Ekonomija
EKSTREMNI VREMENSKI UVJETI

Pred vinogradarima godina koja obećava
Objavljeno 29. srpnja, 2015.
Vinogradi su nam zdravi, a grožđe je odlično, urod također, kaže Damir Josić, poznati osječko-baranjski vinar

Za razliku od prošle godine, koja je za vinogradare bila jedna od najgorih u proteklih nekoliko desetaka godina, kada su zbog iznimno mnogo vlage bujale bolesti i štetnici na vinovoj lozi, ova godina - obećava.

Vremenski su uvjeti do sada bili naklonjeni vinogradarima. Čak i ovo vrijeme s visokim temperaturama bez kiše za sada ne nanosi štetu vinogradima, osim možda mladima. Potvrđuje to većina vinogradara i vinara s kojima smo razgovarali ovih dana, naravno, pozivajući na oprez i mogućnost dolaska vremenskih nepogoda koje mogu nanijeti štetu vinogradima.

Urod obilan

- Vinogradi su nam zdravi, a grožđe je odlično, urod također. Ove dugotrajne visoke temperature bez kiše, držim, ne bi trebale nanijeti veće štete. Naravno, još je dosta vremena do berbe i svašta se može dogoditi. No, optimističan sam - kaže nam Damir Josić, poznati osječko-baranjski vinar, čiji su vinogradi u Zmajevcu.

U Iločkom vinogorju situacija je slična. U vinariji Trs Ivan Najmarević, mg. inženjer fitofarmacije, koji vodi brigu o zaštiti 55 hektara vinograda zadruge Trs, kaže kako je ova godina doista obećavajuća.

- Premda je zbog problematične prošle godine bio visok infektivni potencijal u vinogradima, uspješno smo proveli zaštitu od pepelnice u lipnju. Urod je obilan i zdrav, a s obzirom na vremenske prilike berba prvih sorti, primjerice, chardonaya, mogla bi početi već 20. kolovoza - kazao nam je Najmarević.

On upozorava kako često štete u vinogradima čini sivi grožđani moljac te da bi njegovo suzbijanje bilo mnogo učinkovitije kada bi se donosila zajednička strategija suzbijanja tog štetnika na određenom području.

I u tvrtki Belje d.d. su optimistični.

"S obzirom na vremenske prilike od početka ove godine, očekujemo grožđe odlične kvalitete s većine naših vinogradarskih pozicija. Četiri tjedna izuzetno visokih temperatura nisu ostavila znatnijeg traga na grožđu, a visoke temperature nisu naštetile proizvodnji ponajprije zbog akumulacije vlage u tlu iz prethodnog razdoblja.

Ova godina je tipična kontinentalna godina s većim brojem sunčanih dana i ravnomjernim oborinama, pa očekujemo urod u skladu s planiranim. Velik broj sunčanih dana utjecat će na početak berbe, pa pretpostavljamo da će se u berbu krenuti ranije u odnosu prema višegodišnjem prosjeku te da ćemo u berbu grožđa krenuti početkom rujna."

O stanju u vinogradima ovih se dana preporukama oglasila i Savjetodavna poljoprivredna služba.

Navodnjavanje vrlo skupo

“Izrazito visoke temperature zraka koje su posljednjih dana vladale u cijeloj Hrvatskoj i kod vinove loze i kod ostalih biljaka prouzročile su stres. U dobro njegovanim vinogradima i u vinogradima u dobroj kondiciji na vanjskom izgledu vinove loze nisu još vidljive posljedice dugotrajnog sušnog i vrućeg razdoblja. No da je takvo vrijeme duže potrajalo, sigurno bi došlo do poremećaja u rastu vinove loze i dozrijevanju grožđa. Simptomi su sve vidljiviji na brdskim i plitkim terenima, gdje nema mogućnosti navodnjavanja. Zbog nedostatka vlage u tlu slabija je fotosinteza pa, osim što će grožđe biti lošije kakvoće, drvo neće dobro dozrijeti, a vinova loza neće skupiti dovoljno hranjivih tvari potrebnih za prezimljavanje i rast u sljedećoj sezoni. Navodnjavanje je učinkovito, ali i vrlo skupo te je u današnjim uvjetima ekonomski neopravdano. No to je svakako preporučljiva mjera, naročito kod mladih nasada, kod kojih je korijen plitak, kao i kod nasada na pjeskovitim i propusnim tlima, jer oni već pokazuju posljedice dugotrajnog sušnog razdoblja. Vinograde je već trebalo pripremiti na takve ekstremne vremenske uvjete, naročito vinograde na terenima koji su skloni suši.”

Igor MIKULIĆ/Zdenka RUPČIĆ
Branje i deset dana prije uobičajenih rokova

U relativno mladoj erdutskoj vinariji Brzica njezin vlasnik Ivo Brzica kaže kako je bijelo grožđe u postupku zrenja, a crveno počinje “šarati”. “Berba bi mogla bitiod sedam do deset dana prije uobičajenih rokova. Vrijeme vinogradarima ide na ruku i, ako ovako ostane, mislim da bismo mogli imati izvrsnu vinogradarsku godinu”, kaže Brzica. Naravno, poslije je cijeli posao do krajnjeg proizvoda na vinarima, odnosno enolozima, u podrumu. I unatoč teškoj prošloj godini mnogi vinari uspjeli su odnjegovati odlična vina berbe 2014., ali u manjim količinama. “Upravo punimo graševinu 2014., koja nam je u Zavodu za vinarstvo ocijenjena vrhunskom, a uskoro će na tržište i merlot 2013.”, najavljuje Brzica.

PREPORUKE SAVJETODAVNE SLUŽBE

Gnojidba vinograda – treba ograničiti gnojidbu dušikom, jer bujni vinogradi imaju veće potrebe za vodom

Obrada tla - treba na vrijeme uništiti korove, koji su konkurenti vinovoj lozi u korištenju vode. Korove treba suzbijati čim niknu, prije nego što se jače razviju i potroše veći dio vode iz tla

Zelena rezidba – prorjeđivanjem grozdića, prikraćivanjem mladica i skidanjem zaperaka smanjuje se opterećenje trsa i lisna površina, a time i potreba za većim količinama vode iz tla. Grožđe je potrebno zasjeniti lišćem, da ne dođe do ožeglina i prisilnog dozrijevanja. Staro lišće gubi fotosintetsku aktivnost, a mlado lišće, odnosno lišće zaperaka, postaje nositelj fotosintetske aktivnosti.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike