Regija
PRIJETI VELIKA ŠTETA

Urod paprike mogao bi biti manji čak za četrdeset posto
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
Problemi su počeli zbog nedavnog rušenja brane pa Marićevi ne mogu navodnjavati

VRBANJA - Raditi se mora. Nema druge. Nema stručne literature, novina i časopisa koje ne čitam, a ni internet mi nije stran. Na sve načine pokušavam doći do znanja, jer bez znanja danas ne možete ništa. Zaradu donosi samo uporni rad, odricanje i silni trud i još ako se poklopi dobra godina, odlično. A ako ne, što vam dragi Bog da, reći će poznati i vrlo uspješni poljoprivrednik Darko Marić iz Vrbanje. A upravo je njegov OPG, kao predstavnik Vukovarsko-srijemske županije ušao u finale izbora za najbolji hrvatski OPG, u sklopu projekta Zlata vrijedan, s ciljem promoviranja poljoprivredne proizvodnje i pozitivnih i uspješnih priča iz hrvatske poljoprivrede. Uz Darka i suprugu Katicu, u OPG-u vrijedno rade i njihovih četvorica sinova, cijela je obitelj angažirana na velikom imanju i svakodnevno dijeli zahtjevne poslove, a rezultati zajedničkog i složnog rada ne izostaju. Marići iz godine u godinu proširuju i razvijaju proizvodnju, uvode nove kulture i tehnologije i ogledan su primjer kako se kontinuiranim radom, stalnim ulaganjima i praćenjem trendova od poljoprivrede može sasvim pristojno živjeti i napredovati. Stoga je nominacija ovog vrbanjskog OPG-a sasvim logičan izbor za laskavi naslov najboljeg u Hrvatskoj.

- To mi je, moram priznati, veliko priznanje za gotovo 40 godina rada i čovjeku je drago kada to netko prepozna. Prije 37 godina počeli smo se baviti povrtlarstvom, od lubenica, do kupusa, paprike, kukuruza šećerca, a onda smo prešli na papriku. U početku nije bilo lako, ali sam se maksimalno trudio sve što radim raditi temeljito, skupljati i upijati znanja i prilagođavati se trendovima, što je vrlo važno. Kada dobijete konkurenciju i kada i drugi počnu proizvoditi i raditi ono što vi radite, mi se prebacujemo na nešto novo i stalno idemo naprijed - kaže Darko Marić.

U posljednjih nekoliko godina Marići se intenzivno i vrlo uspješno bave uzgojem začinske paprike koju su proljetos zasadili na šest hektara. Paprika je ekstra kvalitete, a o njenoj proizvodnji Darko je, kaže, učio iz literature i obilazeći sajmove i proizvođače paprike u Srbiji i Mađarskoj. Prodaju je za 100 kuna za kilogram i prava slavonska domaća začinska paprika neizostavan je sastojak pravog slavonskog kulena, što proizvođači ove suhomesnate delicije vrlo dobro znaju i njome se opskrbljuju kod Marića. A proizvesti papriku vrhunske kvalitete nije nimalo lako. Zemlja mora biti stalno vlažna, obvezno idu tri kopanja, a bere se kada je fiziološki zrela i to isključivo bez peteljke. Potom odlazi na sušenje, mljevenje i miješanje. Kako bi tlu osigurali dovoljno vlage i uvjete za proizvodnju, Marići su nabavili i sustav za navodnjavanje koji posljednjih dana nije u funkciji jer - nema vode.

- Kod Lipovca samo imali branu, zahvaljujući kojoj smo imali riješeno navodnjavanje. Neki dan su, u vrijeme najvećih vrućina, stigli bageri, otvorili je, sva je voda otišla i više ne možemo navodnjavati. Nitko ne zna tko je to i zbog čega učinio. Ne možemo vjerovati da nam se ovo dogodilo. Uložili smo 230.000 kuna u sustav za navodnjavanje, a sada više nema ni kapi vode u kanalu. Brana je napravljena prije desetak godina i svima nam je bila od koristi, držala je određenu razinu vode, ali sada je više nema. Nevjerojatno! - ogorčen je Marić. Uroda će, kaže, biti, ali za 30 do 40 posto manje od očekivanog. Paprika je počela crvenjeti i u sljedećih mjesec dana mjesec fiziološki će sazrijeti i krenut će berba. Lani su imali dvije berbe jer je zbog silnih kiša i nedostatka sunca treća izostala. A sada su se od jakog sunca na paprici pojavile i ožegotine koje se unatoč pokušajima nisu mogle spriječiti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
OKRUŽENI VODOM, A ZEMLJA ŽEDNA

To je više nego žalosno. Sava, Bosut, Dunav, Drava… okruženi smo vodom, a zemlja nam je žedna. Stalno nam se govori o prednostima i potrebi navodnjavanja, kupiš sustav, i onda dođeš u situaciju da pokraj toliko vode nemaš čime navodnjavati. A kada padne kiša onda svi plivamo. Apsurd nad apsurdima, zaključuje ovaj vrijedni vrbanjski poljoprivrednik, koji obrađuje oko 150 hektara zemlje.

proizvesti

papriku vrhunske kvalitete nije nimalo lako. Zemlja mora biti stalno vlažna, obvezno idu tri kopanja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike