Sport
“MEMORIJAL BATINIĆ”

Slavonskim amaterima svake godine sve teže
Objavljeno 4. kolovoza, 2015.

Pobjedom momčadi Vukovara 1991 protekloga je tjedna u Osijeku završen 23. Memorijalni nogometni turnir “Antun Batinić”.

Tomu su hrvatskom trećeligašu pripale i sve pojedinačne nagrade počevši s onom za najboljeg trenera koja je otišla u ruke vukovarskom Ivici Radošu Ćuti. Iskusni Davor Burcsa proglašen je najboljim vratarem toga četverodnevnog natjecanja, a vukovarski kapetan Ivan Plum izabran je za najboljeg igrača turnira s kojeg je ponio i pokal za najuspješnijeg strijelaca nakon što je zabio četiri pogotka u tri odigrana susreta.

Nema kvalitete, ali ni kvantitete

Tako su Vukovarcima, praktički, pripale sve predviđene počasti, osim za drugo mjesto, koje je pripalo novopečenom četvrtoligašu Dardi, te za treće koje je na kraju osvojio trećeligaš Višnjevac, dok je pokal za fair-play otišao u ruke osječkom županijskom prvoligašu Olimpiji. Domaćin Elektra HL bit će budući ligaški konkurent “olimpijašima” identično kao i Tomislav iz Livane, koji su oba ostali bez nagrada, ali s oprečnim dojmom nastupa. S igrališta “Kraj Drave” praznih su se ruku vratili i osječki četvrtoligaši Metalac i Grafičar Vodovod koje su u prvom susretu eliminirali trećeligaši iz Vukovara, odnosno Višnjevca.

To je rezultatski epilog koji, dakako, nije nevažan, ali je ipak primarna svrha toga okupljanja, osim sjećanja na popularnog “Bateka”, pripremiti momčad nakon što je prvo treba ekipirati. U čijem je kontekstu pridjev odgovarajuće sve teže primjenjiv jer se klubovi bore i s kvantitativnom popunjenošću koje sigurno protekloga tjedna nije bila zaključena jer svi očekuju nečije priključenje ili snažanje tri tjedna uoči početka prvenstava. Budući da su svi sudionici amaterski sastavi podložni čestim igračkim migracijama, koje su pretežito odlaznoga smjera iz raznih razloga, a ponajprije ekonomskog, tada su gotovo svi sastavi slabiji nego u proteklom ciklusu. Iako je to za Višnjevac teško trenutačno utvrditi jer su oni, praktički, promijenili kompletan igrački kadar i trenera čija je uloga sada povjerena Miri Samardžiću. Vukovarcima je znatno više otišlo nego je došlo igrača pa će trener Radoš morati slagati novu momčad, dok će trener Darde Zvonko Knez imati zadaću proširiti kadar jer ih nema dostatno na dispoziciji pri čemu je povoljna okolnost da je zadržao okosnicu momčadi koja je izborila četvrtoligaški državni status.

Mladi “elektraši” i “olimpijaši”

Tri se puta na igralištu “Kraj Drave” predstavila i Elektra HL za koju igraju mladići iz Akademije “Krpan&Babić” s određenom perspektivom ponajprije jer se kod njih vidi i osjeti rad. Sličnog su prosjeka godina i “olimpijaši”, ali koji su stjecajem okolnosti zaigrali za seniorsku momčad, koju sada vodi Ivica Kolar, budući da taj ugledni donjogradski klub i nema nogometaša te kategorije, a što je posljedica višegodišnjeg ponirućeg trenda. S ekipiranošću velike su probleme imali i “metalci” koji su, predvođeni novim trenerom Zvonimirom Barišićem, uspjeli izaći na teren, ali ne i proći jer im je prva prepreka bio spremniji i kvalitetniji budući pobjednik turnira. Sugrađani iz “grafičara” uvodno su, također, imali slično zahtjevnog protivnika, ali je kod njih situacija znatno povoljnija nego u Metalcu. Trener Josip Tomas, naime, na raspolaganju ima solidan igrački kadar iz protekle sezone koji treba pripremiti tako da se očekuje relativno ugodn(ij)a sezona. Sastav, pak, iz Livane najteže je uvodno stradao, ali ako se zna da su se toga dana prvi put okupili, tada katastrofa od Darde dobiva umjerenije kritike iako se nije uputno poigravati ugledom kluba koji je godinama već u usponu. Ovoga ljeta i pojačan, tako da je najavljen juriš na titulu prvaka za koji nastup na “Bateku” treba biti poučan...

Dražen LEKŠAN
Rezultati i poredak

REZULTATI četvrtfinala: Metalac - Vukovar 1991 1:2, Grafičar Vodovod - Višnjevac 0:2, Elektra HL - Olimpija 4:0, Darda - Tomislav 7:0; Polufinale: Vukovar 1991 - Višnjevac 1:0, Elektra HL - Darda 0:1; Za 3. mjesto: Elektra HL - Višnjevac 0:3; Finale: Vukovar 1991 - Darda 3:1.

POREDAK: 1. Vukovar 1991; 2. Darda; 3. Višnjevac; 4. Elektra HL; od 5. do 8. mjesta: Metalac, Grafičar Vodovod, Olimpija i Tomislav.

Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana