Novosti
OKO PROSLAVE OLUJE I DALJE PODIJELJENI STAVOVI

Generali pozvali sve branitelje na vojni mimohod u Zagrebu
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Vezani članci

REAKCIJE NA ORGANIZACIJU MIMOHODA NA 20. OBLJETNICU OLUJE

MORH: U prvom planu na mimohodu trebaju prije svega biti Oružane snage RH

Upravni odbor hrvatskog generalskog zbora odlučio je da će sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu u povodu proslave Dana pobjede. General Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, potvrdio je da se susreo i s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, te su zajedno zaključili da na proslavu treba doći što više branitelja.

- Apeliramo na sve branitelje da se ipak pojave bez razlike na to što ima raznih mišljenja i tenzija. Mislim da je Oluja nadnacionalna i da je to pobjeda hrvatskog naroda i hrvatskih građana, i mislim da bi ju trebalo maknuti iz bilo kakve politike i proslaviti na onaj način koji pripada hrvatskoj povijesti i narodu - izjavio je Miljavac za HRT, nakon sastanka Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora.

Ovom pozivu potporu je dao i general Petar Stipetić.

- To je razumna odluka u ovoj situaciji. Pozivati na bojkot, da netko ne želi vidjeti vojsku koju je prije 20 godina stvarao, meni to nije shvatljivo. Podržavam održavanje mimohoda, iako je ekonomska situacija takva da smo možda mogli bez njega. Ali kao vojnik podržavam odluku i posebno da se održi u glavnom gradu Republike Hrvatske - rekao je general Stipetić za HRT.

General Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, rekao je u srijedu kako se nada da će u mimohodu sudjelovati i članovi udruga koje su najavile da neće doći u Zagreb, istaknuvši kako se radi o “proslavi zajedničke pobjede”.

S druge strane, Zajednica udruga veterana vojne policije iz Domovinskog rata RH u svom priopćenju je istaknula kako se “pridružuju odluci gardijskih brigada i Zajednici udruga Specijalne policije, te neće nazočiti na vojnom mimohodu HV-a u Zagrebu, 4. kolovoza”. Ali će, kažu, nazočiti 20. obljetnici Vojno redarstvene operacije Oluja, 5. kolovoza, na proslavi u Kninu.I.Bošnjak

PREDSTAVLJANJE NOVIH HAUBICA

Na zagrebačkom mimohodu 4. kolovoza Hrvatska vojska predstavit će i dvije haubice kao najsuvremeniju opremu hrvatskog topništva. Nabavljeno je 12 haubica, a njihovi tehničari i vozači prošli su obuku u Njemačkoj. Kako je na predstavljanju novih haubica rekao general Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, one će vjerojatno na mimohodu, iz praktičnih razloga, biti na labudici. Lovrić je rekao i kako su pripreme za mimohod u punom jeku.