Regija
JEDINI TIM HGSS-A NA ISTOKU KOJI ČINE VODIČ I PAS

Vođena Zvonimirom njemačka oštrodlaka ptičarka Lulu neumorno traži nastradale
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
Javnost ih je zamijetila kada je nedavno, na jezeru Banja, Lulu pronašla utopljenika

VINKOVCI – Njemačka oštrodlaka ptičarka imenom Lulu, stara pet godina, i njezin vodič, 37-godišnji Zvonimir Subotić, jedini su takav potražni tim na krajnjem istoku Slavonije, tim HGSS-a – Stanice Vinkovci. Javnost ih je zamijetila kada je nedavno, na vinkovačkom umjetnom jezeru Banja, svojim njuhom Lulu pod vodom pronašla utopljenika i tako na samo pola sata skratila potragu, i agoniju obitelji nesretnog mladića.

“Lulu ima značku”

– Svaki vodič to će reći za svog psa, no Lulu diosta jest talent iako je prošla i 1,5-godišnju obuku u HGSS-u i ima licencu – kaže Zvonimir šaleći se kako je Lulu njemu šef, jer “ima značku”, a on sam tek treba nakon četiri godine obuke položiti završni ispit za spašavatelja. Govoreći o Lulu, reći će i kako ih je spojio niz čudnih slučajnosti – on je cijeloga života imao ptičare, kao štene Lulu je slomila nogu; i ona i njezin vodič Zvonimir operirali su lijevu nogu... Dok Zvonimir priča, Lulu je dosadno, donosi lopticu i traži igru. – Već u leglu je bila najzločestija, a to nam i treba, jer potražni pas mora biti živahan. Ona u potrazi traži čovjeka znajući da će dobiti igru. Pronaći će unesrećenog, sjesti i lajati, čekati da dođem i zna da onda slijedi igra. U svakoj stvarnoj potrazi ja nagrađujem psa, a nagrada je loptica i igra. Neumorna je, to može trajati satima – priča Zvonimir.

Zajedno su četiri godine, nakon što je Lulu prošla prvi dio obuke s instruktorima u HGSS-u, i bila u toj priči prvi ptičar među, uobičajeno, belgijancima i border kolijima. Htjelo se, objašnjava vodič, isprobati novu pasminu. A Lulu je, pokazalo se, pun pogodak. Moći će raditi sigurno još četiri godine. Zvonimir opisuje i kako Lulu radi.

– Pas “povuče” trag utopljenika s mjesta gdje je posljednji put viđen na kopnu. Lulu je u stanju njuhom detektirati tijelo pod vodom do dubine od četiri-pet metara. Na Banji ušla je u vodu i na jednom mjestu zacviljela, ja sam to prepoznao i tu su ronioci zaronili i pronašli tijelo. Sličan slučaj imali smo i prije dvije godine, na istom jezeru, gotovo na istom mjestu.

Pas zamjenjuje od 10 do 30 ljudi

Lulu je sa svojim vodičem zapravo odrastala na Banji, kamo ju je vodio gotovo svaki dan i s njom naporno vježbao već od 5.30 ujutro. Vježbali su i u šumi, gdje je učila odvojiti miris divljači od mirisa čovjeka, što je također uspješno svladala. Zvonimir i Lulu sudjelovali su ovih dana i u velikoj potrazi u BiH, u okolici Brčkog, gdje se tragalo za izgubljenom 5-godišnjom djevojčicom, koja je na kraju, srećom, i pronađena živa, iako u teškom stanju.

– Bez problema je dva i pol sata tragala unatoč strahovito teškom, nepristupačnom terenu i iznimno visokim temperaturama, jedan je pas BiH policije uginuo od toplinskog udara – priča Zvonimir, a pročelnik HGSS-ove stanice Vinkovci Zlatko Becić upućuje na činjenicu da jedan potražni pas, ovisno o terenu, mijenja između 10 i 30 ljudi.

– Iako sam cijelog života imao pse ptičare, tek kad sam dobio nju, shvatio sam koliko sam malo znao o psima. Uz nju sam i ja učio. Ja moram imati povjerenja u nju i ona u mene, moramo se slagati i imati kompletnu kmunikaciju; dok s kolegama komuniciram motorolom, s Lulu to radim pogledom i tijelom, gestama – govori Zvonimir, kojem je Lulu i prvi pas u HGSS-u, u čijem je timu od formiranja Stanice Vinkovci, 2009. godine.

– Prvi pas i odmah ljubav. Lulu i spava sa mnom, ona je i član obitelji. Jako smo povezani. Zaigrana je, ali kad ima oprsnicu, zna da je “na poslu”, uzbuđena je već dok vozilom idemo na lokaciju potrage – kaže, uz opasku, u šali, da je taj neumorni pas i manipulator, s kojim se neprestano mora igrati, ali spominje i činjenicu da je bila u 30-ak potraga od Istre do Slavonije. Inače, trenutačno nezaposleni Zvonimir Subotić član je i Planinarskog društva “Dirov brijeg” Vinkovci, a obavljao je srodne poslove – bio vodič u pustolovnom turizmu na Zrmanji, prao prozore po zagrebačkim neboderima...

HGSS-ovci rade sa srcem

Pročelnik Becić objasnit će da su upravo planinarska društva baza za članove HGSS-a zbog njihova života u prirodi, kondicije i iskustva, makar među 32 člana Stanice Vinkovci ima profesora, liječnika, studenata, umirovljenika. Njihov teren je Vukovarsko-srijemska županija, ali radili su kao ispomoć gotovo po cijeloj Hrvatskoj. Becić će kao posebne izdvojiti dvije zadaće Stanice Vinkovci.

– Akcija koja nas je najviše okupirala bila je za lanjskih poplava u županjskoj Posavini, kada smo 31 dan bili neprekidno na terenu, i to je i u povijesti HGSS-a najduža akcija bez prekida, a na razini Hrvatske pamtimo sudjelovanje u potrazi velikih razmjera za Antonijom Bilić – reći će i istaknuti kako su u HGSS-u svi volonteri, bez ikakve naknade.

– To je čisti humanizam, radi se sa srcem. Nama je najveća nagrada pronaći osobu, ne mogu riječima opisati koja je nagrada bila kada se našla ta curica u BiH, nikakav novac to ne može platiti. Ulaže se trud, nerijetko riskira vlastiti život i nema tog novca, osnovni motiv je spasiti ljudski život – govori, dodajući kako osobna oprema članova tima, koja im je plaćena, stoji i do 5000 eura.

Ove godine osnovana je i podružnica u Vukovaru, sa šest ljudi, a plan je isto učiniti u svakom gradu najistočniije hrvatske županije kako bi se, kada ustreba, vrlo brzo bilo na mjestu zbivanja u kojem je potrebno iskustvo i humanizam članova HGSS-a.

Sanja BUTIGAN
MORAJU BITI SPREMNI NA SVE

Becić će reći i da je njihova osnovna zadaća spašavanje na nepristupačnim terenima, ali rade i u urbanom dijelu, zbog čega njihovi timovi imaju širok spektar sposobnosti. Dovoljno je reći da zahtjevna i naporna obuka traje četiri godine i da svaki član tima pritom prođe niz ekstremih situacija, od spašavanja u zimskim i ljetnim uvjetima, preko rada na visini i u dubini, do speleoloških i helikopterskih spašavanja. Jer, reći će Becić, moraju biti spremni na sve, a godišnje imaju 15 - 20 akcija spašavanja.

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad