Novosti
SJEĆANJA SLAVONACA I BARANJACA NA POBJEDNIČKU AKCIJU

Oni su pravi heroji, ali rat žele ostaviti iza sebe i živjeti u Hrvatskoj za koju su se borili
Objavljeno 4. kolovoza, 2015.
Operacija Oluja, u ljeto 1995., označava se kao prijelomni trenutak novije hrvatske povijesti

Vezani članci

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA

Županjske “Delte” prve su ušle u Gračac

OSJEČKI MIMOHOD I BAKLJADA U ČAST “OLUJE” I POBJEDE

Vrkić: Hrvatski branitelji su savjest ovog društva

Hrvatska će 5. kolovoza proslaviti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Operacija Oluja, u ljeto 1995., označava se kao prijelomni trenutak novije hrvatske povijesti. U njoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, u samo 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara do tada okupiranog područja ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

O Oluji, Domovinskom ratu i životu u Hrvatskoj 20 godina poslije razgovarali smo i sa Slavoncima i Baranjcima koji su bili svjedoci povijesnih trenutaka. Jedan od njih je pripadnik 7. gardijske brigade Jasmin Hadžić, iz baranjskog mjesta Kozarac. General Ivan Korade ga je izabrao da, zajedno s Marijem Bulićem iz Vodica i Eduardom Baltićem iz Čakovca, ode “gore” i skine krajišku zastavu, koja se od 1991. godine vijorila iznad hrvatskog kraljevskog grada Knina. Dvadeset godina poslije Oluje se sjeća kao da je jučer bila. Ali mu neki detalji, ipak, nedostaju. Nije ni čudo. Imao je nepunih 19 godina. No čin skidanja zastave nikada neće zaboraviti. I podizanje nove - hrvatske.

Pokret u pola pet

- Krenuli smo u Knin ujutro, nešto nakon pola pet. Oko deset sati, nakon zapovijedi, zaputili smo se na tvrđavu skinuti krajišku zastavu. Bila je svilena, ali sva ofucana. Mo'š mislit, svezali su je lancima. Korade nam je rekao: “Skidaj dok sve ne popada” - prisjeća se Jasmin Hadžić događaja 5. kolovoza 1995.

Od silnog uzbuđenja ne sjeća se gdje su njezini dijelovi, ali dobro zna kako su razvili novu novcatu, 25 metara dugu hrvatsku trobojnicu s ogromnom šahovnicom. No nisu je postavili na jarbol, nego samo prislonili na zidine. Poslije će se pokazati da se čekao dolazak prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Zastava se zavijorila na jarbolu, a predsjednik Tuđman visoko je uzdignuo obje ruke, u znak pobjede. Ostalo je povijest.

Nakon 20 godina upravo Jasmin Hadžić i spomenuti suborci ponovno će se susresti na kninskoj tvrđavi. Ovaj put u sasvim drugim okolnostima. Prigodom Dana domovinske zahvalnosti, naime, zajedno će - podići zastavu na jarbol. Ponosno.

S Jasminom smo se sastali u smiraj jednog najobičnijeg kolovoskog dana. Na kavici. Razmišljao je, kaže, hoće li pričati. A onda zaključio, zašto da ne. Borio se za svoju državu i nije učinio ništa što pravi domoljub ne bi napravio. Kao na filmskoj vrpci počele su mu se redati slike iz 1991. godine, kada je počeo bjesnjeti nametnuti rat, prekinuvši mu tako dječačke snove u rodnom Kozarcu.

- Starijeg brata, koji je tada imao 18 godina, i oca odveli su u Dalj. Tamo su ubijeni. Brata smo našli i dostojno ga pokopali, a očev nam je grob još uvijek nepoznanica - priča, nastavljajući kako je s majkom i brojnim sumještanima, ponijevši samo nekoliko vrećica, sjeo u autobus organiziranog prijevoza i otišao na more. Kao prognanici selili su se od hotela do hotela, a nakon što je došla zima, zaputili su se rodbini u Međimurje. Iako mu je bilo tek 15 godina, razmišljao je o odlasku u vojsku i na ratišta. Kada je došlo vrijeme, postao je ročnik, a ubrzo nakon toga i pripadnik 7. gardijske brigade. Slijedila su ratišta, među kojima i kninsko.

Bez politike i beneficija

- Što da kažem. U početku je bilo ono, akcija kao svaka druga. No u zraku se ipak osjećalo nešto posebno. Spustili smo se s Dinare, bio sam mlad i lud ko šiba. Strah nisam osjećao - prepričava pojedinosti koje su prethodile povijesnom trenutku. U Baranju se vratio 1998. godine. Od tada radi u Cestingu, a posao ne misli mijenjati.

- Godinama nikome nisam pričao o kninskoj avanturi. Volim raditi, politikom se ne bavim i ne tražim nikakve beneficije. Borio sam se za državu u kojoj bi svi radili i bili zadovoljni - ističe.

- Ponosan sam na svaki trenutak, svaki dan proveden u obrani Vukovara i Hrvatske – reći će 20 godina poslije sudionik Oluje, vukovarski branitelj Ivica Franić – Srna, koji, međutim, na proslavu u Knin ne ide. Taj 54-godišnji Vukovarac bio je samo na proslavi prve obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.

– Iako se to ne zaboravlja, ne želim da me emocije obuzmu, živim novi život. Jedino kad se suborci sastanu, potaknemo uspomene – kaže Franić, koji je ratni nadimak Srna ponio iz pakla Vukovara ratne 1991. godine, iz kojeg je izišao u proboju, s puškom. Kada ga se 20 godina poslije pita o Oluji, Srna će reći: “Nemojte mi rane dirati.”

– Ja to ostavljam iza sebe, mirna srca, mirne duše. Ponosan što sam nosio odoru hrvatskog vojnika u obrani domovine, no živim novim životom u svom Vukovaru – kazuje. U Knin ne ide, dometnut će, zbog obveza u Vukovaru.

Povratak u Vukovar

– Ali, moram iskreno reći, i zbog sveobuhvatnog politikantstva, što mi se, u najmanju ruku, nimalo ne sviđa. Inače bih vrlo rado išao. Bio sam samo te prve godine, dalje nisam htio jer vidim da se sve svodi na politiku, umjesto prije svega na sjećanje na branitelje koji su dali sebe u tome svemu. Sve se nekako uvijek svede na stranke i politiku. Ja sam osoba koja ne želi u tome sudjelovati – tvrdi Ivica Franić, koji se posvetio, kako kaže, “normalnom životu” u svom Vukovaru, na Dunavu, u gradu u koji se vratio odmah nakon mirne reintegracije i iznova sagradio razrušeni obiteljski dom u naselju Mitnica.

– Da kažem i to, nisam dobio ni medalju Oluja. I hvala im svima... Ali, ostavimo taj rat iza sebe, ja želim živjeti normalno, ne želim živjeti u prošlosti – zaključuje Franić.

Inače, Ivica Franić je od početka Domovinskog rata bio u hrvatskoj odori, cijelo vrijeme na borbenim linijama. U vrijeme Oluje bio je u zapovjedništvu Zbornog područja Split pa je na teren 5. kolovoza 1995. krenuo iz smjera Sinja. U akciji je bio dva dana, sve skupa desetak “olujnih” sati, jer je drugog dana bilo zapravo razgledanje netom oslobođenog hrvatskog teritorija. U okršaj s neprijateljem, prisjeća se, ušli su pred tunelom kod sela Biskupija, nadomak Kninu, zarobili im jednu grupu, poslije i drugu te ih do večeri predali vojnoj policiji u kninski zatvor “a da im dlaka nije pala s glave”. Prisjeća se Srna i kako je 1995. u oslobođenom Kninu, iz kojeg nema ni jednu fotografiju, čeznuo za povratkom u svoj, tada još okupirani Vukovar...

Ivica GETTO/Sanja BUTIGAN
ŽIVE ZA SVOJU DJECU

Jasmin Hadžić i supruga Kristina žive za svoj pomladak, sina Valenta (12) i kćerkicu Luciju (6). Hadžić je jedan od osnivača i aktivan član mjesnog ogranka Udruge oženjenih muškaraca, pokretača i suorganizatora gotovo svih događaja u njegovu baranjskom mjestu.

BRANITELJI UREĐUJU VUKOVARSKU ADU

Ivica Franić - Srna danas je na čelu Športsko-ribolovne udruge “Dunav”, koja je na gospodarenje dobila Vukovarsku adu, otok na Dunavu nadomak Vukovaru, koji otprije devet godina – nakon dogovora lokalnih vlasti s obje strane Dunava, jer taj je otok i dalje predmet graničnog spora Hrvatske i Srbije – uoči ljeta uređuju, a na koji dnevno danas dolazi i više od 4000 izletnika i kupača, i to ne samo iz Vukovara nego i iz okolnih hrvatskih gradova. Većina članova udruge su hrvatski branitelji. “U našoj udruzi u Vukovaru bavimo se radom, i imamo jako lijepih rezultata, što nas čini sretnima, jer dajemo nešto korisno društvu, gradu Vukovaru. I ponosim se time. Bit će i taj dan, obljetnica Oluje, naš uobičajeni u Vukovaru i na Adi. Ne bismo htjeli nikoga ovdje povrijediti, bit će malo slavljenički, no ništa posebno. Da ću biti pomalo ushićen, hoću, to je moj ponos, ipak sam dao dio sebe u tim danima”, navodi Srna.

CILJ OSTVAREN DRUGOG DANA

Hrvatske su snage krenule u operaciju istodobno iz 30 smjerova na bojišnici dugoj 700 kilometara, a oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, već drugog dana akcije ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata.

200 tisuća

hrvatskih vojnika u 84 sata oslobodilo je 18,4 posto ukupne površine Hrvatske

Snaga HV-a u akciji Oluja

U operaciji Oluja HV je koristio snagu:

5 gardijskih brigada

1. hrvatskog gardijskog zdruga

81 gardijske bojne

23 domobranske pukovnije

18 brigada (16 pričuvnih i 2 ročne)

3 brigade protuzračne obrane

4 središnjice elektronskog djelovanja

dijelove 16. topničko-raketne brigade, 15. POtrbr Križevci - 33 inženjerijske brigade

40 pukovnija veze

Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane

dijelove Hrvatske ratne mornarice

3100 specijalaca Ministarstva unutarnjih poslova

Napomena: Ostale snage HV-a osiguravale su Zapovjedno područje Osijek i južno bojište od mogućih protunapada.

Pripremne akcije za Oluju

Oluji je prethodila akcija Zima '94., od 29. studenoga do 24. prosinca 1994., kako bi se zaustavila srpska ofenziva na Bihać te za stvaranje povoljna strategijskog prostora za oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske i BiH. Srbi su poraženi na Dinari te je oslobođen teritorij od 200 četvornih kilometara. Veći dio Livanjskog polja našao se pod nadzorom HV-a i HVO-a. Slijedila je jednodnevna akcija Skok-1, 7. travnja 1995., kada su Srbi ponovno poraženi na Dinari. Oslobođeno je dodatnih 75 četvornih kilometara. Najveća akcija Hrvatske vojske prije Oluje, operacija Bljesak, uspješno je izvedena u svibnju. Oslobođen je okupirani džep u zapadnoj Slavoniji, što je pokazalo da se stanje na terenu promijenilo. Od 4. do 11. lipnja 1995. na Dinari je izvedena nova akcija, Skok-2 . Njome je oslobođen dodatni prostor od 450 četvornih kilometara te je pod nadzor stavljeno cijelo Livanjsko polje. Akcijom Ljeto '95., od 25. do 30. srpnja 1995., oslobođeni su Bosansko Grahovo i Glamoč te šira područja, ukupno oko 1600 četvornih kilometara. Srbi su u sjevernoj Dalmaciji dovedeni u poluokruženje, sa samo dva moguća izlaza prema BiH. Stvoreni su preduvjeti za oslobađanje Knina, sjeverne Dalmacije i Like. S velikim hrvatskim napadom Srbi su računali od početka srpnja, a krajem mjeseca očekivanje je bilo na najvišoj razini. Ratno stanje na cjelokupnom području Krajine proglašeno je već 28. srpnja. Uskoro je počela Oluja...

Možda ste propustili...

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu