Regija
U ĐAKOVU DRUGA FAZA PROJEKTA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Iz Fonda više od 500.000
kuna za devet zgrada
Objavljeno 30. srpnja, 2015.

ĐAKOVO – Ovim danom započinje druga faza uređenja grada Đakova kroz uređenje zgrada kolektivnog stanovanja. Univerzal je potpisao i odobrena su sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 513.000 kuna za projektiranje devet zgrada kolektivnog stanovanja, radi se u stopostotnom iznosu o bespovratnim sredstvima - rekao je jučer na konferenciji za novinare u prostorijama komunalnog poduzeća Univerzal gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

- Prije toga je odobreno gotovo 130.000 kuna za energetsko certificiranje. Nakon ovoga slijedi i treća faza koja se odnosi na građevinsku operativu i gradnju fasada, izmjenu stolarije itd. Dobit je višestruka, pokreće se građevinska operativa, a isto tako i grad dobiva novo lice. Umjesto ovih dotrajalih fasada, dobivamo suvremenije i kvalitetnije zgrade za život stanara. Ovo nije prva suradnja sa spomenutim fondom, Grad Đakovo i Univerzal kroz čitavo ovo razdoblje, od 2005. godine, povukli su iz Fonda gotovo 50 milijuna kuna. Najveći dio odnosio se na sanaciju gradskog deponija Vitika, divljih odlagališta, ali i gradnju novog deponija - kazao je gradonačelnik Zoran Vinković. Što konkretno obuhvaća druga faza, pojasnio je predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.

- Druga faza podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, troškovnika, arhitektonskih, geodetskih te strojarskih i elektrotehničkih rješenja na koji način se postiže veća i bolja energetska učinkovitost, odnosno viši razred, bilo da je riječ o izmjeni stolarije, krovišta, fasade ili uređenju donjeg dijela zgrade - kazao je Soldo. Naglasio je kako Univerzal upravlja s više od 80 tisuća kvadrata stambenih jedinica te s 20-ak tisuća kvadrata poslovnih prostora.

– Svi ovi projekti povećavaju vrijednost stanova naših građana. U prvoj fazi izrade energetskih certifikata navedeno je 45 zgrada, projekt je vrijedan 317.000 kuna, a Univerzal je nepovratno povukao 127.000 kuna - kazao je Soldo. Naveo je i pojedinačno, devet zgrada koje su u stopostotnom iznosu dobile nepovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije. Rok za izradu dokumentacije iz druge faze je 60 dana, a potom slijede radovi.

Rečeno je i kako Univerzal očekuje rješenje za još četiri zgrade, a cilj je cijelog projekta dosegnuti energetski razred “A”. Gradonačelnik Zoran Vinković naglasio je i kako je u projekt energetske učinkovitosti uključeno i trideset obiteljskih kuća.M.Muškić

Grad Đakovo i Univerzal čitavo ovo razdoblje, od 2005. godine, povukli su iz Fonda gotovo 50 milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike