dvorana je prekrasna, ali još uvijek ne može početi s radom jer su instalacije za školu i dvoranu iste

PODCRKAVLJE - Još prije tri godine trebala je biti završena gradnja područne škole u Podcrkavlju, što bi prema uvjerenju djece, roditelja i lokalnih vlasti bilo najbolje rješenje za 200-tinjak učenika podcrkavačkog kraja koji u međuvremenu do 4. razreda pohađaju staru mjesnu školu, dok stariji učenici putuju autobusom u podvinjsku matičnu školu Blaž Tadijanovć. S razlogom su roditelji učenika ljuti, pitajući se zašto nedovršena škola zarasta u korov i svakim danom sve više propada. Poznato je da je bivši izvođač radova tvrtka Feniks potrošio predviđeni novac (više od šest milijuna kuna) i završio u stečaju. Tračak nade, prema mišljenju nekih, stigao je ovih dana jer je Ministarstvo znanosti odabralo novog izvođača koji bi školu trebao završiti do kraja ove godine. Riječ je o tvrtki Kala, registriranoj u Cerniku, na čelu koje je direktor Goran Miškulin.

„Pa on je bio šef gradilišta u Fenixu, a i nadzor će navodno voditi isti ljudi. Zato se i pribojavamo slijeda događanja, do sada su nam svašta obećavali pa se ništa nije ispunilo“, kaže revoltirani M.Ž., otac dvoje školaraca, koji raspolaže informacijom da je riječ o istoj, propaloj tvrtki, koja radi pod drugim imenom i s istim zaposlenicima. U međuvremenu, u previđenom roku vinkovačka je tvrtka Watmont (koju je odabralo Ministrastvo regionalnog razvoja), uz školu sagradila sportsku dvoranu, što je riješilo apsurdnu situaciju. Za novu školu, naime, priključci instalacija predviđeni su u sportskoj dvorani. Da je škola sagrađena mogla je početi s radom ove jeseni. No, nema škole pa je i nova dvorana na čekanju.

- Dvorana je prekrasna ali još uvijek ne može početi s radom jer su instalacije za školu i dvoranu iste. Bez završetka škole nema niti završetka dvorane. Ako škola ne bude dovršena u planiranom vremenu, morat ćemo odvojiti dvoranu i preuzeti je. Ne možemo dopustiti da novi objekt stoji i propada - kaže načelnik Općine Tomislav Trtanj, navodeći kako je razumni rok čekanja do kraja godine ili eventualno do proljeća. „Očekujem da bi moglo biti problema, a volio bih da ne budem u pravu“, veli načelnik, koji je o problemu s dosadašnjim izvođačem radova obavještavao i resorno Ministarstvo. A odatle je dolazila informacija kako je jedan od razloga nedovršetka škole izostanak radova koje treba obaviti lokalna samouprava, poput gradnje trafostanice, ceste, priključka za vodovod. Načelnik Trtanj potvrđuje kako u proračunu za te namjene već nekoliko godina postoje predviđena sredstva.

- Što se tiče vodovodne mreže, potpisan je ugovor i potrebni vod bit će doveden ovih dana, također je Elektra provela javnu nabavu za trafostanicu. Za pristupnu cestu lokacijsku dozvolu imamo, sada očekujemo potvrdu glavnog projekta i vjerujem da ćemo do kraja rujna to riješiti. Postojeću cestu ćemo proširiti, napraviti biciklističku stazu, mada cesta nije uvjet za dobivanje uporabne dozvole za školu - naglašava načelnik, nezadovoljan time što kao čelni čovjek Općine, kojega roditelji nerijetko prozivaju zbog situacije sa školom, teško dolazi do bitnih informacija.

Hoće li škola konačno okupiti sve učenike u drugom polugodištu sljedeće školske godine, to se ne može znati, jer poveliku školu potrebno je i opremiti.

Marija RADOŠEVIĆ
SEOSKA NAKLAPANJA?

Direktor tvrtke Kala Goran Miškulin ne poriče da je bivši zaposlenik propale tvrtke Fenix, no sumnje mještana Podcrkavlja komentira kao - seoska naklapanja. “Osim mene dosta je zaposlenika propale tvrtke, kao i ostalih, na žalost, propalih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj, ali to nema nikakve veze s novom tvrtkom. Završetak gradnje škole u Podcrkavlju predviđen je do kraja godine“, navodi Miškulin.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike