Regija
GRAD UPUTIO POZIV:

Građani Slatine, uništavajte i vi ambroziju!
Objavljeno 30. srpnja, 2015.

SLATINA – Upravni odjel za gospodarenje prostorom grada Slatine uputio je javni poziv građanima da na svojim parcelama, u vrtovima i voćnjacima pojačano uništavaju ambroziju. Slatinsko komunalno redarstvo svakodnevno obilazi javne površine i privatne parcele te poduzima sve raspoložive mjere za suzbijanje ambrozije, ali i svakoga drugog alergenog korova i bilja na gradskom području.

– U proteklom ovogodišnjem razdoblju rasta, a sada već i započetoga cvjetanja ambrozije, Grad čini ono što je svakoj lokalnoj samoupravi u zakonskoj obvezi i proračunsko-financijskoj i ustrojbenoj moći. Slijedom obveza koje proizlaze iz primjene Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, koju je 2005. godine donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, na svim gradskim parcelama i javnim zelenim površinama, već u lipnju godine košnjom kroz Program javnih radova nastojalo se neutralizirati rast i umnažanje stabljika ambrozije, a to se čini i sada – kose se javne površine na Poduzetničkoj zoni Trnovača, javne i gradske površine na zonama Turbina 1 i Turbina 2, na Poduzetničkoj zoni Mala privreda te na PZ Kućanica-Medinci - kaže Tomislav Vukelić iz Odsjeka za komunalno gospodarstvo.

Riječ je o površini od nekoliko stotina hektara, na kojoj svake godine iznova raste ambrozija, a Grad je svojim mjerama i aktivnostima već godinama sustavno uništava.

Grad pruža pomoć vlasnicima oko organizacije košnje kupljenih parcela na proizvodnim zonama. Od građana se očekuje i poziva ih se da i oni čine isto na svojim površinama.

Vodno-gospodarska ispostava Hrvatskih voda Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca uskoro će obaviti redovito košenje oko jezera Javorice, a redovito se kosi i oko stambenih blokova, staroga rukometnog i nogometnog igrališta i sve površine na javnim dječjim igralištima i oko njih.

Vukelić podsjeća da privatne parcele, kao i zemljišta u vlasništvu raznih pravnih subjekata, podliježu obvezi preventivnog i naknadnog uklanjanja, a nadzor provode poljoprivredna inspekcija i komunalni redar.P.Žarković

Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike