Novosti
SPEKTAKULARNA PARADA

Veličanstvenim mimohodom proslavljena obljetnica Oluje
Objavljeno 4. kolovoza, 2015.

Minutom šutnje počasnim plotunima i podizanjem povijesne zastave koja je prije dvadeset godina izvješena u oslobođenom Kninu počeo je svečani mimohod u povodu dvadesete obljetnice akcije Oluja, kojom je oslobođena većina preostalog okupiranog teritorija Hrvatske.

U povorci je sudjelovalo tri tisuće ljudi, od pripadnika oružanih snaga do djelatnika MUP-a, hitne pomoći, vatrogasaca, spasitelja iz HGSS-a pa do branitelja i povijesnih postrojbi. Uoči početka mimohoda vrhovna zapovjednica Oružanih snaga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika glavnog stožera Drage Lovrića obišla je automobilom sve sudionike povorke koji su ih pozdravljali. Predsjednica je po dolasku poljubila i hrvatsku zastavu. Ona je također dala i zapovijed da parada počne.

Mimohodu je nazočio i cijeli državni vrh, uz bivše predsjednike, a među počasnim gostima bio je i general Gotovina te ostali visoki časnici koji su vodili branitelje u Oluji. U prigodnom programu mogle su se čuti razne tradicionalne i domoljubne skladbe. Svečanu povorku nadlijetali su i MIG-ovi, helikopteri i kanaderi, a svoju točku izvela je i pomlađena zračna akrobatska skupina „Krila Oluje“. Vojska je predstavila svoja najbolja vozila i opremu, te svoje elitne postrojbe.

U povorci su učestvovali i predstavnici drugih zemalja koji su nosili svoje zastave, među njima je bila i Velika Britanija.
Media servis

 

"Hvala našim vojnicima na trudu na zadnjih nekoliko tjedana teškog uvježbavanja...Da građani vide da ti ljudi koji se vrijedno svaki dan dižu rano ujutro, treniraju po najtežim uvjetima, kiši snijegu, buri suncu, koji idu po misijama, da su oni odani domovini, uvježbani i da će izvršiti zadaću", poručio je Kotromanović.

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić poručio je:
"Mi, hrvatski vojnici slavit ćemo od Kosova do Afganistana, od Somalije do Mediterana. Svi hrvatski vojnici su izuzetno ponosni na ovu proslavu. Ponosni smo na Domovinski rat i današnju hrvatsku vojsku", rekao je general Lovrić.


20. godišnjica Oluje obilježava se diljem zemlje. U Petrinji je počeo trodnevni spust unskih čamaca koji organiziraju braniteljske udruge u znak sjećanja na poginule i nestale. Tamo je bio i ministar branitelja Predrag Matić.


"Oluja se treba obilježiti diljem Hrvatske jer to nije operacija koja je ograničena na jedno ili dva mjesta nego je cijela jedna trećina Hrvatske oslobođena operacijom Oluja. I gdje god možemo, pa čak i u onim krajevima gdje fizički nije bila Oluja, treba je proslaviti, obilježiti, dostojanstveno", rekao je ministar. Njegova zamjenica Vesna Nađ položila je vijence i zapalila svijeće na Mirogoju za sve poginule i nestale branitelje i sudionike Domovinskog rata. Odbacila je komentare iz Srbije da se nema što slaviti Oluja.


"Vojno redarstvena operacija Oluja bila je oslobodilačka i nema tu nitko ništa prigovarati", rekla je Nađ.Vijence je položio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši da moramo biti zahvalni braniteljima.

"Da nije blo njih i da nije bilo prvog hrvatskog predsjednika koji je stao na čelo pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske, koji je bio na čelu Hrvatske kad je međunarodno priznata i kad je reintegrirana u svoje granice. Da nije pozvao sve sinove i kćeri Hrvatske da se odupremo velikosrpskoj agresiji mi danas ovdje ne bismo bili slobodni", zaključio je Bandić.


Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i dana hrvatskih branitelja bit će sutra u Kninu.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?