Ekonomija
POSLJEDNJIH MJESECI NE PRESTAJE PADATI

Cijena zlata uskoro ispod 1000 dolara po unci?
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Cijena zlata posljednjih mjeseci ne prestaje padati. Samo u posljednjih mjesec dana pala je za dodatnih 7 % te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 1094,40 dolara po unci, što je najniža razina u posljednjih pet godina, navodi Josip Kokanović, mag. oec. analitičar Admiral Marketsa. “Pad cijene zlata bio je očekivan te nikoga ne treba iznenaditi, a uzrok mu je masovna rasprodaja od svih onih koji su ga kupovali u vrijeme financijske krize. Naime, od 2007. do 2011. godine cijena zlata naglo je porasla, sa 650 dolara na čak 1900 dolara po unci, zbog straha od urušavanja globalnog financijskog sustava. U to vrijeme su se čak i mnogi pojedinci prvi put uključili u špekuliranje na financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala, o čemu svjedoči i velik broj novih otkupljivača zlata koji su se pojavili kod nas u to vrijeme.

No do urušavanja financijskog sustava nije došlo, kao ni do očekivane visoke inflacije nakon pokretanja programa masovnog ubrizgavanja novca u financijski sustav od središnjih banaka. Hedge fondovi i ostali veliki sudionici na tržištu vrlo su brzo shvatili i zaključili da je cijena zlata neopravdano visoka te ga počeli masovno prodavati, što je dovelo do neprekidnog pada cijene od 2011. godine do danas.

Sada su čak i mali investitori počeli gubiti vjeru u zlato te ga prodaju i dodatno mu ruše cijenu, a kada su u pitanju veliki investitori, prvi put od 2006. godine, kada su se počeli prikupljati podaci, više ih od polovine ima otvorene prodajne pozicije. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da pad cijene zlata još uvijek nije gotov te je samo pitanje vremena kada će cijena pasti ispod 1000 dolara po unci.(Z.R.)

Rast cijene tek ako dođe do nove recesije

Znatniji rast cijene zlata može se očekivati tek kada dođe do nove recesije u SAD-u ili na globalnoj razini, što se vjerojatno neće dogoditi u iduće dvije-tri godine.

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike