Kultura
YOKO NISHII U RUJNU U HRVATSKOJ

Japanska pijanistica održat će 10 koncerata s djelima Dore Pejačević
Objavljeno 29. srpnja, 2015.
Prvi je koncert u subotu, 12. rujna u 19 sati u dvorcu Eltz

J apanska pijanistica Yoko Nishii održat će od 12. do 25. rujna 2015. godine niz od deset koncerata po Hrvatskoj kojim će predstaviti nosač zvuka “Dora Pejačević: djela za glasovir” objavljen u Japanu u veljači ove godine. Nosačem zvuka kao i koncertima po Hrvatskoj pijanistica obilježava 130. obljetnicu rođenja najistaknutije hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar Yoko Nishii nastupit će u subotu, 12. rujna u 19 sati u dvorcu Eltz u Vukovaru, u nedjelju, 13. rujna u 19 sati nastupit će u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, u Osijeku je u ponedjeljak, 14. rujna u 19.30 sati u dvorani Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku. U Našicama će mlada japanska pijanistica nastupiti u utorak, 15. rujna u 19 sati u dvorani Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora”, u Varaždinu u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u četvrtak, 17. rujna, u Ludbregu u petak, 18. rujna u 19.30 sati (svečana dvorana dvorca Batthyany, Ludbreg - organizator: Pučko otvoreno učilište D. Novak), a u subotu, 19. rujna Yoko Nishii održat će glasovirski seminar. U Sinju će nastupiti u utorak, 22. rujna, u Split je u srijedu, 23. rujna u dvorani Gospe od Zdravlja (Trg Gaje Bulata 3). Posljedni koncert na turneji bit će u petak, 25. rujna u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću.

Na programu svih koncerata bit će djela Franza Liszta, Roberta Schumanna i Kozaburo Hiraija, a, dakako, najviše djela skladala je Dora Pejačević (1885-1923): Zwei Klavierskizzen / Dvije skice za glasovir / Two Piano Sketches opp. 44, sa stavcima An Dich! / Tebi! / To Thee! i Vor deinem Bild / Pred tvojom slikom / Before Thy Picture. Tu će biti i Blütenwirbel / Cvjetni vrtlog / A Whirl of Blossoms u Es- duru op. 45 te Capriccio u b-molu op. 47 i Nocturne op. 50 br. 2. Na kraju će izvesti Sonatu za glasovir u b-molu op. 36 (Con fuoco ma non troppo allegro, Andante con molto espressione, Rondo. Allegro risoluto)

Yoko Nishii rođena je u gradu Ise u Japanu. Od četvrte godine života pohađa privatne satove glasovira kod Mitsuko Tomio. Godine 1986. učenje nastavlja u klasi Naofumija Kaneshigea, a potom u klasi Kyoko Ogawe (1991. – 1996.). Od 1996. studira na Umjetničkoj akademiji u Tokiju u klasi Hitoshija Kobayashija. Paralelno studira i završava studij francuskog jezika i književnosti na privatnom Sveučilištu Keio u Tokiju (1998.). Iste godine odlazi u Hrvatsku, gdje, zahvaljujući stipendiji u trajanju od dvije godine, pohađa Visoku školu za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu. U samo dvije godine završava četverogodišnji studij (2000.), potom postiže stupanj magistra glazbene umjetnosti (srpanj 2001.) te nastavlja usavršavanje na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao stipendistica japanske vlade (2005.–2007.) – sve u klasi Jevgenija Zarafiantsa, kojemu je bila i asistentica na Visokoj školi “Ino Mirković" (2001.–2003.). U međuvremenu surađuje kao korepetitor na majstorskim tečajevima flaute Pierre-Yvesa Artauda iz Pariza.

Pobjednica je i finalistica brojnih međunarodnih natjecanja kao što su: Međunarodno natjecanje mladih talenata u interpretaciji “Comune di Pianello Val Tidone” u Italiji (2000., 1. nagrada), Concorso Internazionale di Musica u Manerbiju, Brescia, Italija (2000., 1. nagrada), 2. Međunarodno natjecanje “Ignacio Cervantes” u Havani, Kuba (2003., finalistica), 5. Međunarodno glazbeno natjecanje “Johannes Brahms” u Alessandriji, Italija (2003., 2. nagrada), 5. Međunarodno pijanističko natjecanje “Anton Rubinstein” u Alessandriji, Italija (2003., 3. nagrada i Posebna nagrada “Anton Rubinstein”), 1. Međunarodno glazbeno natjecanje “Citta di Padova” u Padovi, Italija, (2003., 1. nagrada), 13. Međunarodno pijanističko natjecanje “Sergej Rahmanjinov” u Morconeu, Italija (2003., 3. nagrada) i druge.

U Hrvatskoj je održala brojne zapažene solističke recitale, a nastupala je i u Italiji, Sloveniji te u Japanu. Surađivala je sa Zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Darko KOVAČEVIĆ
Promocija hrvatskih skladatelja

Ustrajno radi na istraživanju i promociji skladatelja i glazbe iz Hrvatske te s područja bivše Jugoslavije. Godine 2012. održala je niz recitala i izvela cijelokupan glasovirski opus Dore Pejačević u okviru projekta "The Cultural Transmission from Ise to the World" u japanskom gradu Ise. Predaje na Umjetničkoj akademiji u Aichiju (Aichi University of the Arts) u Japanu.

u Osijeku

Yoko Nishii nastupit će u ponedjeljak, 14. rujna u 19.30 sati u dvorani UAOS-a

U Našicama Yoko Nishii nastupit će u utorak, 15. rujna u dvorani OGŠ “Kontesa Dora”

Možda ste propustili...

MLU: PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE DR. SC. BOGDANA MESINGERA

O povijesti i fenomenu medalje

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Lajtner: Izložba o starom HPM-u

U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR 25. STUDENOGA

Druga knjiga iz projekta ”Herojski Vukovar”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana