Regija
ZASTOJ U IZGRADNJI SPORTSKE DVORANE

Načelnik Babine Grede Josip Krnić tvrdi: Kriv je nakaradan postupak javne nabave
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
Kamen temeljac položen je u travnju prošle godine, za Dan općine

BABINA GREDA – Umjesto da dugoočekivana školska sportska dvorana u Babinoj Gredi, čija je izgradnja u tijeku, već bude pod krovom i da se sljedećih mjeseci obavljaju završni radovi kako bi u travnju sljedeće godine babogredski učenici školsko predvorje i učionicu, gdje su svih dosadašnjih godina imali sate tjelesnog odgoja, napokon zamijenili dvoranom, gradilište miruje. Kako nam je pojasnila Gordana Zuccon iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, radovi su u zastoju zbog poslovne nesposobnosti izvoditelja radova, koji je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe.

- MZOS poduzima sve potrebne radnje kako bi se radovi čim prije nastavili s postojećim izvoditeljem radova, što bi bio najbrži put rješavanja ovog pitanja. U slučaju da se u sljedeća dva tjedna ne osigura nastavak radova, nažalost, jedina preostala opcija je raskid ugovora o izvođenju radova sa svim posljedicama koje iz istoga proizlaze, kratko su nam odgovorili na naš upit.

Kamen temeljac položen je u travnju prošle godine, za Dan općine, što su Babogredci nazvali povijesnim događajem koji iščekuju već desetljećima. Nakon provedenog natječaja, Ministarstvo je posao dodijelilo građevinskoj tvrtki "Građevinarstvo Stipić" iz Svetog Ivana Zeline. No, nedugo nakon uvođenja u posao počeli su se javljati problemi u dinamici izvođenja radova na koje je upozoravao općinski načelnik i saborski zastupnik Josip Krnić. S obzirom7 na to da je ta investicija od velikog značaja za cijelo selo, vrlo mu je važno da se ispoštuju rokovi gradnje i da se babogredskoj djeci, poput njihovih vršnjaka diljem Hrvatske, osigura primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja.

- Vrijednost dvorane je 22 milijuna kuna, postignuta na natječaju, i ono što je najžalosnije u ovoj cijeloj priči je to da je novac osiguran, a ne gradi se. Zahvaljajući nakaradnom provođenju postupka javne nabave, koja je kod nas u Hrvatskoj i inače rak-rana koja se događa na većini gradilišta, posao redovito dobije onaj čija je ponuda najjeftinija, što nije dobro. I sada u zakonu piše da se treba izabrati ekonomski najpovoljnija ponuda i svi koji rade u javnoj nabavi idu na to da je najjeftinija ponuda i najbolja. Ne, to nije točno. Ne može u jednom od troškovnika pri ispunjavanju tenderske dokumentacije ponuditelj pisati da je kubik betona 300 kuna, kada i laik zna da je njegova cijena na tržištu 500 kuna, i dalje ovisno o tome koja je marka. Ili da je kilogram željeza kunu, a on na tržištu stoji 3,80 kuna. Samim tim jasno je da nešto s tom ponudom nije u redu, što bi oni koji rade u javnoj nabavi trebali znati - revoltiran je Krnić. Podsjeća da je nekada, u bivšoj državi, bilo pravilo da su se najjeftinija i najskuplja ponuda odmah odbacivale.

- U ovom slučaju bile su tri ponude, i po tom bi principu ostala Gradnja Osijek. I uvjeren sam da je ta tvrtka radila, da bi dvorana već bila pod krovom i radili se završni radovi, ustvrdio je načelnik. Napominje da je izvođač od samog početka odugovlačio s izvođenjem radova. Svjestan je, kaže, i toga da su postojali i objektivni razlozi, prije svega lani u svibnju velike oborine jer se i sama dvorana nalazi na minus šest metara, ukopana je u zemlju i zahvat je jako velik. To se, kaže, i moglo razumjeti, ali da u ovoj godini ništa nije napravljeno, to ne.

- Konstantan je bio pritisak na mene u općini i od strane vijećnika i sumještana da reagiramo prema ministarstvu, učinili smo što smo mogli, dopis je slala i ravnateljica škole i županijski pročelnici i upozoravali da izgradnja ne ide u dobrom smjeru. Osobno bih bio najsretniji kada bi Vlada donijela odluku da se prihvaća druga najpovoljnija ponuda koja je bila na natječaju i da se odmah omogući nastavak radova. Novi postupak javne nabave odgađa ih za nekoliko mjeseci, što nam nikako ne odgovara, osim ako se ne donese odluka o ubrzanom postupku - kaže Krnić. Upozorava da je u pitanju teren koji je iskopan, gdje je reagirala i građevinska inspekcija jer se mora zaštiti jama i sve okolo, budući da najozbiljnije prijeti urušavanjem okolnih zgrada Općine i škole. Poručuje da je u pitanju nedopustiva neozbiljnost izvođača radova koji je preuzeo preveliki zalogaj i jeftino pogodio posao ispod cijene na štetu kvalitete izvođenja radova i materijala.

– Iako nismo stranka u postupku, kao općinski načelnik to sigurno neću trpjeti niti dopustiti. Babina Greda nakon sto godina dobiva dvoranu i tražimo da se ona napravi kako treba. Tu ćemo sigurno biti rigorozni jer ovo je prevršilo svaku mjeru. Od osiguranih 22 milijuna kuna za dvoranu, u prošloj je godini od predviđenih pet milijuna potrošeno samo tri, a ove godine, na žalost, nije naplaćena ni jedna faktura od ministarstva. Kivan sam na način provođenja javne nabave, tu se pod hitno mora nešto promijeniti - poziva Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U PROBLEMU I LOKALNE TVRTKE

Krnić upozorava i na to da je izvođač koji je otišao u predstečaj prouzročio i probleme lokalnim tvrtkama koje je angažirao kao podizvođače - nije ljudima platio račune, a riječ je o za njih popriličnim iznosima.

NAČELNIK

PODSJEĆA DA JE NEKADA U BIVŠOJ DRŽAVI BILO PRAVILO DA SU SE NAJJEFTINIJA I NAJSKUPLJA PONUDA ODMAH ODBACIVALE

22

milijuna kuna vrijednost je dvorane

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike