Svijet
DR. JAMAL ASSAD - UMJERENI OPORBENJAK ILI SIRIJSKI DŽIHADIST

Zagrebački liječnik povezan s islamističkim militantima u Siriji?
Objavljeno 2. kolovoza, 2015.

Iako se zna da je zagrebački liječnik sirijskog podrijetla Jamal Assad predstavnik takozvane umjerene sirijske oporbe u Hrvatskoj i regiji te gorljivi zagovornik svrgavanja sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, njegove su aktivnosti uglavnom nepoznate široj javnosti.

Bar su bile dok Syrian Free Press nije objavio članak u kojem dr. Jamala Assada izravno povezuje s islamističkim militantima na sjeveru Sirije, a posebno s brigadom Al-Farouq koju je zagrebački doktor posjetio otprilike u vrijeme ili neposredno nakon hrvatske isporuke oružja sirijskim islamistima, podsjeća portal Altermainstream.info.

Prozapadna Sirijska nacionalna koalicija, čiji je dr. Jamal Assad predstavnik u regiji, predstavlja brigadu Al-Farouq kao postrojbu pod zapovjedništvom takozvane Slobodne sirijske vojske. Međutim, The Long War Journal donosi opširnu reportažu o brigadi Omar Al-Farouq i njezinim pozivima na džihad i "rušenje krvnika Bashara Al-Assada". Doduše, sve organizacije i udruge za praćenje terorizma pitaju se je li brigada Al-Farouq ista ona koja nosi ime Omar Al-Farouq i koju uglavnom svi drže terorističkom islamističkom skupinom, te koja je prema podacima koje je objavio Human Rights Watch odgovorna za jezive zločine u pokrajini Homs 2013. godine.

Brigada Al-Farouk, s čijim se militantima tijekom svojeg posjeta na sjeveru Sirije slikao zagrebački liječnik, prema izvješću koje je objavio BBC, zapravo je "kompleks podjedinica koje imaju prilično sumnjiv pedigre", među kojima je brigada Omar Al-Farouq na čelu s Abu Sakkarom (Farouq Brigades).

Naravno, aktivnosti ove islamističke skupine, koja je tijekom 2013. sa svim podjedinicama ukupno imala od 14.000 do 20.000 boraca, nama se prikazuju kao "borba sirijskog naroda za demokraciju", iako su ta izvješća bila netočna.

Syrian Free Press piše kako je dr. Jamalu Assadu, ginekologu iz Zagreba, “prolijevanje krvi u Siriji čini se mnogo važnije od liječenja pacijenata u Hrvatskoj”.

Na slici s pripadnicima islamističke brigade Al-Farouk zagrebački se liječnik ne vidi s medicinskom opremom, nego se sa sirijskim džihadistima slikao u njihovoj odori sa strojnicom u ruci.

Pripremio: Eduard SOUDIL
DEVASTACIJA JEDNOG OD NAJSTARIJIH KRŠĆANSKIH GRADOVA

Od prvog dana radilo se o radikalnim naoružanim islamistima koji su u sirijskom sukobu pod tim imenom djelovali do studenoga 2013. godine. Tada je brigada Al-Farouq pretrpjela ozbiljan pad borbene gotovosti i izgubila velika područja utjecaja, posebno u Homsu. Razbila se na nekoliko manjih frakcija, od kojih je preživjela neovisna brigada Omar Al-Farouq i Islamska Al-Farouq brigada. Inače su sirijski prijatelji zagrebačkog liječnika, piše Altermainstrema.info, poznati po napadu i devastaciji jednog od najstarijih kršćanskih gradova na svijetu, Maaloule, a njihov je pripadnik bio i islamistički militant koji se u svijetu "proslavio" jedući srce ubijenog sirijskog vojnika.

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike