Novosti
SPOR JE PUT OPORAVKA

Ovom dinamikom trebat će nam dvadeset godina da proizvodimo kao 2008.
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
Godine 2008. rast industrijske proizvodnje bio je posljedica rasta domaće potrošnje i potražnje

Vezani članci

ZA 83 PROJEKTA GOTOVO 18 MILIJUNA KUNA

Mali i srednji poduzetnici Hrvatsku su izvukli iz krize

U posljednjih godinu dana samo je u tri mjeseca zabilježen pad industrijske proizvodnje. Takva, uglavnom pozitivna, kretanja velikim su dijelom rezultat povećanja inozemne potražnje, odnosno vrijednosti robnog izvoza.

Tako je u lipnju ove godine industrijska proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za 1,6 % u odnosu na isti mjesec lani. Ipak, slijedom višegodišnjih negativnih kretanja izazvanih gospodarskom krizom, ovogodišnja razina industrijske proizvodnje u lipnju manja je za oko petinu u odnosu na onu iz lipnja 2008. godine. Prema desezoniranim podacima, u lipnju je industrijska proizvodnja bila manja za 5,7 % u odnosu na svibanj.

Vrijedi podsjetiti da je Hrvatska u svibnju bila u skupini zemalja Europske unije s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, uz Litvu i Portugal.

Rudarstvo, nafta i prerađivačka djelatnost

Lipanjski godišnji rast proizvodnje rezultat je povećanja proizvodnje u rudarstvu i vađenju (trend koji traje od početka ove godine) od 5,9 % te prerađivačke industrije (trend koji traje od veljače ove godine) od 3,1 %, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zabilježen pad proizvodnje od čak 19 %. Unutar prerađivačke industrije najveći rast je zabilježen u proizvodnji kože (50 %), proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (20,1 %) i preradi drva (19,2 %).

Slijedom kontinuiranoga godišnjeg rasta proizvodnje, koji traje od veljače ove godine, u prvih šest mjeseci ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska je proizvodnja bila 1,4 % veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i oko 16 % manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

- Na razini cijele ove godine očekujemo blagi rast ukupne industrijske proizvodnje do 1 posto, što je i dalje nedovoljno da bi se moglo govoriti o oporavku. Naime, takvom dinamikom rasta potrebno je gotovo 20 godina da industrijska proizvodnja sa sadašnje razine dosegne razinu proizvodnje iz pretkrizne, 2008. godine - kaže direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Izvoz može pomoći

Kako nam je rekao ekonomist Damir Novotny, nećemo i ne možemo se vratiti na razinu iz 2008. godine jer je tada rast industrijske proizvodnje bio posljedica rasta domaće potrošnje i potražnje. I to prije svega potražnje države - javne potrošnje i investicija i naravno kućanstava koja su tada dosta kupovala i investirala.

- Tako da, ako gledamo stanje u kućanstvima i državi, kao generatorima potražnje na domaćim tržištima, 2008. godina se sigurno neće tako skoro vratiti, ako se to ikada dogodi. Rast domaće proizvodnje može se potaknuti jedino kroz rast potražnje s inozemnih tržišta, znači izvoz, koji jača. I ovaj rast proizvodnje zapravo jest posljedica integracije Hrvatske u europsko tržište. Kako onda osobito raste potražnja s međunarodnih tržišta, tako je integracijom Hrvatske, primjerice, značajno povećan izvoz u Sloveniju, i to 20-ak posto u odnosu na prethodne godine. Tomu je naravno pozitivan utjecaj imalo i povezivanje Mercatora i Konzuma, i zapravo otvaranje novih prostora za izvoz hrvatskih proizvoda na slovensko tržište. Ali i neki drugi učinci, recimo poljoprivredni proizvodi jer su dvije ekonomije dosta kompatibilne i kada nema više tih carinskih barijera, onda se lako izvozi - kaže Novotny.

Eduard SOUDIL/Igor BOŠNJAK

Zvonimir Savić

direktor Sektora za ekonomske analize HGK

Ove godine očekujemo blagi rast industrijske proizvodnje do 1 posto, što je i dalje nedovoljno

Damir Novotny

ekonomist

Nedovoljno za oporavak

- Ovo što se sada događa nije, međutim, dovoljno da bi se hrvatska ekonomija u cijelosti oporavila jer bi industrijska proizvodnja morala neusporedivo brže rasti da bi se to vidjelo na ukupnosti ekonomije - na domaćem proizvodu i zapošljavanju. Tako da je ovo čemu svjedočimo posljednjih mjeseci dobro, ali i jako skromno, a da bi se povećala ta domaća proizvodnja i u industrijskom sektoru osjetio rast, moraju se dogoditi investicije. Jer bez investicija neće biti rasta - zaključuje ekonomski stručnjak Damir Novotny.

SEDAM KLJUČNIH DJELATNOSTI

Hrvatski sabor donio je 17. listopada 2014. Industrijsku strategiju Republike Hrvatske 2014. - 2020. Prema kriterijima profitabilnosti, izvozne orijentacije i veličine djelatnosti identificirane su ključne industrijske djelatnosti koje imaju najveću sposobnost rasta, razvoja i zapošljavanja. To su:

l proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka

l proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda

l proizvodnja gotovih metalnih proizvoda računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti (ICT)

l proizvodnja električne opreme

l proizvodnja strojeva i uređaja

l proizvodnja prehrambenih proizvoda

l proizvodnja namještaja

Prepoznata je i važna uloga proizvodnje prehrambenih proizvoda te namještaja u hrvatskom gospodarstvu, premda prema kriterijima vrednovanja te industrije ne ulaze u cijelosti sa svim djelatnostima u skupinu pokretača. Međutim, ostavljena je mogućnost da se, nakon što se godišnjom revizijom utvrdi da su ostvarile rezultate za prelazak u skupinu pokretača i tim industrijama dodijeli status pokretača te i na njih primijene sve vertikalne mjere definirane industrijskom strategijom.

Strateški ciljevi Strategije razvoja hrvatske industrije

1. rast obujma industrijske proizvodnje prema prosječnoj godišnjoj stopi od 2,85 %

2. rast broja novozaposlenih za gotovo 86 tisuća do kraja 2020. godine, od čega minimalno 30 % visokoobrazovanih

3. rast produktivnosti radne snage za gotovo 70 posto u razdoblju 2014.-2020.

4. povećanje izvoza u tom razdoblju za 30 % te promjena struktura izvoza u korist izvoza proizvoda visoke dodane vrijednosti

REZULTATI

IZ 2008. SE SIGURNO NEĆE TAKO SKORO VRATITI, AKO SE TO IKADA DOGODI

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike