Osijek
GISKO: OSJEČANI MNOGO ČITAJU I NA GODIŠNJEM ODMORU

Najtraženiji su krimići i
ljubavni romania popularna
su djela i osječkih književnika
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Osječani najviše čitaju kriminalističke, ljubavne i povijesne romane. Muškarci više čitaju trilere, a žene vole kombinaciju ljubavnih i kriminalističkih romana.

Ističe to Siniša Petković, voditelj Austrijske čitaonice i zaposlenik Posudbenog odjela Gradske i sveučilišne knjižnice. Uz američke autore trilera, vrlo su traženi skandinavski književnici. Najčitaniji predstavnici ove literature su: Mary Higgins Clark, Lee Child, Daniel Silva, Roger Hobbs, Christina Dodd, Kristin Hannah, Jussi Adler-Olsen, Jo Nesbo, Roslund & Hellström, Joakim Zander i mnogi drugi. Traženi su i ljubavni romani Gabrielle Kimm, ali i francuska književnost (Frédéric Beigbeder, Amélie Nothomb). Od britanske književnosti najtraženiji su trileri, a posebno povijesni romani, pa je na prvom mjestu Philippa Gregory i vječni krimići Agathe Christie.

- Domaći autori također su vrlo traženi. Najčitaniji su Hrvoje Šalković, Ante Tomić, Goran Tribuson, Dubravka Ugrešić, Julijana Matanović, a od osječkih autora najviše se traže Ivana Šojat, Drago Hedl i Jasna Horvat - kaže Petković.

Dio čitatelja voli istočnjačku književnost. Tu su traženi autori Izraelac Oz Amos, a posebno knjiga “Kopile Istanbula” autorice Elif Shafak, kao i roman Shibe Shakib “U Afganistan Bog dolazi još samo plakati”.

Uz beletristiku posuđuje se stručna literatura, kao i knjige vezane uz politiku, između ostalog i političke biografije, kao i popularna psihologija i medicina.

U GISKO-u su zadovoljni zanimanjem Osječana za knjigu u ovim ljetnim mjesecima. “Ne može se reći da naši sugrađani ne čitaju. Baš suprotno. U 13 sati u ponedjeljak, kada otvaramo knjižnicu, red je pred vratima Posudbenog odjela za odrasle Gornji grad, ali i svih područnih odjela. Mnogi ljudi nose knjige na godišnji odmor, a koriste i mogućnost posuđivanja većeg broja primjeraka”, zaključuje Petković.

Vesna LATINOVIĆ
ČITA SE I LEKTIRA

Veći broj korisnika, a riječ je o učenicima osnovnih i srednjih škola, čitaju lektiru preko školskih praznika. Naravno, znatno je manje potražnja za lektirom nego od jeseni, kada počne škola, ali opet, kažu u GISKO-u, bilježe povećan broj čitatelja lektire. Uglavnom su to srednjoškolci, neki se pripremaju za državnu maturu, a ima i onih koji čitaju unaprijed lektiru, pripremajući se za sljedeću školsku godinu.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike