Osijek
DVA VELIKA GRADILIŠTA

Opsežni radovi u samom središtu grada stvaraju velike prometne gužve
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.

Kad se “vozi napamet” umjesto da se prati privremena prometna signalizacija za oblazak gradilišta uopće ne začuđuje da se povremeno događaju zagušenja prometa upravo uz sama gradilišta.

Tako je trenutačno na dvije lokacije u užem i širem središtu, pa smo ovim kartama nastojali olakšati snalaženje vozača po ulicama dok traju radovi kako bi mogli s jednog kraja grada proći na drugi. Zbog demontaže i ugradnje tramvajske skretnice na križanju Radićeve ulice i Europske avenije od četvrtka 30. srpnja do petka 7. kolovoza obustavljen je sav promet tramvaja na linijama 1 i 2. Zbog toga je i vozilima otežan promet preko tog raskrižja s Radićevom.

Naime, Europskom avenijom s istoka prema Zapadu treba izbjegavati Šamačku ulicu zbog radova koji su na tamošnjim tramvajskim tračnicama počeli prije nekoliko dana, tako da je prije Kapucinske ulice najbolje skrenuti lijevo, u Ulicu Stjepana Radića, pa se Ulicom Hrvatske Republike uputiti do Županijske ulice, odnosno do skretanja na Gundulićevu ulicu.

Odatle se dalje može do ostalih dijelova grada zapadnije od konkatedrale, iako je moguća i kraća ruta: Europske avenije, Radićeva ulica, pa prvo skretanje desno u Adamovićevu ulicu, pokraj Doma obrtnika, pa ponovno skrenuti desno u Jagerovu ulicu, pa lijevo u Kapucinsku ulicu i Šamačkom nastaviti do Strossmayerove ulice. No, na toj je ruti veća gužva od prve navedene.

Drugo gradilište koje u prometnom smislu zbunjuje one koji ne obraćaju pozornost na znakove uz ceste, posebice one koji nisu iz Osijeka, jest gradilište na Đakovštini, odnosno na kružnom toku.

Tamo je prekinut promet Reisnerovom također zbog raskopane ceste pa se do kolodvora - bilo željezničkog ili autobusnog - također mora voziti obilaznim, tek nekoliko stotina metara dužim putem, ali kroz uže središte grada. Sva je sreća da su radovi običajno planirani u sezoni godišnjih odmora kada je dosta sugrađana na ljetovanju pa su gužve nešto manje.

Tako se iz smjera Đakova, Vinkovaca i Županijske ulice ne može skrenuti u istočni dio Reisnerove ulice jer je raskopan kolnik. Samo manji dio Reisnerove od kružnog toka do Zrinjevca otvoren je za promet za potrebe stanara te ulice. Za “dođoše” izvan Osijeka ruta prema Kolodvoru ide, umjesto Reisnerovom ulicom, preko kružnog toka, pa Županijskom ulicom do Gundulićeve ulice, do prvog raskrižja desno preko Zrinjevca do Reisnerove ulice odakle se može do autobusnog ili željezničkog kolodvora.

Darko PEJIĆ
AUTOBUSI UMJESTO TRAMVAJA

Podsjetimo korisnike Gradskog prijevoza putnika, za vrijeme izvođenja radova u navedene dane, autobusi će na liniji 1 s početnih stajališta prometovati po učestalosti za radni dan, subotu i nedjelju, svakih 10 minuta. Na liniji 2 autobusi i tramvaji će s početnih stajališta prometovati po učestalosti za radni dan, subotu i nedjelju, svakih 13 minuta. U GPP-u mole putnike za strpljenje i razumijevanje.(I.K.)

VOZAČI

mogu izbjeći gužve ako se pridržavaju privremene prometne signalizacije

Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu