Regija
KLUB PODVODNIH AKTIVNOSTI “VUKOVAR” DOMAĆIN EKOLOŠKOG KAMPA

Stotinjak ronilaca čistilo rijeku Dunav
Objavljeno 2. kolovoza, 2015.

VUKOVAR – Klub podvodnih aktivnosti “Vukovar” bio je domaćin trodnevnog ekološkog ronilačkog kampa među čijim sudionicima je bilo stotinjak ronilaca iz cijele Hrvatske i BiH.

– Bilo je fantastično. Odradili smo veliki posao, ali se i družili i lijepo ugostili kolege iz drugih klubova – sumirao je jučer predsjednik Kluba Mario Kamenjaš.

– Ronioci iz drugih klubova odlaze doista oduševljeni. Puno nas je zaronilo, nas 56 ukupno. Izvadilo se iz Dunava jako puno otpada i raznog smeća – govori Kamenjaš, a zanimljva za sudionike, i sve one koji su došli pratiti ekoakciju, bila je projekcija filma, održana na Vukovarskoj adi, o Klubu podvodnih aktivnosti “Vukovar” i brojnim ekološkim akcijama koje su dosad provodili, ne samo u Vukovaru nego i drugdje po Hrvatskoj, do njihove angažiranosti u borbi protiv poplava prošle godine u županjskoj Posavini. Napravili su taj film, kaže Kamenjaš, i za promociju Kluba i za podizanje ekološke svijesti građana.

– I ja sam oduševljen sa sva tri dana, a naši gosti nerado odlaze iz Vukovara, što mi je izuzetno drago – dodaje, navodeći kako je goste posebno oduševila uređenost i atmosfera otoka na Dunavu o kojem se brine ŠRU “Dunav”, a često im u tome pomažu i vukovarski ronioci.

– Čistili smo korito rijeke Dunav na potezu buduće šetnice, od restorana 'Mornar' u blizini Luke do plaže kod restorana 'Golubica' – kaže Mario Kamenjaš. Potez je to u dužini gotovo dva kilometra.

– Dunav je rijeka koja donosi i odnosi, ali ima toliko tog smeća! Bilo je guma što padnu s brodova, metalnih bačvi, boca, svega... Nikako ne mogu razumjeti takve osobe koje su, evo novog primjera iz ove akcije u Vukovaru, otrgnule metalni kontejner za otpad s obale i bacile u rijeku! To je neshvatljivo! Uglavnom, smeća ima jako puno – govori predsjednik Kluba i ističe kako ih u Klubu raduje što su njihovu akciju na Dunavu pratili i Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija čiji su predstavnici došli na teren, a bili su im i čelnici Hrvatskog ronilačkog saveza čiji je višegodišnji član i Klub “Vukovar”.

Akcija je u subotu trajala od 11 do 13 sati, a ronioci su marljivo radili u tri sektora “dajući maksimalno sebe”.

– Izvlačili smo na obalu i metalne bačve s rupama od gelera i pune mulja, zaostale na dnu rijeke još iz vremena Domovinskog rata. Nije to bilo nimalo lako, a sami ih ne možemo ni skloniti s obale, pa ćemo taj dio posla dogovarati s vukovarskim 'Komunalcem', da se to odveze – zaključio je Kamenjaš. Dakako, za goste su domaćini nakon napornog rada pripremili zabavu na Vukovarskoj adi, uz tamburaše i specijalitet - šarana na rašljama. Inače, cilj i ove ekoakcije je zaštita okoliša i održavanje čistoće rijeke, poticanje i jačanje ekološke svijesti javnosti, kao i zaštita raznih biljnih i životinjskih vrsta koje u rijeci obitavaju.

– Grad Vukovar zahvalan je na još jednoj u nizu ekoakcija koju je Klub podvodnih aktivnosti 'Vukovar' proveo u svrhu održavanja korita rijeke Dunav. Ne samo da se na takav način brinu za cijeli ekosustav našeg područja nego i upozoravaju javnost na važnost održavanja okoliša. Ovakve su akcije od velike važnosti za kulturni i turistički razvoj grada Vukovara, ali i za svakodnevni život svih naših sugrađana – rekla je Davorka Krajnović iz Odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara u pozdravnom obraćanju svim sudionicima akcije na Dunavu. Klub podvodnih aktivnosti „Vukovar“ osnovan je 2004. godine i od tada aktivno djeluje na području Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i diljem Hrvatske.S.Butigan

Čistili su korito Dunava na potezu buduće šetnice, od restorana “Mornar” u blizini Luke do plaže kod restorana “Golubica”

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike