Osijek
INCIJATIVA

Popisati spomen-obilježja iz Domovinskog rata i o njima izdati monografiju
Objavljeno 30. srpnja, 2015.

Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata “Sveti Rok” Osijek planira, u partnerstvu s Ogrankom Matice hrvatske Osijek i u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom, objaviti monografiju s naslovom “Spomenici Domovinskog rata Grada Osijeka”. To je novinarima rekao predsjednik Udruge, Zlatko Bebek.

Osnovna je ideja bila popisati sva spomen-obilježja u Osijeku, uz pomoć vijeća gradskih četvrti, koja bi pružila informacije sa svog područja. U Udruzi koju vodi Zlatko Bebek smjeraju na prikupljanje osnovnih podataka o tome kada je pojedini spomenik podignut, tko ga je podignuo, u čiju čast i kada se obilježavaju obljetnice vezane uz pojedini spomenik. Njihova je zamisao da obvezu održavanja spomen-obilježja, ako to odgovarajuća udruga proistekla iz Domovinskog rata nije u mogućnosti, preuzmu gradske četvrti. U Udruzi hrvatskih stradalnika Domovinskog rata “Sveti Rok” Osijek planiraju predložiti ministru branitelja Predragu Matiću da se napravi registar svih spomen-obilježja iz Domovinskog rata u Hrvatskoj. Tu se negdje pojavila i ideja o monografiji koja bi progovorila o Domovinskom ratu u Osijeku ispričanom kroz njegove spomenike. Ljudi i događaji, kako je istaknuo Bebek, trebali bi u toj monografiji biti od glavnog interesa, dok bi likovna i umjetnička strana bila u drugom planu. Monografija o osječkim spomen-obilježjima mogla bi doživjeti i svoj engleski prijevod kako bi mogla i strancima posvjedočiti o povijesti Osijeka.

Svoju potporu tomu projektu dao je i Ivica Završki, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Osijek. On je rekao da bi spomenuta monografija mogla biti važan dokument koji bi svjedočio o tome što se u Osijeku događalo u vremenu Domovinskog rata. D. Celing

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike