Novosti
HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA O RASKIDU ARBITRAŽNOG SPORAZUMA:

Ne smijemo prihvatiti nepravdu i
ucjenu na hrvatskim granicama
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
“Želimo ovom izjavom izraziti potporu nositeljima vlasti neka u vršenju preuzetih dužnosti poštuju izglasane zakone, Ustav i međunarodno pravo,”

Nakon što je Vlada RH objavila u ponedjeljak da izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane, o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije izjavom oglasila se Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax. Kako stoji u toj izjavi, Komisija već treći put upozorava na dvostruku opasnost za pravdu i mir koja se može pojaviti kod određivanja granica između novih demokratskih država. Materijalna opasnost, ističe Iustitia et pax, može nastati ako se ne poštuju pravila i načela međunarodnoga prava, a proceduralna ako se granični sporovi “ne podastiru Međunarodnom sudu Ujedinjenih naroda u Haagu kao najiskusnijoj i najkompetentnijoj međunarodnoj sudskoj instanci za rješavanje graničnih sporova između država.” Komisija HBK podsjeća kako je na to hrvatsku i međunarodnu javnost već upozorila 2009. i 2012. godine. Iustitia et pax smatra kako je slovenska strana, o čemu svjedoči objava snimke razgovora slovenskih dužnosnika i slovenskog arbitra, prekršila jedno od temeljnih načela međunarodnog prava da se ugovori moraju izvršavati u dobroj vjeri, “a što primorava Hrvatsku da u skladu s pravom međunarodnih ugovora i s načelom vladavine prava otkaže ovaj ugovor o arbitraži.”

“Želimo ovom izjavom izraziti potporu nositeljima vlasti neka u vršenju preuzetih dužnosti poštuju izglasane zakone, Ustav i mđunarodno pravo,” stoji u izjavi Komisije. Bitan motiv za objavu ove izjave je, kako ističe Iustitia et pax, “nadahnut općeljudskom brigom za mir, istinu i pravdu u Europi i u svijetu i posebice zahtjevom da se na hrvatskim granicama ne prihvati nepravda, ne 'obavi trgovina' i ne pobijedi ucjena”.

“Tada bi to bio opasan presedan i primjer mnogim protivnicima mira i pravde na trustnim područjima Europe, Srednjeg istoka, Afrike i svijeta,” zaključuje se u izjavi koju potpisuje mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački i predsjednik Komisije HBK Iustitia et pax.(D.Pav.)

SLOVENSKI PREDSTAVNIK U ARBITRAŽNOM SUDU - RONNY ABRAHAM

Za svog predstavnika u arbitražnom sudu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom, slovenska vlada imenovala je predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama, a ne nacionalnog arbitra, kako je najavljivano. Kako se pretpostavlja, Slovenija je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže. Slovenski premijer Miro Cerar pismom je pozvao premijera Zorana Milanovića na tolerantno rješavanje zapleta u vezi s arbitražnim sporazumom. Milanović mu je odgovorio kako je “vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušen da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi”.