Osijek
PROJEKT CENTRA ZA EKONOMSKA I SOCIJALNA PRAVA

Zagovaranje prava beskućnika na području Osijeka
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.

Sljedećih mjeseci provodit će se anketno istraživanje javnog mišljenja građana i pravnih osoba o problemu beskućništva u gradu Osijeku. Projekt pod nazivom “Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu” vodi Marjana Skoko, a organizirao ga je Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek (CESPOS), dok se za sufinanciranje pobrinuo sam Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Projektom se želi potaknuti empatija u društvu te riješiti zapostavljeni status beskućnika.

U Centru za ekonomska i socijalna prava ističu da broj beskućnika u Osijeku i Hrvatskoj svakog dana raste, a najugroženiji su pripadnici mlađe populacije i žene iz skloništa, koje su zbog nasilja ili trudnoće izbačene na ulicu. Također, u toj se situaciji pronađu i ljudi s financijskim problemima (pod ovrhom) te starije i nemoćne osobe s niskim primanjima i mirovinama. Naime, Centar ovim projektom želi upozoriti na njihov položaj te im vratiti temeljna ljudska prava - na rad, na dom i najvažnije, na dostojanstvo. Porast broja beskućnika pod utjecajem je i cjelokupne gospodarske situacije u državi, pa se tako za njih ne pronalaze adekvatna prihvatilišta, a malobrojna postojeća prihvatilišta posluju s velikim ograničenjima. Stoga se želi, za područje Hrvatske, izraditi strategija o beskućnicima te protokol o postupanju s njima i njihovim problemima.

Područje grada Osijeka ima pedesetak beskućnika, a CESPOS-ovim istraživanjem se želi utvrditi njihov precizan broj, njihova struktura te uzorak kretanja. Mjesečna istraživanja tijekom kolovoza i rujna će pokazati koliko je cjelokupno društvo spremno pomoći beskućnicima, ali i potonje uputiti u njihova prava i daljne mogućnosti. Naposljetku, u listopadu je planirano održavanje okruglog stola na temu beskućništva u Osijeku, gdje će se predstaviti i rezultati istraživanja te infoletak, kojemu je cilj osvijestiti građane o beskućnicima i njihovim svakodnevnim problemima.

Svi zainteresirani su pozvani na sudjelovanje u istraživanju, gdje bi svojim odazivom uvelike olakšali posao volonterima i članovima CESPOS-a. Kontakt mail adresa Centra je: cespos.2012@gmail.com. M. Mandić

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike