Regija
RADOVI U PODUZETNIČKOJ ZONI

U Slatini započela gradnja bioplinske elektrane vrijedne čak šest milijuna eura
Objavljeno 3. kolovoza, 2015.
Završetak elektrane i početak proizvodnje električne energije planira se 1. svibnja 2016.

SLATINA – U slatinskoj poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci tvrtka Biointegra započela je gradnju bioplinske elektrane snage 2 MW. Projekt je vrijedan šest milijuna eura, radove izvodi tvrtka Hidroregulacija iz Bjelovara, a za tehnološki dio u bioplinskim postrojenjima i zahtjevniji dio gradnje fermentatora angažirana je njemačko-češka tvrtka AgriKomp.

Vlasnik i direktor tvrtke Biointegra Franjo Hoić izražava zadovoljstvo što su strojevi napokon na parceli kupljenoj zajedno s tvrtkom prošle jeseni.

– Prijašnji vlasnici nisu imali mogućnosti realizirati ovaj projekt, za koji vjerujem da je vrlo dobar i izuzetno važan za grad, ali i za državu, jer je riječ o projektu gradnje bioplinske elektrane na obnovljive izvore energije - kaže Hoić.

Hrvatska se, naime, obvezala do 2020. godine proizvoditi 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora, koji su i poticaj razvoju gospodarstva. Kod takvih projekata potrebna je suradnja banaka, ali investitori smatraju da banke nisu prepoznale, ili ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri ove projekte, koji su od izuzetne važnosti za državu.

– Imamo dojam da banke ne razumiju strategiju države, odnosno ne uključuju se u dovoljnoj mjeri u praćenje investitora kod takvih projekata. Mi smo ovaj projekt započeli vlastitim novcem, bez kredita, jer jednostavno nismo više mogli čekati odluku banaka u proceduri ishođenja kredita, predugo bi trajalo. Imamo iskustvo od prijašnjeg projekta, gdje smo sada već odmaknuli u gradnji, da nam je trebalo dvije godine da dođemo do kreditnih sredstava. Našli smo još neke partnere koji su bili spremni uložiti sredstva i danas se ovdje gradi punim snagama i punim zamahom vlastitim sredstvima - kaže Hoić.

Direktor Hoić ističe da su i građevinari prepoznali veliki potencijal u gradnji ovakvih objekata, jer su došli do saznanja da će u ovom poslu biti angažirani nekoliko godina. – Pokušavamo uvijek sugerirati izvođaču da s lokalnog područja uzme maksimalno koliko je moguće podizvođača radova, kako bi angažirali sve resurse u lokalnom okružju. Tu vidim boljitak za lokalnu sredinu, koja se uključuje i u proizvodnju sirovine - dodaje Hoić.

Završetak elektrane i početak proizvodnje električne energije planira se 1. svibnja 2016. godine. U modernoj elektrani, kojom će se upravljati računalom iz dispečerskog centra, bit će stalno zaposlene tri osobe i šest sezonskih radnika, a silažni kukuruz kao sirovinu proizvodit će tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na približno 400 hektara zemljišta. Predviđa se da će u dogledno vrijeme ta površina biti smanjena na 300 hektara, jer u Biointegri računaju na biološki i organski otpad, koji će komunalna poduzeća do 2017. godine morati zbrinuti na odgovarajući način, a u slatinskoj elektrani poslužit će kao sirovina za proizvodnju električne energije.

Prema riječima direktora Biointegre, proizvedena električna energija isporučivat će se putem HEP-ove mreže, kupac je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), a HEP će biti distributer.

– Naša obveza po ugovoru je HEP-u dati česticu na kojoj ćemo izgraditi postrojenje za prihvat proizvedene električne energije, kao i kompletnu mrežu do njihove trafostanice. To je naš trošak od 1,8 milijuna kuna. Toplinsku energiju i digestat koji će biti na neki način nusproizvod bioplinske elektrane svaka ozbiljna tvrtka mora potrošiti na adekvatan način jer tu je zapravo zarada. Zbog toga smo od Grada Slatine kupili dodatna četiri hektara zemljišta uz elektranu, na kome planiramo sagraditi plastenike za proizvodnju povrća, a toplinske energije bit će dovoljno za dva hektara plastenika. U njima bi se moglo zaposliti više od dvadeset radnika - kaže Hoić.

Petar ŽARKOVIĆ
POSLA ZA STOTINJAK OSOBA

Direktor Hoić poziva zainteresirane potencijalne partnere koji imaju znanje i tržište da organiziraju plasteničku proizvodnju, a od Biointegre će dobiti zemljište i toplinsku energiju uz određenu naknadu. To je pokazatelj kako se uz elektranu mogu stvarati dodatna radna mjesta pa cijelim ovim projektom, elektranom i plastenicima, stotinjak ljudi može imati osiguranu egzistenciju.

PROIZVEDENA

ELEKTRIČNA ENERGIJA ISPORUČIVAT ĆE SE PREKO HEP-OVE MREŽE, KUPAC JE HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike