Crna kronika
OPASNO ZA ŽIVOT

U samo četiri godine strujni udar na pruzi ubio jednu, a ozlijedio 12 osoba
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
Na vinkovačkom kolodvoru u 2013. nastradalo je dvoje djece i jedan muškarac

Nakon nesreće u Karlovcu, u kojoj je 12-godišnjak zadobio teške opekline od strujnog udara, iz HŽ Infrastrukture upozoravaju djecu i odrasle da se ne približavaju vagonima i prugama.

Dječak u Karlovcu penjao se na vagon cisternu, a sreća u nesreći je bila što su građani primijetili strujni bljesak, pa je dječak odvezen u bolnicu. Istragom je utvrđeno kako se pokušao popeti na vagon. U tom se trenutku našao u strujnom krugu kontaktne mreže koja je pod naponom od 25.000 volti. Strujni ga je udar odbacio na tlo.

- Od 2010. do 2014. godine zabilježeno je deset strujnih udara koji su se zbili pri penjanju na vagone. U jednome slučaju do nesreće je došlo pri pokušaju krađe dijelova uređaja koji su pod naponom, a u dva slučaja nastradali su ribiči koji su štapom za pecanje ušli u područje opasnosti. U tim izvanrednim događajima jedna je osoba poginula, a 12 ih je teško ozlijeđeno. Među 12 teško ozlijeđenih osoba, pet ih je u dobi do 18 godina - podsjećaju iz HŽ Infrastrukture.

Na ranžirnom kolodvoru u Vinkovcima su se tijekom 2013. godine dogodile tri nesreće. U svibnju je teško ozlijeđen 11-godišnjak koji se popeo na teretni vagon te ušao u zonu opasnosti i stradao od strujnog udara. U lipnju je na isti način stradao 15-godišnjak, koji je zadobio za život opasne opekline. U prosincu je u kolodvoru Vinkovci teško ozlijeđen mušarac koji se neovlašteno našao unutar strujnog udara prilikom silaženja s teretnog vagona.

- Nažalost, 2013. bili smo svjedoci stradanja mladića koji se izvan prostora HŽ Infrastrukture penjao s djevojkom na teretni vagon, pri čemu je smrtno stradao - podsjećaju iz HŽ-a. Budući da se navedene nesreće ponavljaju iz godine u godinu, važno je još jednom istaknuti nekoliko činjenica o posljedicama strujnog udara.

Iz HŽ-a ističu da je strogo zabranjeno ulaziti u područje opasnosti, odnosno približavati se dijelovima kontaktne mreže pod naponom na udaljenosti manjoj od dva metra. Kolodvorski prostor i vagoni obilježeni su znakovima i pločama upozorenja te se znakova i upozorenja svi trebaju strogo pridržavati.

U željezničkome prometu električna energija se, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama kao što građani misle.

Sandra LACIĆ
RODITELJI, UPOZORITE DJECU

Iz HŽ Infrastrukture dodaju da, kako bi se spriječila stradavanja djece, mora ih se upozoriti da je strogo zabranjeno hodati kolosijecima ili stazicama uz njih i da vagon koji stoji ispod električnih vodova nije mjesto za igru. Roditelji moraju upozoriti djecu da je zabranjeno i osobito opasno penjanje na vagone i hodanje po pruzi i uz prugu jer je samo približavanje konstrukcijama mreže pod visokim naponom smrtno opasno zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica.

OSIM SMRTI VELIKA BOL

Osim smrti posljedica strujnog udara može biti i teška ozljeda koja sa sobom nosi godine teških bolova, trajni invaliditet ili teške promjene u izgledu. Naročito je opasno i strogo zabranjeno penjati se na vagone jer su električni vodovi iznad vagona pod naponom od 25 000 volti. Svi koji se kreću uz prugu, trebaju se kretati obilježenim pješačkim stazama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike