Kultura
DVA SJAJNA KONCERTA U SKLOPU DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Saksofonist Lovro Merčep izveo djelo dubrovačkog skladatelja Ivana Končića
Objavljeno 2. kolovoza, 2015.

DUBROVNIK - Dubrovački simfonijski orkestar i mladi saksofonist Lovro Merčep pod ravnanjem talijanskog dirigenta, maestra Stefana Mazzolenija, nastupili su pred brojnom festivalskom publikom u atriju Kneževa dvora, dok je dan poslije na istom mjestu operne arije i talijanske kancone izveo tenor Domagoj Dorotić.

Glazbena večer pod ravnanjem specijalista za glazbu 20. stoljeća Stefana Mazzolenija imala je na repertoaru “temperamentnu” četverostavačnu suitu Plesovi iz baleta Estancia jednoga od najvažnijih skladatelja klasične glazbe 20. stoljeća, Argentinca Alberta Ginastera. Dubrovačka publika posebno je toplo primila praizvedbu Koncerta za saksofon i gudače, nagrađivanog sugrađanina Ivana Končića. Mladi kompozitor skladao je to djelo za dragog prijatelja i nevjerojatnog saksofonista Lovru Merčepa, koji ga je kao solist na ovom koncertu i praizveo. Skladba u promjenjivim ritmičkim formulama tipičnim za Latinsku Ameriku izvrsno se nadovezala na Ginasterinu s početka večeri. Suita Pulcinella najutjecajnijeg skladatelja prošloga stoljeća, Igora Stravinskog izvedena je za kraj koncerta. Brojna publika velikim je pljeskom ispratila glazbenike koji su za bis izveli zadnji stavak suite Plesovi iz baleta Estancia.

Još jedna iznimna festivalska glazbena večer na repertoaru je bila u subotu u Dvoru gdje je, u sklopu Vip programa, proslavljeni tenor Domagoj Dorotić u pratnji Lane Bradić na glasoviru izvodio talijanske kancone i arije. Početak kolovoza tako je baš kao i početak Igara bio u znaku miljenika dubrovačke publike i glasovite arije Nessun dorma iz Puccinijeve opere Turandot. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike