Kultura
JASMINKA MESARIĆ NA ČELU KROVNE UDRUGE HRVATSKIH LUTKARA

Najviše želim da muzej hrvatskog lutkarstva bude osnovan u Osijeku
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.
Hrvatska UNIMA ima 18 kolektivnih i oko 200 individualnih članova

Sva hrvatska lutkarska kazališta uspješno su završila još jednu kazališnu sezonu već misleći na sljedeću. Stanje lutkarstva u Hrvatskoj analizirala je aktualna predsjednica Hrvatskog centra UNIMA-e, Osječanka Jasminka Mesarić.

Inače, diplomirana organizatorica scenskih i kulturno-umjetničkih djelatnosti, danas, popularno rečeno, kazališna producentica, na čelu krovne udruge hrvatskih lutkara naslijedila je dugovječnog predsjednika Zvonka Festinija prije nešto više od dvije godine.

Što za vas znači biti na čelu udruge koja okuplja hrvatske lutkare?

Odgovor na to pitanje je, recimo, složen, i to zbog nekoliko razloga. Prvi je što je doista vrlo teško biti dobar predsjednik hrvatske UNIMA-e nakon gospodina Festinija – mi ga inače od milja zovemo i vječni predsjednik. Gospodin Festini je svojom stručnošću, izvrsnim organizacijskim vještinama i svojom ljudskošću uspio u svojim mandatima na čelu UNIMA-e stvoriti izvrsno organiziranu i dobro pozicioniranu udrugu kako u zemlji tako i u inozemstvu. Za mene kažu da sam dobra učenica i nastojat ću sve dobro utkano u rad hrvatske UNIMA-e nastaviti i dodati malo vlastitog pečata.

Osim toga hrvatska UNIMA ima 18 kolektivnih članova s ukupno oko dvije stotine individualnih članova. Kada kažem - kolektivni član, pri tome mislim na sva kazališta lutaka, UAOS, HNK u Varaždinu – odnosno njihovu lutkarsku scenu, Kazalište Virovitica, Zorin dom iz Karlovca itd. Svi ti članovi imaju svoje potrebe i različita očekivanja od UNIMA-e, a jedna od zadaća predsjednika i članova Upravnog odbora je osluškivati potrebe članstva i pomoći im u najvažnijim zadaćama Udruge, a to su razvijanje i promicanje lutkarske umjetnosti, promidžbi hrvatskog lutkarstva te povezivanju svjetskog i hrvatskog lutkarstva.

Ponosna sam što su moji kolege prepoznali stručnost, dugogodišnju posvećenost kazalištu (i lutkarskom), dobre organizacijske sposobnosti i pružili mi mogućnost predstavljati ih.

Koje biste UNIMA-ine aktivnosti u posljednje dvije godine istaknuli kao važne za daljnji razvoj?

Jedna od važnih je preseljenje u novi prostor, zajedno s Hrvatskom centrom ASSITEJ (krovna udruga kazališta za djecu i mlade) i Kazališnim epicentrom, a koji pruža velike mogućnosti za organiziranje predavanja, okruglih stolova, radionica i slično. Zatim je to izrada Strateškog plana, novog statuta, nove web-stranice, koja će omogućiti bolju i bržu informiranost članstva, ali i svih zainteresiranih za naš rad, sudjelovanje na svim važnim događajima u zemlji i inozemstvu i na tim mjestima promicanje hrvatskoga lutkarstva. U 2015. godini predstavnici HC UNIMA-e imali su prigodu sudjelovati na različitim festivalima, od kojih bih izdvojila sudjelovanje na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Nanchongu (Kina) - kazališta je predstavljao Zorin dom iz Karlovca, a ja sam imala čast održati izlaganje o povijesti i sadašnjem trenutku hrvatskog lutkarstva. Mi smo mala zemlja, ali bogate kulturne tradicije, pa i u području lutkarstva, i doista je bilo divno vidjeti iznenađena lica mojih kolega iz dalekog svijeta, koji su možda prvi put u životu imali priliku čuti nešto o našoj lutkarskoj povijesti, ali još više o trenutku u kojemu djelujemo. Imamo izvrsna kazališta, puno festivala – lutkarskih, ali i svih drugih, na kojima je ova vrsta kazališne umjetnosti jednako zastupljena i vrednovana, Studij glume i lutkarstva. Stvarno sam bila ponosna. Ovo govorim jer smo nakon toga ostvarili dobru suradnju s UNIMA-om NR Kine te su dva njihova lutkarska kazališta koja njeguju tradicionalni lutkarski izričaj bila gosti 20., jubilarnog Vukovarskog lutkarskog proljeća. Suradnju s UNIMA-om Kine nastavljamo, nadam se, na obostrano zadovoljstvo.

Nešto o planovima?

Upravo je u tijeku natječaj Ministarstva kulture RH za javne potrebe u kulturi i pregledavam naš Strateški plan kako bih se podsjetila što smo si zadali i ostvarili (ponosno mogu reći da podosta ima realiziranog), i ono što smo planirali za sljedeće razdoblje. Kolegica Livija Kroflin i ja radimo na pripremi prijevoda jedne stručne knjige iz lutkarske tehnologije, organizaciji radionice koja bi bila održana uz ovogodišnji Lutkokaz, još jedne radionice, za čiju pripremu treba nešto više vremena jer se radi o doista velikom imenu svjetskog lutkarstva i htjele bismo da ta radionica bude izvrsno pripremljena i realizirana. Sljedeće godine je Kongres svjetske UNIMA-e u San Sebastijanu – Tolosi (Španjolska) i radimo na pripremama materijala kojima ćemo prezentirati hrvatsko lutkarstvo. Imamo i svoje kanditate za Upravni odbor Svjetske UNIMA-e - vjerujem da će naše kandidatkinje postati dio tog važnog tijela i nastaviti izvrsno pozicioniranje hrvatskog lutkatstva na međunarodnoj karti. Tu su i uobičajene aktivnosti, poput obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva – sljedeće godine je svim hrvatskim lutkarima domaćin Zorin dom iz Karlovca.

Ja trenutno pišem izlaganje “Organizacijski modeli lutkarskih kazališta u Hrvatskoj i njihovi načini financiranja”, koje ću održati na jednom međunarodnom lutkarskom festivalu u studenom. To će biti još jedna izvrsna prilika za predstavljanje Hrvatske i hrvatskog lutkarstva (htjela bih napomenuti da na tim festivalima sudjeluje velik broj zemalja, puno je sudionika kako u dijelu festivala vezanom uz kazališne predstave tako i u dijelu festivala posvećenom teorijskim pitanjima).

Neostvarene želje, ako ih ima?

Svi imamo svojih neostvarenih želja, moja je, vezana uz funkciju predsjednice HC UNIMA-e, muzej hrvatskog lutkarstva sa sjedištem u Osijeku. Ta ideja nije nova i o njoj već duže razgovaramo, ali valjda za sve u životu treba pravi trenutak. Radujući se ulasku Osijeka u drugi krug za Europsku prijestolnicu kulture 2020. i vjerujući da će Osijek izboriti tu laskavu titulu – imamo sve preduvjete za to - možda će to biti pravi trenutak i za još jedan muzej.

Darko KOVAČEVIĆ

HC UNIMA

ima zadaću razvijanja i promicanja lutkarske umjetnosti

Teško je bilo naslijediti dugovječnog i uspješnog predsjednika Zvonka Festinija

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike