Novosti
OBRADA ZEMLJE BEZ ZNANJA LOKALNE VLASTI

Anušić: Dodjela zemljišta bez natječaja na štetu malih poljoprivrednika
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Posljednjih nekoliko dana na području Općine Antunovac, u katastarskoj općini Antunovac, uočena je obrada poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, za koje prema našim spoznajama nisu sklopljeni ugovori o zakupu, niti postoji drugi pravni oblik raspolaganja zemljištem, priopćio je Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac. On dodaje kako pravna služba tvrtke čiji traktori obrađuju zemlju nije željela dati na uvid dokumentaciju na temelju koje su ušli u posjed zemlje, a informaciju o dodjeli zemljišta ta je općina neuspješno pokušala dobiti i od Agencije za poljoprivredno zemljište. Zbog toga se Općina Antunovac obratila i poljoprivrednoj inspekciji.

“Na području Općine Antunovac još je 332 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koje nije obrađivano zbog donedavne miniranosti većeg dijela površina. Nakon razminiravanja, sva potrebna dokumentacija i zahtjev Općine Antunovac za raspisivanje natječaja kako bi se zemljište stavilo na raspolaganje malim poljoprivrednim proizvođačima našeg područja, ponajprije obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, zaprimljena je u Agenciji za poljoprivredno zemljište, još u 2014. godini, ali još uvijek smo bez odgovora iz Agencije. Međutim, od travnja ove godine izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo poljoprivrede je omogućilo zaobilaženje jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i gradova, te omogućilo dodjelu zemlje u zakup bez javnog poziva, na rok od 10 godina, pravnim i fizičkim osobama koje se bave stočarstvom pod uvjetom da nemaju, a ovim bi zakupom dobile minimalnu površinu poljoprivrednog zemljišta propisanu prema broju uvjetnih grla. Ovakva odredba očito, a već se pokazuje u praksi, omogućava Ministarstvu poljoprivrede da bez znanja javnosti dodjeljuje zemlju na netransparentan način, prema vlastitom nahođenju i na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Od navedene površine, oko 250 hektara poljoprivrednog zemljišta zbog miniranosti nije obrađivano 25 godina i pogodno je za OPG-ove orijentirane na ekološku proizvodnju te je primarni stav Općine Antunovac da navedeno zemljište treba koristiti u svrhe ekološke obrade tla i ekološke proizvodnje naših poljoprivrednika”, priopćio je Anušić.

Podsjeća kako je mogućnost dodjele zemlje bez javnog poziva i propisanih kriterija zadnji put zabilježena pedesetih godina 20. stoljeća, “kada je zemlju dodjeljivala komunistička partija podobnima, a ne potrebitima, a takav scenarij, nažalost, vidimo i danas”. (D.Pav.)

Općina Antunovac smatra da zemljište treba dati lokalnim poljoprivrednicima za ekološku proizvodnju