Ekonomija
ŽITO I SINDIKAT PPDIV POTPISALI NOVE KOLEKTIVNE UGOVORE

30 % radnika dobit će značajno veću plaću
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.
Više neće biti razlike u plaći između mladih i starih radnika, kazao je Šimo Orešković

Šest tvrtki Žito grupe i Sindikat PPDIV-a, potpisali su novi kolektivni ugovor na razdoblje na dvije godine.

Radi se o tvrtkama Novi agrar d.o.o., Orlovnjak d.o.o., Hana Koška d.o.o, Mala Branjevina d.o.o, Melem d.o.o. i Rosa d.o.o. u kojima radi više od 300 radnika.

Kako navodi Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, novi kolektivni ugovor potpisan u tim društvima značajno se razlikuje od prethodnih.

- Naime, jedna od važnijih izmjena odnosi se na to da će dodaci s osnova dosadašnjih stečenih prava na plaću, poput radnog staža (minulog rada) i stalnog dodatka koji su radnici imali od sada biti sastavni dio brutoplaće. Osim toga svaki je radnik dobio i dodatnih pet godina radnog staža, a ono što je ovdje važno istaknuti jest da je u tim tvrtkama oko 30 posto mladih radnika kojima će na ovaj način plaća značajno porasti, što smatramo velikom iskorakom. Stariji će pak radnici svoje iznose plaće u cjelosti zadržati, odnosno bit će im i uvećane za dodatnih pet godina staža. Pojednostavljeno rečeno to znači da će ubuduće u tim tvrtkama za jednaki rad biti i jednake plaće bez obzira na radni staž i starosnu dob radnika. Ovaj novi način obračuna plaće podrazumijeva i ukidanje koeficjenata. Svi će radnici u navedenim društvima potpisati nove ugovore u kojima će biti utvrđena fiksna plaća - kazao je Orešković, dodavši da se na ovakav iskorak u kolektivnom pregovaranju išlo i iz razloga jer je uočeno da su mlađi radnici bili na neki način oštećeni tj. za isti rad su bili manje plaćeni od radnika s dužim stažom.

U PPDIV-u se naime nadaju da će mlađi radnici, koji su se do sada teže uključivali u sindikate, uvidjeti prednosti sindikalnog udruživanja odnosno da se bore za prava i veće plaće za svakog svog člana.

Mato Božić, član Uprave Žito Grupe i predsjednik Uprave Novog agrara, kaže da su vodili brigu o tome da nitko od radnika ni lipu ne dobije manje za svoj rad.

- Išli smo čak i na uvođenje dodatnih prava, uključujući i dodatke na plaće na osnovu rezultata rada, a zadnjih se godina intenzivno radi i na poboljšanju radnih uvjeta koje smo doveli na vrlo visoke standarde. Nama je u interesu da su naši radnici zadovoljni i uvijek se u žito Grupi pazi na to da im se da i više nego je to propisano kolektivnim ugovorom - rekao je Božić.

Zdenka RUPČIĆ
Uvedeno i novo pravo - nagrade za vjernost tvrtki

U potpisanom novom kolektivnom ugovoru, kako Orešković navodi, uglavljen je i dio koji se odnosi na pravo na jubilarnu nagradu (kojeg do sada nije ni bilo) za vrijeme ako je radnik proveo najmanje deset godina u Žito Grupi. Ostale beneficije koje su radnici imali u Žito Grupi ostale su iste, a radi se o isplati dara za djecu, uskrsnice, božićnice, pomoći za smrtne slučajeve i dr.

Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike