Osijek
GRADSKA SLUŽBA POKRENULA “WEBLOG” ČIST RAČUN = OSJEČKI PRORAČUN

Na stranici cistracun.net
svatko može sudjelovati u
kreiranju gradskog proračuna
Objavljeno 4. kolovoza, 2015.
Službena prezentacija stranice, kada se još malo uhoda i popuni sadržajem, planirana je za početak rujna

Osijek je početkom ljeta dobio priznanje da je u skupini (rijetkih) gradova i općina koji svojim građanima sasvim otvoreno pružaju mogućnost praćenja trošenja gradskog novca, odnosno izvršavanja gradskog proračuna. Gradska je služba tako na svojim službenim mrežnim stranicama objavila sve dokumente koji se tiču financija - proračun za aktualnu godinu i njegove projekcije za sljedeće dvije godine. Također, podijelili su i tiskano izdanje proračuna. Sada su pak otišli korak dalje i pokrenuli tzv. weblog, odnosno vlastitu internetsku stranicu u formi dnevnika, i tako pozvali građane da sudjeluju u kreiranju proračuna.

Najavio je to još prije u našem listu David Krmpotić, pročelnik gradskog Ureda za financije i nabavu.

- Jasno nam je kako proračun na našim internetskim stranicama “klikaju” uglavnom ljudi od financija, nastojat ćemo se nekim novim rješenjima približiti građanima - rekao je Krmpotić.

Čist račun > osječki proračun naziv je tog bloga, kojemu se pristupa preko adrese www.cistracun.net, jedan od njegovih ciljeva je svakako i da se javnost uključi u formalno odlučivanje o proračunu. Kod nas je uvriježeno da je to pravo samo političara. Stoga je zanimljiv prijedlog jednog od prvih sugovornika na blogu - Zdenko Liška smatra kako bi Grad trebao napraviti listu udruga s uvidom u to koja udruga koliko radi te na temelju toga izdvajati novac za njih.

Pohvale za ovaj iskorak stižu i od političkih oponenata - iz Građanske opcije grada Osijeka (GOGO), prema njihovim informacijama ovo je jedinstven primjer u Hrvatskoj.

- Vjerujemo kako će javnost izvršenja gradskog proračuna ponukati građane na postavljanje pitanja, kao i na davanje prijedloga za sljedeći proračun - nadaju se u GOGO-u.

Službena prezentacija stranice, kada se još malo uhoda i popuni sadržajem, planirana je za početak rujna. D. Kuštro

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike