Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: RAPHANUS SATIVUS VAR.NIGER. L.

Crna rotkva tjera alergije, obnavlja i čisti organizam
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.
U pučnoj medicini bila je lijek za žuč, jetru, pluća i kašalj

Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva i gljivica uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu k ozdravljenju.

Rotkva crna (Raphanus sativus var.niger. L.) pripada obitelji krstašica (Familiae Cruciferae), a ljekarnički naziv joj je Raphani radix. Ova je biljka prirodni adstrigent, antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antitusik, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, ekspektorant, holecistokinetik, karminativ, laksativ, mikotik, regenerator, respiratorni tonikum, rubifacijens, sedativ, tonikum i vermifug.

Druga imena za crnu rotkvu su arapka i crna arapka. Kao prastara biljka uljarica poznata je već u starom Egiptu, Kini i Japanu, uzgajala se u svim starim kulturama. Rimljani naglašavaju njezinu primjenu u liječenju kašlja i dišnih organa. Egipćani su slikama rotkve ukrašavali zidove grobnica i hramova, a kao hranu koristili su je u vrijeme gradnje Keopsove piramide.

Liječi štitnjaču

U pučkoj medicini crna rotkva bila je lijek za žuč, jetru, pluća i kašalj. Kako bi zaštitili svoje robove i radnike za vrijeme gradnje Keopsove piramide, Egipćani su im uz mrkvu i bijeli luk davali crnu i bijelu rotkvu. Poznavajući već tada utjecaj crne rotkve na čovjekovo zdravlje, Egipćani su masovno uzgajali crnu rotkvu za hranu i dobivanje ulja. Saznanja o vrijednosti crne rotkve tijekom stoljeća širila je i pučka medicina pa smo tako danas bogatiji za niz spoznaja o ljekovitosti te biljke i njenoj uporabi. Crna rotkva danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog, jakog i nadražujućeg okusa.

Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu k ozdravljenju. Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam.

Danas se najčešće koristi u liječenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u liječenju smanjenog ili pojačanog rada žlijezde štitnjače.

Otrovno ulje

Ulje crne rotkve je otrovno, a dobiva se iz sjemenki. Zapadna pučka medicina koristi crnu rotkvu za liječenje akni, astme, arterioskleroze, bolesti jetre, bubrežnih kamenaca, bronhitisa, crijeva, izgubljenog apetita, proljetnog umora, gihta, kašlja, depresivnog, grčevitog i konvulzijskog kašlja, iritacije kože, išijasa, raka, tegoba s plućima, protiv gljivica; protiv manjka C vitamina, nesanice, nadutosti, reume, bolesti štitnjače, tuberkuloze, urinarnog trakta, želuca, zatim za izradu kompresa, za izbacivanje sluzi i katara, za reguliranje stolice te za jače izlučivanje mokraće, regeneraciju stanica, za čišćenje krvi, protiv žučnih kamenca, protiv viška želučane kiseline. Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.

Ivan LESINGER

LJEKOVITO DJELOVANJE

Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam. U pučkoj medicini rotkva predstavlja nezaobilazan lijek koji pomaže u liječenju:

* žučnih, jetrenih, dišnih i krvnih bolesti te za izbacivanje žučnih kamenaca, ali i za obnavljanje jetrenih stanica

* cijelog probavnog sustava kao što su bolesti želuca, nadutost, crijevne bolesti, zatvor i paraziti

* kašlja, dišnih putova

* reume, reumatskih bolova, artritisa kroničnog, gihta, kostobolje, išijasa i bubrežnih bolesti.

* Rotkvu ne smijemo koristiti kod upala želuca ili crijeva!

* Kod konzumiranja većih količina crne rotkve može doći do nadražaja bubrega!

* Sok od rotkve nikada ne soliti!

* Nakon soka od rotkve ne smije se piti pivo!

* Koru crne rotkve dobro izribati četkom!

SALATA OD CRNE ROTKVE

Priprema: Ribati crnu rotkvu, kupus i mrkvu, začiniti s malo maslinova ulja i limuna, bez soli.

Uporaba: Uzimati u liječenju bolesti jetre i žuči, a preporuča se i protiv zaraznih bolesti, kao što su gripa i razne viroze. Salatu jesti svaki drugi dan po 1-2 mala tanjurića.

SOK OD CRNE ROTKVE

Priprema: četkom očistiti i oprati crnu rotkvu. Fino je izribati te u sokovniku ili s pomoću krpe iscijediti sok.

Upotreba: uzimati prema tablici, odnosno dozama određenim za svaki od dana u tjednu za bolesti žuči, kamenaca i pijeska u žuči, žučnih kanala, upale žuči, ciroze jetre, ascitesa, vodene bolesti, težih bolesti - karcinoma, tumora, alergija, kostobolje, reumatizma, artritisa, skorbuta, želuca, crijeva.

Napomena: pri uzimanju soka od crne rotkve mora se strogo pridržavati uputa.

NAPITAK

Crnu rotkvu izrezanu na komadiće kuhati i procijediti, a vodu u kojoj se kuhala zasladiti medom ili šećerom te piti kao čaj, u malim gutljajima.

SIRUP

(protiv bolesti dišnih organa i jetre)

0, 5 l soka crne rotkve, 1 kg meda od ružmarina

Priprema: sok crne rotkve izmiješati s medom, uliti u staklenku i pohraniti na hladnom i tamnom mjestu.

Upotreba: uzimati po jednu žlicu svaka 3-4 sata, a djeca po žličicu svakih 6 sati.

PRAŠAK

(protiv gljivičnih bolesti)

Priprema: osušeno sjeme crne rotkve samljeti u mlincu za kavu ili ga istucati u avanu.

Upotreba: prašak posipati po mjestima koja su zahvaćena gljivicama.

OBLOZI

(protiv reumatskih bolesti, artritisa, gihta)

Priprema: crnu rotkvu samljeti, dodati mekinje, malo jabučnog octa i vruće vode i sve dobro izmiješati.

Upotreba: smjesu nanositi na bolna mjesta u sloju od 1 cm i previti lanenom krpom ili zavojem.

HOMEOPATIJA

Homeopatski lijek Raphanus koristi se za liječenje akutnih slučajeva i to kod zastoja plinova do kojih dolazi nakon nekih kirurških operacija. Koriste se potencije 30 stupnjeva C ili 200 stupnjeva C.

Ljekoviti sadržaj:

Sirovi proteini 0,6 posto, biljna ulja 0,1 posto, ugljikohidrati 155 mg, mineralni sastojci 2,91 od kojih najviše kalija 996 mg, kalcija, fosfora, natrija, željeza, gorušične kiseline 11,5 - 24,5 posto, vitamina B1 0,1 mg, vitamina C 20 mg, karotina 3 mg, sumpornog ulja (rafanol), fermente. Energetska vrijednost na 100 g je 294 k J ili 70 kal.

Karakterističnog je oštrog mirisa i jakog, žestokog, pomalo ljutog okusa. Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok od crne rotkve.

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike