Regija
ZAPREŽNO NATJECANJE NA HIPODROMU U RUŠČICI

Prekrasni lipicanci pokazali su svu svoju ljepotu i umijeće
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.

Prekrasni lipicanci s područja Brodsko-posavske županije i Baranje, kako se moglo vidjeti u odličnoj formi, nadmetali su se jučer u sedam različitih utakmica na konjičkom natjecanju.

Ta je natjecateljska priredba održana na hipodromu u Ruščici, u organizaciji Centra za ruralni razvoj Panonica i Zaprežnog kluba Slavonac, uz domaćinstvo Konjičke udruge Lipicanac, a pod okriljem Hrvatskog konjičkog saveza. Nakon što su selom prodefilirala u svečanoj povorci, te plemenite životinje pokazale su svu ljepotu i umijeće, najprije u kategoriji vožnje tradicionalnih slavonskih kola, a potom i u pet utakmica i odmjeravanju snage u vožnji sportskih fijakera, u disciplini jednoprega i dvoprega. Svi vozači i natjecateljska grla licencirani su kod HKS-a.

- Cilj je ovakvih natjecanja povezivanje organizatora, što bi trebalo olakšati iskorak u prezentiranju tradicije, od koje bi se u konačnici trebalo nešto i uprihoditi - kaže predsjednik Panonice Marijan Vrkljan. Koliko god su natjecanja atraktivna, toliko je upitna isplativost uzgoja konja. Svi uzgajivači naglašavaju ljubav prema tim plemenitim životinjama, no uzgoj se, prema mišljenju predsjednika ZK Slavonac Tomislava Vučinića, testira jedino u sportu, pa je to i glavni cilj zaprežnog natjecanja.

Jučer su se lipicanci, vozači, a i organizatori predstavili u najboljem svjetlu, a za to će vrlo brzo ponovo imati priliku. Sljedeće županijsko natjecanje već će se za 14 dana održati u Donjim Andrijevcima.

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike