Mozaik
SIMBOL POPULARNE SERIJE TEŽAK 500 KG

Na Lokrum stiglo prijestolje
vrijedno 200.000 kuna
Objavljeno 2. kolovoza, 2015.

Simbol popularne serije stigao je iz New Yorka dva tjedna nakon narudžbe u kontejneru na teretnom brodu u dvije kutije koje pojedinačno teže više od 500 kg. Brod je dopremio prijestolje na otok Lokrum gdje su se privodile kraju pripreme za otvaranje Tematskog parka Lokrum, koje se održalo u subotu. Petorica radnika satima su slagala dva dijela konstrukcije u jedinstveno prijestolje koje je HBO izradio po narudžbi Dubrovčana. Ideja otvaranja centra koji ujedinjuje elemente serije “Igra prijestolja” s tradicionalnom lokrumskom mitologijom krenula je na inicijativu gradonačelnika Andre Vlahušića, koji je mjesecima pregovarao s produkcijom kako bi obožavatelji fantasy serije posjećivali Dubrovnik - lokaciju na kojoj je ekipa snimala čak četiri sezone serije. Cijena ulaznice je 80 kuna, a do kraja ove sezone očekuju da će ih posjetiti između četiri i sedam tisuća ljudi, što bi značilo da će tron, nadaju se Dubrovčani, samoga sebe isplatiti već do kraja ljeta, piše 24sata.

Interaktivnu dvoranu s tri displeja na kojima se vrte snimke iz serije i povijesti Lokruma, u čijem se centru nalazi glasovito postolje, osmislila je arhitektica Ivana Dabrović, koja je na projektu angažirala povjesničare, konzervatore i ostale stručnjake kako bi se što vjerodostojnije prenijela atmosfera serije, prenosi 24sata. Zbog toga je kulisa koja želi nadomjestiti scenografiju i specijalne efekte serije napravljena s pomoću kilometar i pol cijevi.

– Ni jedan šaraf nije zašarafljen u kamen jer smo sve osmislili kao samostojeću konstrukciju kako ne bismo ovim projektom narušili autohtonost Lokruma – rekao nam je jedan od radnika koji 48 sati nije stao s poslom. Na Lokrumu se nije prestajalo piliti i brusiti čak ni tijekom noći. Nakon toga se čistilo, a tek onda ukrašavalo. Crveni tepih je dopremljen tek na kraju priprema kako bi se na njega namontirao tron. Cjelokupne pripreme, od planiranja do finala, bile su pod budnim okom HBO-a, koji je blagoslovio svaki detalj kojim će se imitirati ugođaj borbe za prijestolje. Nacrte za projekt izrađivali su kreatori serije, a detalji su se razrađivali tjednima.(T.K.)

Možda ste propustili...

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

Najčitanije iz rubrike