Svijet
IMA LI EU BUDUĆNOST NAPUSTI LI JU VELIKA BRITANIJA?

EU je izbjegao Grexit, sada mu prijeti Brexit
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
U lipnju 2016. Britanci će izići na birališta i odlučiti žele li ostati u EU

Vezani članci

BRITANCI ĆE IZIĆI NA REFERENDUM

Odluka o ostanku u EU-u u lipnju 2016.

Nakon pobjede konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji ponovno se na dnevni red vratilo pitanje članstva te zemlje u Europskoj uniji, a sada je poznat i termin referenduma.

Najkasnije za godinu dana, vjerojatno u lipnju 2016., Britanci će izići na birališta i odlučiti žele li ostati u EU. Premijer Cameron službeno će objaviti datum na konferenciji Konzervativne stranke u listopadu. “To što smo uzalud potrošili sate na kvote za migrante, pokazuje da Europa nije ono što se prikazuje drugima”, rekao je premijer. Neke od reformi koje Cameron traži unutar EU-a u zamjenu za britanski ostanak u članstvu su promjene vezane uz povlastice za migrante koji u Britaniju dolaze iz drugih europskih zemalja, kao i opcija da zemlja ne ulazi u daljnje procese europske integracije. Premijer David Cameron radije bi zadržao svoju zemlju u EU, ali traži spomenutu reformu institucija i zakona. S druge strane, sve to neće proći bez posljedica na ekonomiju. Izlazak Velike Britanije iz EU-a mogao bi rezultirati trajnim gubitkom 2,2 posto BDP-a u razdoblju do 2030., upozorio je institut Opet Europe. U izvještaju njemačkog Instituta Bertelsmann Stiftung i Instituta Ifo navodi se da bi eventualni izlazak Velike Britanije imao teške posljedice za cijelu Europu. Veliku Britaniju bi izlazak iz EU-a koštao čak 300 milijardi eura, ili 14 posto njezina BDP-a. Financijski gubitci Njemačke i drugih članica EU-a bili bi znatno manji u odnosu na gubitke Velike Britanije. No, posve je jasno da bi sve zemlje članice bile na ekonomskom i financijskom gubitku.

“Trenutačno je malo onih u Bruxellesu koji imaju vremena razmišljati o Velikoj Britaniji i o tome što bi značila sveobuhvatna reforma. Tek kada se prebrode druge krize, u Bruxellesu će se moći koncentrirati na reforme institucija EU-a”, kaže za Deutsche Welle Fabian Zuleeg iz briselskog European Policy Centre i dodaje da se ne može računati s brzim reformama jer one se mogu provesti samo uz pomoć najvećih političkih igrača iz EU-a. Ponajprije tu misli na Njemačku, koja sada nema vremena razmišljati o reformama EU-a jer je zaokupljena Grčkom. S druge strane, do britanskog referenduma ostalo je još vremena. Zuleeg smatra da sada kada se s Grčkom postiglo rješenje bez njezina izlaska iz eurozone, sadašnja kriza u EU-u neće se odraziti na referendum u Velikoj Britaniji.

Kako piše DW, mnogi drugi analitičari ne misle tako. Oni su uvjereni da će rezultat referenduma u Grčkoj antieuropskim lobistima u Velikoj Britaniji dati vjetar u leđa i povećati njihov utjecaj. Čvrsta konstrukcija na kojoj je počivala Europska unija jako je oslabjela pod teretom krize u Grčkoj - protkane obostranim optužbama i politikom "grlom u jagode". Komentator Daily Telegrapha Ambrose Evans Pritchard tvrdi da je Cameron možda jedini čovjek koji može spriječiti Britaniju da se odcijepi od EU-a. Cameron je, naime, već obećao da drugi premijerski mandat neće privesti kraju. Nakon 2017. planira se povući, a kao lider konzervativaca najvjerojatnije će ga naslijediti Boris Johnson, gradonačelnik Londona, koji je na ovim izborima izabran u parlament. Jer, izrazito se euroskeptični Johnson, za razliku od Camerona, otvoreno zauzima za napuštanje EU-a te tvrdi da bi britansko gospodarstvo od takvog ishoda na kraju imalo više koristi nego štete.

Pripremio: Eduard SOUDIL
HOĆE LI BRITANCI OSTATI U EU ZBOG TRGOVINSKOG SPORAZUMA

Danas se čini da je većina u britanskom političkom tijelu za istupanje iz Europske unije vrlo tanka, tek minimalno iznad 50 %. Takve većine u društvima u kojima se drži do tradicije i koja su u pozitivnom smislu konzervativna, nisu dostatne za donošenje radikalnih političkih odluka. Rizik je prevelik, a dobiti nisu unaprijed sigurne. Osim toga Europska unija intenzivno radi na Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), sporazumu kojim se namjerava stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine, između Europske unije i SAD-a. Transatlantski odnosi za Britaniju su uvijek bili zapravo važniji od onih translamanševskih.

ŠTO LONDON TRAŽI OD EU-a?

l protivljenje još jačoj integraciji, posebno na financijskom planu

l dogovori doneseni za eurozonu ne smiju se primjenjivati za ostale članice

l zaštita financijske industrije koju simbolizira City of London

l zaustavljanje imigracije, najava oštrih mjera, pa i oduzimanje zarade ilegalnim radnicima

l smanjenje utjecaja europskih pravila na britansku policiju i pravosuđe

Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike