Ekonomija
BENEFITI ULASKA U EU

Voćarima gotovo 30 % veće kvote za donaciju jabuka
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
To konkretno znači iznos od 16 milijuna kuna direktne dobiti iz EU-a, izjavio je Stjepan Zorić

Europska komisija donijela je novu uredbu za upravljanje krizama na tržištu odnosno interventne mjere o doniranju jabuka u humanitarne svrhe.

Tvrdi to Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, te ističe da je vrlo zadovoljan ovom odlukom EK i poziva voćare da se ove godine što bolje pripreme, na vrijeme, već prije berbe, tako da isporuke mogu organizirati prema sortimentu.

- Ne samo da smo zadovoljni što su nam ponovno odobrili otkup nego su nam ga na naš zahtjev još i povećali. Odobrene količine jabuke za donaciju veće su za 27 posto u odnosu na prošlogodišnje, što je konkretno iznos od 16 milijuna kuna direktne dobiti iz EU. To smo uspjeli isposlovati na temelju odličnih rezultata prošle godine, kada smo, unatoč nepripremljenosti, od odobrene količine uspjeli realizirati čak 96 posto, odnosno donirati 4000 tona jabuka za koje smo već u siječnju dobili novac od EU-a - ističe Zorić benefite ulaska Hrvatske u Europsku uniju za koje se, kaže, trebalo dodatno izboriti.

Valja navesti da u pozadini ove priče stoji sinergija hrvatskih voćara na čelu sa Stjepanom Zorićem, europarlamentarke Marijane Petir i Ministarstva poljoprivrede.

- Ovo je dobar primjer kako se politikantstvo mora izbaciti iz poljoprivrede i nadilaženjem stranačkih antagonizama raditi na dobrobit poljoprivrednih proizvođača. Unatoč početnim problemima koje smo prevladali, svatko je odradio svoj dio posla i sve se napokon dobro posložilo na zadovoljstvo svih nas. Svi sudionici u tom lancu moraju imati više respekta prema poljoprivrednim proizvođačima jer nismo ni glupi ni tupi kako nas mnogi žele prikazati, što smo uostalom ovim dobrim rezultatima i dokazali - kaže Zorić.

Ove će godine, vjeruje, sve biti puno lakše i uhodanije jer voćari već uglavnom znaju kojim će institucijama (koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede), po istom modelu isporučiti svoje donacije jabuka.

- Prošle je godine 534 proizvođača voća podnijelo zahtjev za donaciju i korektno odradilo svoje isporuke uz nadzor inspektora tako da nije bilo ni jedne primjedbe od strane Agencije za plaćanje. Tako da smo odlučno odbili pokušaj posredovanja trgovaca jer ovo je naknada za proizvođače voća koji su to i sami isposlovali u Bruxellesu - naglašava Zorić dodajući kako će im biti još lakše kad profunkcionira proizvođačka organizacija koja će moći komunicirati direktno s Europskom komisijom, bez posredovanja resornog ministarstva.

- Novac je tamo, samo ga treba znati uzeti - zaključuje Zorić, koji se nada da će, nakon što ovih dana u Narodnim novinama bude objavljen Pravilnik o zajedničkom organiziranju tržišta, već s jeseni biti potvrđena njihova proizvođačka organizacija.

Renata PRUSINA

534

proizvođača voća podnijelo je zahtjev za donaciju lani

4000

tona je donirano jabuka za koje su voćari dobili novac od EU-a u siječnju

STJEPAN ZORIĆ

predsjednik klastera Slavonska jabuka

Politikantstvo se mora izbaciti iz poljoprivrede

- Ovo je dobar primjer kako se politikantstvo mora izbaciti iz poljoprivrede i nadilaženjem stranačkih antagonizama raditi na dobrobiti poljoprivrednih proizvođača. Unatoč početnim problemima koje smo prevladali, svatko je odradio svoj dio posla i sve se napokon dobro posložilo na zadovoljstvo svih nas.

Najčitanije iz rubrike