Novosti
HZZO - VODIČ ZA SAMOPOMOĆ

Kako prepoznati hitna stanja i što imati u kućnoj ljekarni
Objavljeno 31. srpnja, 2015.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je dopunjeno izdanje brošure “Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove”. Cilj izdavanja ove brošure je edukacija i informiranje građana o listi bezreceptnih lijekova u Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja te uputstvo za provođenje kardiopulmonalne reanimacije. Riječ je o besplatnoj informativnoj brošuri namijenjenoj svim građanima koja će se od idućeg tjedna naći u ambulantama obiteljskih liječnika, bolničkim hitnim ambulantama i u ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Kako je priopćeno iz HZZO-a, namjera je informiranjem i edukacijom građana rasteretiti hitne službe. U vodiču su navedeni neki najčešći primjeri hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć, te je uz broj hitne medicinske pomoći dodan i kratki vodič za provođenje kardiopulmonalne reanimacije. Razlikovanje hitnih i nehitnih stanja je važno jer, ističe HZZO, može znatno smanjiti priljev pacijenata i pritisak na hitnu službu te na taj način omogućiti hitnu zdravstvenu zaštitu onima kojima je zaista ugrožen život.

Također, zbog spoznaje da građani često u svojim kućnim ljekarnama posjeduju previše lijekova koji se ne smiju davati bez preporuke liječnika, u brošuri se navodi i sadržaj kućne ljekarne s lijekovima i priborom koji se smije koristiti u samoliječenju.(D.Pav.)