Sport
DRAMA NA UTAKMICI OSIJEKA I ISTRE

Andrej Lukić u petoj minuti sudačke nadoknade Osječanima donio bod!
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.

Istra 1961 opet je donijela probleme u Gradski vrt. Momčad koja posljednjih godina redovito odnosi bodove s osječkog stadiona vratila se tradiciji nakon što je ona proljetos nakratko bila prekinuta. Na kraju susret je bio dramatičan, a izgledalo je da će biti flegnatičan. No, drugo poluvrijeme donijelo je čak četiri pogotka, a Osijek na koncu mora biti sretan što izvukao taj bod nakon što je dvaput gubio, a sa zaostatkom je ušao i u sudačku nadoknadu. No, tada se tragičar iz Splita Andrej Lukić pretvorio u sretnog junaka jer je njegov udarac u petoj minuti sudačke nadoknade Osječanima donio barem taj jedan bod.

RAVNOPRAVNA IGRA

Prvi dio susreta protekao je u posve ravnopravnom nadmetanju. Obje su momčadi imale razdoblja u kojima su uspijevale nešto duže ovladati posjedom lopte, ali iz toga se malo toga uzbudljivog dogodilo. Istina, Osijek je bio opasniji i poduzetniji, ali ni Puljani nisu to šutke promatrali. Kad bi im se god ukazala prilika željeli su učiniti nešto i u ofenzivnom dijelu. Ipak, debitanta na vratima Osijeka Bornu Žitnjaka nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti. S druge
strane Osječani su gostujućeg diva na vratima Vanju Ivešu natjerali na dvije prave intervencije. Prvu je imao u 11. minuti kada su Čuljak i Arsenić lijepo probili desnu stranu obrane Istre 1961, Aresnić je uputio prizemnu loptu na vrh peterca do nje je prvi stigao Šorša pucao u padu, ali se Iveša odlično snašao i uspio obraniti taj udarac. To je ujedno bilo i prvo pravo uzbuđenje na utakmici, a gosti su uzvratili odmah u idućem napadu kada je Nikolić napravio sve sam stvorio si priliku za udarac iskosa sa 12-13 metara, ali on je bio posve neprecizan. Nakon toga uslijedilo je više od 20 minuta doslovce ničega! Osijek se mučio s organizacijom svojih napada, a uz to je imao i dosta problema s kontrolom lopte, pa je silan trud koji su ulagali napadači Mandić i Perošević uglavnom ostao bez prave podrške ostatka momčadi. Istra 1961 je i u tom razdoblju tu i tamo znala podsjetiti je na travnjaku. Bilo je nekoliko opasnih ubačaja s bokova, ali oni nisu pronašli metu u kaznenom prostoru Osijeka prije svega zbog toga što je Nikolić tamo bio previše usamljen. I onda smo u 36. minuti opet vidjeli jednu lijepu akciju Osijeka. Zapravo bila je to solo-partitura mladog i prodornog Nikola Mandića koji je umakao svojim čuvarima po desnoj strani ušao u kazneni prostor i onda vrlo lukavo ciljao prizemno u bliži kut, ali Iveša je bio spreman i na takvu podvalu pa je uspio skrenuti udarac u korner. Do odmora vrijedno je bilo zabilježiti još jedno dobro proigravanje Šorše za Čuljka, ali on je udario loptu tako da je ispalo kako nije ni pucao ni dodao. Uglavnom, bilo je borbenih, ali ne previše kvalitetnih 45 minuta u kojima je Istra 1961 dobro koristila činjenicu da bila bila brojčano nadmoćnija na sredini terena. Osim toga očito je trener gostiju Igor Pamić dobro zapamtio onu proljetnu utakmicu kada je Tomislav Šorša odigrao sjajno, pa su ga ovaj put Puljani čuvali daleko pozornije i nije imao previše prostora za svoje karakteristične prodore.

DRAMA U ZAVRŠNICI

Nije trebalo puno vremena proći u nastavku susreta, a da Osijek dođe u probleme. U 54. minuti Pavlovć je ubacio s zdesna, a Repić je bio brži od Žitnjaka i glavom loptu proslijedio u mrežu – 0:1. Vodstvo gostiju natjeralo je trenera Osijeka Dražena Beseka na reakciju, pa su ubrzo uslijedile i prve zamijene. Ušao je Tomislav Šarić od kojeg se očekivalo unošenje kreacije u vezni red Osijeka, a on je ubrzo očekivanja i ispuno jer je u 66. minuti odlično podvalio loptu Peroševiću koji se othrvao naletu svog čuvara i onda sa vrha „peterca“ iskosa s lijeve strane pogodio suprotni kut – 1:1. Izjednačenje je probudilo i igrače Osijeka i njihove navijače koji su počeli tražiti juriš po prekoret. U sve se uklopio i trener Besek koji je u igru ubacio i trećeg napadača Aganspahića, ali umjesto preokreta uslijedio je – nokaut za domaćina  Prvo je Čuljak u 80. minuti požrtvovno izbio loptu Pavloviću ispred prazne mreže, ali u 86. minuti gosti su ipak ponovno poveli. Franjić se sjurio po lijevoj strani ubacio prizemnu loptu koja je prošla kroz „peterac“, a na drugoj vratnici ju je dočekao Nikolić i iz blizine pogodio mrežu – 1:2. Činilo se tada kako je Osijek u bezizlaznoj situaciji, no on je krenuo po „sve ili ništa“ i dobio je na koncu barem bod, iako je pitanje kako bi se sve završilo da je Franjić realizirao čisti „zicer“ u trećoj minuti sudačkog dodatka koji ga je gurnuo Pavlović. No, napadač Puljana se malo zaigrao pa mu je Žitnjak uzeo loptu i ubrzo je stigla kazna. U petoj minuti nadoknade Čuljak je ubacio na rub kaznenog prostora spetljali su se stoperi gostiju, lopta je došla do osječkog braniča Lukića koji ju je spremno zakucao u gornji lijevi kut – 2:2. Na koncu možda i najpravednije, iako je završnica utakmice doista bila dramatična.

 Dalibor KELER
 

OSIJEK – ISTRA 1961 2:2 (0:0)

OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 2.125. Sudac: Željko Frković (Gospić) – 6,5. Strijelci: 0:1 Repić (54), 1:1 Perošević (66), 1:2 Nikolić (86), 2:2 Lukić (90). Žuti kartoni:  Radotić, Matas, Špoljarić, Lukić (Osijek),  Mišić, Nikolić, Franjić (Istra 1961)
IGRAČ UTAKMICE: BOJAN PAVLOVIĆ (ISTRA 1961)
OSIJEK
Žitnjak 5, Matas 5, Lukić 6,5, Maslać 6, Arsenić 6(od 63. Šarić 6), Šorša 6,5, Lesjak 6, Radotić 6(od 80. Aganspahić -), Čuljak 6,5, Perošević 6,5 (od 85. Špoljarić -), Mandić 6,5.
ISTRA 1961
Iveša 6,5, Mišić 6(od 76. Grković -), Žižić 6, Ojdanić 6, Tomić 6(od 61. Hadžić 5,5), Zlomislić 6,5, Đurić 6, Franjić 6,5, Repić 6,5, Pavlović 7, Nikolić 6,5(od 90. Gregov -).

ŽITNJAKOV DEBI

Na vratima Osijeka neočekivano je osvanuo Borna Žitnjak. Naime, na posljednjem treningu uoči susreta ozlijedio se prvi vratar Zvonimir Mikulić, pa je priliku dobio Žitnjak, kojem je to bio ujedno i prvoligaški debi.
PAVIĆ NA POSUDBU U KOPER

Antonio Pavić nije se uspio nametnuti treneru Draženu Beseku, pa će sreću najvjerojatnije potražiti na posudbi. Nadzorni odbor kluba mu je odobrio odlazak u redove slovenskog prvoligaša Kopera.
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

Najčitanije iz rubrike