Osijek
POLICIJA ZAUSTAVLJA SVE BICIKLISTE U SAMOM CENTRU GRADA

U prvih pet mjeseci ove
godine kažnjeno 1696 biciklista
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.

Osječka policija unatrag nekoliko dana izaziva bijes i ogorčenje biciklista koje nemilice zaustavlja u samom centru grada.

Policajci su najčešće u Ulici Hrvatske Republike i Županijskoj, gdje nema biciklističkih staza. Nemilice kažnjavaju sve koji voze po nogostupu. Prema zakonu opravdano, no građani smatraju da to nije u redu. Kazna za vožnju bicikla po nogostupu iznosi 300 kuna.

U samo tri dana, utorak, srijeda i četvrtak, policija je u Osijeku kaznila 71 biciklista. Njih sedam bilo je pijano, a ostali su se, uglavnom, vozili po nogostupu.

- U obje su ulice po četiri kolnička traka i gužva je nevjerojatna. Nitko ne želi riskirati život da ga netko udari na cesti. Uz to, nogostup je gotovo troduplo širi od normalnog, ali nisu označili biciklističku stazu koja se završava kod Radićeve - kaže Osječanka.

Doznali smo i dva primjera stradavanja na cestama u spornim ulicama. U jednom slučaju Osječanku je s bicikla srušio vozač koji se isparkiravao u Ulici Hrvatske Republike, pri čemu je slomila ključnu kost, druga je pak bježeći od vozila u Županijskoj slomila nogu. Međutim, policiji ne trebaju opravdanja da bi provodili zakon, a na njihovoj strani su i slučajevi gdje su biciklisti doslovno gazili ljude na nogostupu. U jednoj takvoj nesreći koja se dogodila prošlog kolovoza u Ulici H. Republike biciklist je pregazio petogodišnjeg dječaka, slomio mu ruku i nogu, te pobjegao! Biciklist nikada nije pronađen.

Na području PU osječko-baranjske ove godine u prometnim je nesrećama poginulo 18 ljudi, od čega čak pet biciklista, po četiri pješaka i vozača automobila, jedan vozač kamiona, jedan motociklist te dvoje putnika u automobilima.

S obzirom na to da biciklisti najviše ginu, a uz njih gine i velik broj pješaka, policija je svoje akcije usmjerila na njih. S. Lacić

U PET MJESECI KAŽNJENO 1696 BICIKLISTA I 1056 PJEŠAKA

Tako je u prvih pet mjeseci ove godine kažnjeno 1696 biciklista, ali i 1056 pješaka. Čak 651 kazna ispisana je biciklistima u travnju, a u svibnju 679. Policija je pojačala i svoja preventivna djelovanja u odnosu na bicikliste i pješake kao najugroženije skupine u prometu. Najviše kazni, i to čak 788, ispisano je zbog vožnje po nogostupu, dok su 463 biciklista bila pijana.

Biciklisti ogorčeni

Nedavno je redakcija Glasa Slavonije zaprimila apel ogor čene sugrađanke zbog “nereda” na biciklističkim stazama. Naime, u svom pismu navodi da se svakodnevno susreće s pješacima na biciklističkoj stazi, koji prolaze bez upozorenja nadležnih, dok su za suprotnu situaciju namijenjene stroge kazne za bicikliste.

Kritizira posebno akciju Policijske uprave, koja je nedavno počela znatnije kažnjavanje biciklista koji voze po no gostupu, čak i na mjestima na kojima za njih nije sigurno prometovanje kolnikom. Također, ističe problem poput Ulice kneza Trpimira kod podvožnjaka, gdje je s jedne strane ulice iscrtana linija koja dijeli bicikliste i pješake, dok s druge strane nije, a policija upravo s te strane često piše kazne biciklistima. Anonimna sugrađanka navodi kako se mnogo puta susrela s uvredama ljudi koje je zamolila da se maknu s biciklističke staze i smatra da treba pronaći rješenje takvog problematičnog pristupa.

Stoga apelira na sugrađane za uvođenjem reda na bi ciklističkim stazama, ali smatra i da se trebaju napraviti biciklističke staze na širokim pločnicima, koje bi znatno “olakšale život” biciklistima.(Mr.M.)

Najčitanije iz rubrike