Magazin
BARBARA DORIĆ, AGENCIJA ZA UGLJIKOVODIKE

Projekt ide dalje prema planu, interes je velik!
Objavljeno 1. kolovoza, 2015.

Kako komentirate službenu obavijest konzorcija Marathon Oil i OMV o pitanju odustajanja od potpisivanja Ugovora?

- Činjenica je da je konzorcij od prvog dana isticao mogući problem graničnog pitanja s Crnom Gorom kao potencijalni rizik njihove investicije, a koji smo u samim pregovorima premostili. S obzirom na okolnosti o pitanju arbitraže sa Slovenijom, procijenjeno je da je ipak rizik prevelik s aspekta dugoročnosti rješavanja mogućih problema oko graničnih pitanja od strane konzorcija. Odustajanje u ovom trenutku nije bilo očekivano te mogu reći da nas je iznenadilo. Žao mi je što je do toga došlo, ali na neke se situacije ne može utjecati. U konkretnom smo slučaju procijenili da nećemo potpisivati ugovore pod svaku cijenu i tražiti nova moguća rješenja i garancije, nego ćemo ići s drugim javnim nadmetanjem koje smo svakako i planirali nakon okončanja potpisivanja ugovora. Interes je velik i upravo su ti istražni prostori s geološkog aspekta najinteresantniji.

Što konkretno znači odustajanje spomenutih kompanija?

- Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika dugotrajan je proces, a ovo odustajanje konkretno znači manje investicija u sljedećem razdoblju u nova istraživanja. Ono što je bitno naglasiti je da se investicije počnu realizirati jer jedino s konkretnim istražnim aktivnostima možemo utvrditi čega i koliko imamo kada su u pitanju plin i nafta te posljedično krenuti s novom proizvodnjom. Činjenica je da će se investicije uskoro početi realizirati, i to je ono što je u ovom trenutku najvažnije. Projekt ide dalje prema planu, potpisivanje ugovora s drugim kompanijama očekujemo početkom rujna kako za more tako i za kopno, a s obzirom na planove oko raspisivanja drugog javnog nadmetanja, s malim odmakom očekujemo potpisivanje ugovora i za te istražne prostore od kojih se sada odustalo.

Kakvi su daljni planovi...?

- Iako Republika Hrvatska ima dugu povijest istraživanja i eksploatacije nafte i plina, mi smo kao država prije tri godine uspostavili novi regulatorni okvir i krenuli s jednim dugoročnim procesom koji smo uspješno postavili i čiji će se puni efekti tek vidjeti za nekoliko godina od dana kada se utvrde prva nova otkrića. Ono što je prepoznato u cijelom ovom procesu je upravo transparentnost cijelog postupka kao i poštovanje obveza, što nam daje veliku prednost o pitanju sigurnosti investicije u odnosu na konkurentske države. S obzirom na veliki interes koji je iskazan za preostale istražne prostore kako na moru tako i na kopnu, krajem rujna, a nakon potpisivanja prvih ugovora, planiramo objaviti drugo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.(D.J.)

Najčitanije iz rubrike