Novosti
UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA

Županjske “Delte” prve su ušle u Gračac
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.

Članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Delta Županja krenut će put Gračaca, na obilježavanje VRO Oluja. Ondje će kao i u protekla dva desetljeća na spomen-obilježju na mjestu pogibije svoga najmlađeg suborca, junaka Oluje Joze Ilijića, položiti vijenac i zapaliti svijeću.

– Naši će članovi ići na mimohod i 5. kolovoza obavezno u općinu Gračac, za koji je naša postrojba vezana i gdje je poginuo naš Jozo. Kada dođemo tamo, miješaju se ponos, tuga, gorčina, razočaranost... Ove godine idemo u jako velikom broju i vodit ćemo djecu i članove obitelji. Nastojimo što više raditi s djecom jer oni moraju naučiti našu povijest i sve ono što se događalo u Domovinskom ratu - kaže Đuro Merc, u ratu vođa specijalističke grupe, a danas predsjednik Udruge Delta-Županja.

Prije početka same operacije pripadnici županjskih Delti već su 12 dana bili na terenu, a akciju su dočekali na Velebitu. Trebali su proći tri obrambene linije tzv. Republike Srpske Krajine, što su uspješno odradili, ali nažalost desetak pripadnika je ranjeno. Njihov primarni cilj nije bio sam grad, trebali su presjeći neprijateljsku liniju i ostvariti komunikaciju između Gračaca i Gospića. Imali su malo brži tempo nego ostale postrojbe i Stožer i zapovjedništvo donijeli su odluku da ih preusmjere na Gračac. Županjci su prvi ušli u grad, osvojili i očistili 80 posto Gračaca i zauzeli pozicije. Nažalost, tu su izgubili Jozu, a jedan je pripadnik teško ranjen.

Napominju da u nekim knjigama o Domovinskom ratu, koje su objavili kojekakvi autori, rijetko gdje se može vidjeti da je napisano da su pripadnici županjskih Delti prvi ušli u Gračac, većinom je to netko drugi. “Ali nema veze. Mi znamo istinu, a znat će je i naša djeca, što je najvažnije”, poručuju. M.Lešić Omerović

Ne treba gledati tko polaže vijenac, nego za koga se polaže

- Nijedna politička opcija ne može nas spriječiti da odemo na obilježavanje ne samo Oluje nego i Bljeska, Maslenice i drugih akcija. Ne treba gledati tko je došao i tko polaže vijenac nego razlog zbog kojega se vijenac polaže. Na mjesto stradanja dolazimo sjetiti se naših prijatelja i odati im počast. Ne trebamo se dijeliti. Tko god je u mogućnosti, treba otići tamo, pokloniti se tim dečkima jer, vjerujte, oni zaslužuju dostojanstvenu počast i svako priznanje. Sve drugo bude i prođe, ali imena tih momaka koji su život dali za Hrvatsku ostat će vječna, poručuju članovi županjskih Delti.